30 spartips - Vilken typ av sparare är du?

Publicerad: 2017-07-12

Vilken typ av sparare är du? Vi har alla en gräns för hur långt vi är villiga att gå för att spara pengar. Kolla vilken typ du är eller har du kanske en kompis som du känner passar perfekt in på någon av nedanstående roller. Vi har tagit fram 30 st spartips för den smarta spararen, för den våghalsiga spararen och inte minst för den extrema spararen. Här finner du några tips som kanske är mer skämtsamma än vettiga och kan tas med en nypa salt, men också några att ta till vara på och använda i vardagen för att förbättra din kreditvärdighet.

Spara pengar och fyll på fickorna

För den smarta

Du är som mellanmjölk. Du sparar som resten av svenskarna och lever ett normalt Svensson-liv med familj, hus, Volvo och vovve. Du sparar smart och är alltid prismedveten när du handlar något i butik eller online. Du älskar Blocket, Tradera och Prisjakt/Pricerunner.

1. Lägg upp en budget

Genom att planera din ekonomi och sätta upp en budget så får du en mycket bättre koll på ditt sparande. Du har säkert onödiga utgifter som du sällan har tänkt på som kan bli flera tusenlappar per år.

2. Matlåda till jobbet

Du har säkert hört det förut. Istället för att alltid gå ut och köpa lunch på jobbet så kan du spara jättemycket pengar på att ta med dig en matlåda hemifrån. Laga mycket mat och frys in som du kan ta med dig till jobbet så sparar du mycket tid och pengar.

3. Köp/sälj saker på Blocket/Tradera

Ett bra tips är att både köpa och sälja saker på sajter som Blocket och Tradera. Du kan göra många fynd här och det blir betydligt billigare att köpa begagnat än att köpa nytt.

4. Förhandla ner ditt bolån

Detta kan nog vara en av enklaste sakerna du kan göra för att få ner dina kostnader. Om du har ett bolån kontakta banken för att få ner dina bolånekostnader. Oftast är det enklare än man tror.

5. Se över avtal/försäkringar

Du har säkert en massa försäkringar och abonnemang som du sitter på. Använd olika jämförelsesajter för att hitta ett billigare alternativ.

6. Samåk/cykla till jobbet

Gäller för dig som kör ensam med bil till jobbet. Kanske finns det kollegor som vill samköra så ni kan dela på bensinkostnaden. Om det är fint väder ute varför inte ta cykeln så får du lite motion på köpet.

7. Sluta röka/snusa

Att sluta röka eller snusa kan vara riktigt kostnadsbesparande, 10 000 - 15 000 kr/år.

8. Säg upp gym-kortet

Säg upp ditt dyra gym-kort om du nu har ett sånt. Det finns många gratisalternativ till din träning. Ut och cykla, promenera, jogga, hitta ett gratis utomhusgym etc.

9. Köp endast saker på rea och second hand

Köp kläder och resor när det är rea och betydligt billigare än annars. Du kan göra stora fynd under sommaren och vintern.

10. Släng inte mat som passerat utgångsdatum

Enligt studier kan en familj kasta mat upp mot 7000 kr/år. Bara för att utgångsdatumet har passerat på maten betyder det inte att du måste kasta maten. Många livsmedelsvaror håller flera dagar eter utgångsdatumet.

För den lite mer våghalsiga

Du ser sparandet som en sport, du tänjer på gränserna för att alltid spara den där extra kronan. Du klagar alltid på priset och du älskar att pruta!

1. Ta med dig egen sprit till baren

Fyll på fickpluntan med valfri sprit och ta med den till puben. Beställ en läsk och häll ner spriten när ingen ser. Plötsligt blir det betydligt billigare att beställa drinkar ute på puben.

2. Skaffa dig en rik partner

Skaffa dig en partner och se till att hen är rik. Alla problem är lösta!

3. Våga pruta

Även om många känner sig obekväma i att pruta här hemma i Sverige så kan du spara mycket pengar på detta sätt. Det är alltid lättare än man tror att få ner priset på varan eller tjänsten.

4. Fråga grannen om du behöver något

Behöver du något verktyg, ingrediens till maten och så vidare, varför inte fråga grannen? Gäller såklart bara om du har en hyfsad nära relation till din granne annars kan det bli svårt.

5. Klaga alltid på tjänster som du köpt för att få ner priset

Även om du tycket varan eller tjänsten är bra som du har köpt, klaga alltid! Du skulle bli förvånad hur lätt det är att få rabatterat pris när man klagar. Oftast blir det lättare för företaget att ge dig en rabatt än att behöva göra dig nöjd på nåt annat sätt.

6. Deltag i kliniska forskningsstudier

Genom att deltaga i kliniska forskningsstudier så kan man få mycket pengar i ersättning. Nackdelen? Du får nog räkna med lite biverkningar av medicinen som du käkar.

7. Plocka mat som mataffärer kastar i containern

Hört talas om Containerdykning? Det är helt lagligt och kan minska din matkostnad avsevärt. Stora mataffärer kastar ofta mat som har passerat ett visst utgångsdatum i sina containers.

8. Sno ketchup, salt och peppar från Donken

Endast för den våghalsiga och om man är riktigt snåljåp och behöver spara pengar.

9. Använd din grannes wifi

Logga in på din grannes wifi nät för att använda gratis Internet. Oftast kommer du hitta något nät i ditt kvarter som är olåst.

10. Sno saker från jobbet

Oftast kan du ta saker från jobbet utan att någon märker det. Frukost, kontorsmaterial etc. Ta bara sånt som anses ha ett mindre värde annars tänjer du på gränser för mycket och du riskerar att bli polisanmäld om du blir påkommen.

För den extreme

Du är kvarterets Ove Sundberg och Eldorado är ditt favoritmärke. Du lägger hela din fritid på att komma på nya saker för att spara pengar. Alla tycker du är snål och ingen vill umgås med dig, det är bara att du själv inte har fattat det ännu.

1. Duscha på tid

Minimera din tid som du spenderar i duschen. Ju mindre varmvatten du använder desto mer pangar sparar du.

2. Använd jobbets toalett

Om du ändå är på jobbet så kan du passa på att göra din toalett-behov här. Din dumdristiga tar det ett steg längre och snor med sig toalettpapper hem.

3. Klipp gräset med en handjagare

Du struntar fullständigt i hur lån tid det tar att klippa din gräsmatta med en handjagare. Så länge du sparar pengar så är du nöjd.

4. Stäng av värmen/klä dig varmt istället

Ner med värmen på några grader och klä dig varmt stället. Är inte kanske inte kul sätt att spara pengar på men du gör vad som krävs.

5. Saker som bortskänkes

Finns många sajter där saker bortskänkes. Även om du inte behöver grejerna så tar du emot dem. Du kan alltid sälja dem vidare till någon annan som behöver dem.

6. Sno kaffe från jobbet

Va först på jobbet om ta med dig din kaffetermos. Då har du god tid på dig att fylla upp den med kaffe när ingen ser dig. Nu har du gratis kaffe när du kommer hem till din bostad.

7. Ta med egna matkassar när du handlar

Ta med dig egna kassar när du handlar så kan du spara några kronor. Det är ok att göra detta om du tänker på miljön annars är det bara för de extrema snåljåparna. Ryktas även om att kostnaden på matkassarna kommer gå upp i pris.

8. Snylta gratis mat i mataffärer

Är du hungrig? Gå en vända i din lokala mataffärer. Här finns det ofta smakprov som kan göra dig mätt och du behöver inte betala en krona för din måltid.

9. Pannlampa istället för tända lampor

Om du vill få ner din elräkning så kan du använda en pannlampa istället för att ha din belysning tänd. Kombinera detta med att sänka värmen så är du så nära Ove Sundberg du kan komma.

10. Återanvänd te-påsar och kaffesumpen

Om du fullständigt struntar i hur ditt kaffe eller te smakar så kan du lika gärna återanvända te-påsarna eller kaffet.

Relaterade ämnen: Kreditvärdighet Låneskydd Spara pengar
JÄMFÖR ALLA LÅN