Mobilappar som gör livet med bil enklare

Publicerad: 2019-06-20

Sommaren närmar sig och bilresorna går i många fall över från jobbresor till fritidsresor. Kostymen, overallen eller uniformen byts mot shorts och t-shirt, och portföljen eller matlådan byts mot badkläder, den portabla grillen eller hela resväskor. Att hålla i en mobiltelefon samtidigt som man kör bil är inte längre lagligt vare sig man kör till ett kundmöte eller om man är på väg till stranden. Mobiltelefoner och appar är hur som helst något som i många fall kan underlätta livet med bil både för förare och passagerare.

Navigering

Att kolla på vägen när man är ute i trafiken är en förutsättning för en säker bilresa. Mobiltelefonen blir därför ett störningsmoment som kan göra resan mindre säker, men det finns appar och verktyg som kan göra inköp av bil, och bilkörandet enklare. Här följer några tips.

Apple CarPlay / Android Auto

Till att börja med kan nämnas CarPlay och Auto. CarPlay är Apples lösning på integrering av telefonen med din bil och Auto och motsvarigheten på Android-telefoner. Med dessa lösningar som finns i nyare bilar kan telefonens skärm speglas till bilens skärm och du kan då genom den använda appar som Meddelande, Kontaktbok, Spotify, Kartor m.fl. Du kan också styra den genom att använda de röststyrda assistenter som finns i dagens mobiltelefoner, t.ex. Siri i din iPhone. Läs mer om Auto och CarPlay.

Navigering

Förutom de kartappar som vanligtvis följer med mobiltelefoner finns också en app som heter Waze. Waze är en GPS-styrd app med styrkan att den kan beräkna rutter beroende på den aktuella trafiksituationen. Informationen i appen bygger på att de som använder den rapporterar in saker som sker på vägarna. Du kan exempelvis rapportera in och se om det är poliser i din närhet, om olyckor skett och orsakat trafikstopp m.m. Googles kartor använder också mycket av denna information i sin egen karta. Waze är en gratis app som numera ägs av Google.

App för bilhandel

Går du i tankar att köpa eller sälja en bil. Spontant surfar man många gånger in på Blocket som naturligtvis har ett stort utbud av bilar. Sedan ett par år tillbaka finns också webbplatsen och appen Wayke som ger dig förutsättningar att göra en trygg bilaffär. Här finns över 40 000 bilar till salu från seriösa säljare.

För att köpa bil behöver man finansiering och på Kreditkoll hittar du många kreditgivare med billån som bl.a. samarbetar med många av de bilhandlare som presenterar sina bilar till salu på Wayke. Vill du som köpare jämföra fler finansieringsalternativ för att köpa din drömbil är det bra att titta på jämförelsesajter med lån. För privatpersoner kan man få ett större utbud av lån genom att jämföra privatlån och som företagare hittar man också flera kreditgivare med företagslån.

Körjournal

Är du företagare och använder bilen i tjänsten då finns flertalet appar för att sköta underlätta arbetet med körjournal. Ett exempel är appen som heter just Körjournal. I denna appen sparas uppgifter om bilkörandet automatiskt med hjälp av GPS. Det enda du behöver göra själv är att lägga in information om syftet med varje resa och sen skickar du journalen direkt från mobilen till ekonomiavdelningen på ditt företag. Körjournal är en app som är gratis, men har köp inuti appen.

Håll koll på fordonen

Med Transportstyrelsens app Mina Fordon kan du uträtta ärenden som ägarbyte, på- och avställning och se ditt saldo för trängselskatt. Du kan också få information om din bil och om andra bilar. Ett registreringsbevis krävs för att få information om bilen i fråga. En smidig app, men var försiktig med ägarbyte när du säljer bilen till okänd person. Transportstyrelsen rekommenderar att du inte låter någon fotografera ditt körkort och att du själv som säljare knappar in uppgifter som krävs för ägarbytet.

Relaterade ämnen: Billån
JÄMFÖR ALLA LÅN