Stark autentisering ska minska risken för bedrägerier

Publicerad: 2019-08-19

Från den 14 september sker ändringar i betaltjänstlagen som direkt kan påverka privatpersoner. Det gäller främst vid handel online med kreditkort och debetkort eller när du registrerar kortuppgifter i appar etc.

Stark autentisering

Sedan 2010 finns Betaltjänstlagen som bland annat reglerar hur lång tid en betalning får ta, att det inte får tas någon avgift vid kortköp m.m. Denna lag verkställer EU-direktivet PSD2.

Det som nu tillkommer i lagen är ett krav på stark kundautentisering vid vissa typer av betalningar. Med stark kundautentisering menas att du inte enbart kommer kunna registrera kortuppgifter eller blippa ditt kort. I tillägg måste ytterligare en identifiering/verifiering ske. I de flesta fall innebär det att du också måste knappa in en PIN-kod eller verifiera med BankID.

Det har på senare tid skrivits mycket och om bedrägerier, exempelvis hur kriminella och mindre intelligenta personer handlat med andra människors kort. Syftet med det nya tillägget i lagen är att minska risken för bedrägerier. Detta kommer då att ske genom att man som kortägare vid fler tillfällen än tidigare måste visa att man är den faktiska ägaren till kortet.

Vad du måste vara beredd på

Som privatperson behöver du känna till att du kommer behöva verifiera dig oftare vid betalningar från och med den 14 september. Du bör veta vilken PIN-kod du har eftersom ditt köp kan komma att nekas om du inte minns koden och vill skriva under på kvittot. Du bör också ha ett BankID om du gör betalningar online. På ditt kreditkort kan komma att behöva aktivera 3D secure om så inte är fallet.

De betalningar det kommer gälla är följande:

  • Betalningar på internet inom EU/EES
  • Betalning i butik inom EU/EES
  • Betalning inom EU/EES med Mobila enheter/Klockor, ring m.m. (Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay med mera).

KÄLLA: Bankföreningen

Relaterade ämnen: Kreditkort BankID
JÄMFÖR ALLA LÅN