Större chanser till ett bra lån

Publicerad: 2017-10-05

Ibland kan man ansöka om ett lån och inte bli beviljad. Ibland blir man beviljad ett lån och får en ränta och avgifter som man inte vet om de är bra eller dåliga. Anledningarna till detta varierar förstås och kan vara mer eller mindre enkla att påverka. När du ansöker om ett lån görs enligt lag en kreditprövning för att se vilken förmåga du har att betala tillbaka lånet och det är den som avgör huruvida du får låna och till vilken ränta.

Bättre chanser till ett bra lån

Kreditprövningen ger en bild av din civilstatus och din ekonomiska status. Den visar förenklat hur dina tillgångar ser ut och hur dina pengar flödar in och ut. Att påverka sin lön kan man naturligtvis göra, men vanligtvis sker detta årligen och är kanske inte alltid påverkbar i den utsträckning man vill. Vissa kostnader kan man säkert också dra ner på, men många behöver man ju för att överleva. Här sammanfattar vi några tips, utöver intäkter och utgifter, som man enkelt kan utföra för att öka chanserna att få ett lån beviljat och att lånet får bra villkor.

Se över din kreditupplysning

Till att börja med kan du göra en gratis kreditupplysning på dig själv och få den bild som kreditgivarna får av dig. Stämmer informationen? Om inte så bör du kontakta kreditupplysningsbolagen och få informationen rättad. I kreditupplysningen får du kanske också en bild av saker du inte vill se, eller som skulle kunna se bättre ut. Kanske har du redan många lån? Kanske har du stora lån? Med kreditupplysningen som grund kan det dyka upp många idéer på saker att göra för att förbättra din kreditvärdighet.

Minimera antal lån och kreditkort

Ibland blir man lockad att skaffa flera kreditkort. Kanske står det någon på flygplatsen som erbjuder kreditkort som ger dig bonus och rabatter när du flyger genom ett visst flygbolag. Kanske har du ett kreditkort utfärdat via Coop eller ICA eller någon annan livsmedelsbutik. Kanske har du också ett bensinkort på din favorit-mack. Och, kanske har du också ett kreditkort hos din bank. Alla dessa kreditkort syns i en kreditkort och sänker din kreditvärdighet. Förbättra din kreditvärdighet på ett enkelt sätt genom att se till att du bara har ett (1) kreditkort. Kanske finns det möjlighet att höja krediten på detta kreditkort, om det är anledningen till att du har flera. Är du ute efter bonussystem och rabatter på alla kort finns det ofta möjlighet till dessa enbart genom att vara medlem, alltså utan att ha en kredit hos bolaget i fråga.

Detsamma gäller övriga krediter. Har du flera lån bör du samla dessa lån i ett lån. Har du möjlighet att utöka ditt bolån är detta det klart bästa alternativet. Då går du till din bank och förhandlar om detta. Annars finns det långivare som hjälper dig med ett samlingslån

Sök hos flera långivare - utan UC

Jämför lån och sök lån hos flera långivare. Då får du flera erbjudanden och kan välja den långivare som ger dig bäst ränta. Det är inget krav att tacka ja till de erbjudanden du får. När du söker om lån hos flera långivare det bra att se upp med långivare som använder UC för kreditupplysning. Kreditupplysningar hos UC visar och sparar alla upplysningar gjorda hos just UC. Ju större antal historiska upplysningar som gjorts desto sämre blir dina chanser att få ett bra lån beviljat. Försök alltså i första hand att söka om lån utan UC för att få bättre chanser till ett lån, med bra villkor. Naturligtvis finns det bra lån där kreditgivaren använder UC för kreditupplysning, men kanske kan du i din process då vara lite mer selektiv med dina ansökningar och göra dessa med längre tidsintervall mellan ansökningarna.

Ha en medsökande

Att ha en medsökande vid ansökan om ett lån är ett bra sätt att förbättra chanserna att bli beviljad och få bra erbjudande. Även om det är lån utan säkerhet du ansöker om så ligger det ändå en uppskattad säkerhet i att långivaren ska kunna betala tillbaka lånet. Denna riskbedömning görs av kreditprövningen och är ni två som söker om ett lån minskar risken. Att tänka på som medsökande är att man precis som den huvudsökande, skriver på låneavtalen och kan bli skyldig att betala tillbaka lånet om den huvudsökande inte klarar av detta.

Relaterade ämnen: Utan UC Kreditupplysning
JÄMFÖR ALLA LÅN