Collector privatlån dyrare hos låneförmedlare

Publicerad: 2020-02-18,
Uppdaterad: 2023-02-05

Collector som Q4 2019 reserverade 800 miljoner kronor i förväntade kreditförluster befinner sig nu under Finansinspektionens lupp. Detta då de också meddelat att buffertkravet inte uppfylls. Nu erbjuder man billigare lån.

Collector
Collectors erbjudande om 0,5 % lägre ränta.

För att hålla en stabilitet och minska risken för kollaps ställer Finansinspektionen krav. Exempelvis måste det finnas kapital hos bankerna för att stå emot tillfälliga svackor. Collector befinner sig i en svacka och tvingats nalla på det som kallas kapitalbufferten.

Syftet med kapitalbuffertar är just att ge banken tid att komma tillrätta med eventuella finansiella problem. Finansinspektionen fortsätter följa Collector och banken gör troligen allt de kan för att få rätsida på ekonomin. Men nu har de tagit en något oväntad aktion i sin marknadsföring av privatlån.

Uppdatering: Finansinspektionen skrev av ärendet gällande Collector utan ytterligare åtgärder, 28 oktober 2022.

Ränterabatt om man inte går via låneförmedlare

Låneförmedlare har alltid kommunicerat att det inte kostar konsumenten något extra att låna pengar hos en kreditgivare som förmedlas via dem. Exempelvis går det att läsa hos Lendo:

Det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån hos oss. Låneförmedlare tar ut en avgift av bankerna och långivarna man samarbetar med, det tillkommer inga extra avgifter eller påslag för dig som kund.

Och förmedlaren Sambla skriver:

Banken skiljer inte på om låneförfrågan kommer via en låneförmedlare eller direkt från en kund när de tar ställning till din ansökan.

Collector, här listade hos 26 låneförmedlare och däribland Lendo och Sambla, gick igår ut med att de är billigare om man ansöker direkt hos dem.

När du ansöker om ett lån hos Collector får du alltid 0,5 % bättre ränta än om du ansöker om samma belopp och lånetid via en låneförmedlare.

Ser man då till Collectors exempellån på 100 000 kr över 5 år skulle du betala 2037 kr i månaden och totalt 22 233 i kostnader, detta med räntan 8,2 % och uppläggningsavgiften 285 kr. Får du ett erbjudande från Collector via Lendo, Sambla eller någon annan av deras samarbetspartner får du alltså räntan 8,7 %. Då betalar du istället 24 kr mer varje månad och totalt betalar du 1445 kr mer i kostnader.

Kampanj eller ej offentlig information?

Frågor man kan ställa sig i och med Collectors drag att informera om att det är billigare att ansöka direkt hos dem istället för hos låneförmedlarna de samarbetar med är:

  • Är detta en kampanj Collector kör i och med att deras situation ser ut som den gör eller har det alltid varit på detta sätt utan att det varit offentlig information?
  • Vad tycker Collectors samarbetspartners, låneförmedlarna om detta?
  • Är det på samma sätt med samtliga låneförmedlares samarbetspartners, alltså att det är billigare att låna direkt hos kreditgivaren och att det är låntagaren som får betala för kreditgivarens marknadsföring genom låneförmedlare?
Relaterade ämnen: Ränta Privatlån Låneförmedlare
JÄMFÖR ALLA LÅN