Att hitta rätt lån

Publicerad: 2019-07-31

När man behöver låna pengar kan man också behöva vägledning. Vilken typ av lån ska man välja, var hittar man lånet med lägst ränta, kanske ska man inte låna pengar alls. Kreditkoll har som syfte att hjälpa till att komma till rätt beslut för ett bra val när man är i behov av att låna pengar. Här följer en liten guide som kan ge ett första steg i rätt riktning.

Guide till rätt lån

Vi har många gånger av en eller annan anledning ett behov av att låna pengar. För att ta sig hela vägen från att lånebehovet uppstår till att man har återbetalat lånet och alla kostnader finns det många saker att titta på. Då vi människor också är av olika personlighetstyper och har olika kreditvärdighet är det svårt att rekommendera ett och samma lån till alla människor. Här följer därför en liten guide med frågor att ställa sig och tips till olika typer av personligheter.

Frågor att ställa dig själv när du ska låna pengar

Vad ska du låna till? Ska du låna pengar för att köpa något som kan fungera som säkerhet som ett boende eller en bil. Då kan du ansöka om bolån eller billån, pantsätta det du köper för lånet och därmed minska risken för långivaren och få en lägre ränta. Ska du däremot låna pengar för ren konsumtion så som att köpa en resa, shoppa kläder eller liknande är det ett lån utan säkerhet som är alternativet.

Hur mycket behöver du låna? Nästa fråga du behöver ställa dig är hur mycket pengar du behöver låna? Detta för att se vilka typer av lån du har möjlighet att ta och om du har råd att betala tillbaka lånet och de kostnader det medför. Olika typer av lån kommer med olika lånebelopp och såklart vill du ha ett så billigt lån som möjligt. Vid större lån som bolån och privatlån finns störst möjlighet till låg ränta, men dessa lån ställer också större krav på din kreditvärdighet. Kreditupplysning görs här ofta med UC och du får inte ha för många tidigare förfrågningar hos UC under det senaste året. Vid mindre lån finns andra typer av lån som snabblån och kontokrediter. Dessa lån har lite högre ränta, men ställer kanske inte samma krav på din kreditvärdighet.

Hur länge behöver du låna? Denna fråga styrs av hur snabbt du kan betala tillbaka lånet, alltså hur mycket pengar du har över varje månad att lägga på ränta och amortering. Generellt blir lånet totalt sett dyrare ju längre löptid du har på ditt lån - dock kan månadskostnaden på lånet bli lägre med en lång löptid. Behöver du bara lånet en kort tid? - Då kan ett räntefritt lån vara ett alternativ.

Löpande kredit eller en engångssumma? Behöver du pengar för en engångsinvestering här och nu eller är du ute efter en backup att täcka tillfälliga glapp i ekonomin? Ett kreditkort eller en kontokredit kan täcka upp vid tillfällen då lönen inte alltid räcker till. Om den nyttjade krediten betalas tillbaka inom en kort tid kan alternativet bli billigare än ett traditionellt lån med längre löptid.

Ska du investera i något dyrare, som en bil, en renovering, ett bröllop eller liknande och det kan bli svårt att betala tillbaka lånet på kort är det troligen ett privatlån, med löptid på något år lösningen.

Rörlig ränta eller bunden ränta? När det kommer till bolån har du möjlighet att välja rörlig ränta eller ränta bunden på ett eller flera år. Detta är ett val där det på förhand är svårt att avgöra vilket som är billigast. Tittar man historiskt har det många gånger varit billigare att välja ett lån med rörlig ränta, men är man osäker och vill veta vad man ska betala varje månad kan det kännas tryggt att binda sitt lån. Vanligt är att man delar upp lånet och har en del med rörlig ränta och en eller flera delar med ränta bunden på ett eller olika antal år.

När det kommer till konsumentkrediter har man inte samma valmöjlighet. Ett konsumentlån har normalt antingen en bunden eller rörlig ränta. Ett privatlån har vanligtvis rörlig ränta och den kan därmed ändras under lånets löptid. Andra typer av konsumentkrediter som snabblån har ofta en fast ränta under hela lånets löptid.

Jämför innan du lånar pengar

Söker du ett bolån kan du se flera kreditgivare som erbjuder lån med boendet som säkerhet och ytterligare information på vår sida om just bolån. Söker du en konsumentkredit kan du jämföra alla lån utan säkerhet. Där fyller du i så mycket information som möjligt om dig själv och om det lån du önskar. På dessa sidor ser du ditt urval av kreditgivare och kan själv fatta ett beslut om vilket lån du vill ha.


Vilken typ av låntagare är du?

Olika typer av personligheter beter sig ofta olika när det fattar beslut. Känner du igen dig i någon av nedanstående kan du få ytterligare hjälp att hitta rätt väg här.

Noggranna Nils

Den noggranna låntagaren har nödvändigtvis inte bråttom med att låna pengar. Nils har klart för sig exakt hur mycket han behöver låna och till vad. Lånet ska troligtvis inte användas för att täcka en akut uppkommen kostnad. Snarare är det kanske för att köpa en husbil, en motorcykel eller något annat väl övervägt inköp. Nils har ganska gott om sparade pengar, och lånet är troligen inte så pass litet att sparpengarna skulle räcka till.

Nils har själv gjort en budget och kalkyl som visar att det inte är några som helst problem att låna pengar. Nils arbetar plikttroget och har en stadig och stabil inkomst och därmed också en god inkomst. Det som återstår för Nils är att hitta en långivare som verkar trovärdig och seriös och dessutom kan erbjuda bästa möjliga ränta. Vårt råd till Nils är att titta på Kreditkolls följande sidor:

Hetsiga Hedvig

Den hetsiga låntagaren har märkt att det är slut på kontot och behöver pengar nu direkt. Kanske är det kompisarna som vill boka en veckas semesterresa just i detta nu. Kanske är det kläder som måste införskaffas till helgens festligheter. Inte helt genomtänkt skyndar sig Hedvig in på nätet för att se var hon kan låna pengar som gärna var på kontot nyss.

Vårt råd till Hetsiga Hedvig är för det första att tänka en extra gång för att försäkra sig om att lånet kan betalas tillbaka. Det kan lätt bli fel när man tar ogenomtänkta beslut och skulderna kan växa okontrollerat. Om Hedvig redan har skulder är vårt råd att avstå från att låna pengar för att undvika att falla in i en skuldfälla. Är man säker på att man kan betala tillbaka lånet finns det långivare hos vilka man kan låna pengar snabbt och som kan betala ut lån av pengar direkt till kontot i de fall ansökan blir beviljad. Ett alternativ för den hetsige kan vara ett kreditkort med utrymme för räntefria dagar.

Kurt i skuldfällan

Kurt har gått för långt med lånandet då han börjat låna pengar för att kunna betala tillbaka tidigare lån. Kurt sover troligen dåligt och har pengaångest. Kanske har Kurt skulder, inte bara till långivare, utan också till andra företag och personer. Kanske finns det något beroende som spelande i bakgrunden.

Vi råder Kurt att inte låna pengar om det inte är i syfte att städa upp sin ekonomi. Vår förhoppning är att Kurt i skuldfällan går till att bli Städaren Staffan. Vi råder Kurt att genast tänka på sig själv och sin framtid och därför kontakta kommunens skuldrådgivning. Kurt kan också läsa våra artiklar om Bättre kreditvärdighet och hur man kan komma ur en skuldfälla.

Städaren Staffan

Städaren Staffan har kanske tidigare varit Kurt i skuldfällan. Nu har denne kommit till insikt och insett att det är ohållbart med för mycket skulder - kanske på egen hand eller genom hjälp hos kommunens skuldrådgivning. Staffan har bättrat på sin kreditvärdighet genom att sälja av onödiga saker, skaffat ett jobb med en bättre lön och klippt sina kreditkort. Staffan har också väntat ett år för att bli av med alla förfrågningar hos UC i sin kreditupplysning.

Om Staffan ska ta ytterligare ett lån är det troligen för att ta ett samlingslån för att refinansiera alla de lån som finns kvar. Att samla lån i denna situation kan sannolikt sänka Staffans utgifter ytterligare då flera avgifter kan försvinna och man kan få en lägre ränta.

Relaterade ämnen: Kontokredit Ränta Låna pengar Privatlån Snabblån Samlingslån Bolån Utbetalning
JÄMFÖR ALLA LÅN