Installera solpaneler med solceller

Publicerad: 2021-03-18

Funderar du på att investera i solceller och att försörja din fastighet, bil eller annat med egenproducerad el? Då är du troligtvis inte ensam och många svenskar har redan installerat solceller. Hur fungerar det, vad kostar det, vad kan man spara eller tjäna på det, vad finns det för bidrag? Det är frågor vanliga att ställa sig när man funderar kring solpaneler och här går vi gå igenom detta ämne.

Installation av solpaneler
Solceller kostar att installera, men man sparar pengar på elräkningen samtidigt som man värnar om miljön och höjer värdet på sitt boende.

Hur det fungerar solceller

Det man monterar på ett tak eller annat lämpligt ställe är vanligtvis en sträng av solpaneler där varje panel i sin tur består av flera solceller. Kort kan man säga att solcellerna omvandlar den energi som finns i solstrålarna till elektricitet. Den elektricitet som skapas är av typen likström, och även om många elektriska utrustningar kan använda likström så är det växelström man använder i ett hushåll. Likströmmen måste därför konverteras till växelström, och det sker i en växelriktare som sitter på vägen från solpanelerna till elcentralen. Med en ny elmätare har du nu möjlighet att köpa in el, om behovet finns, men också sälja el om du har ett överskott tack vare solpanelerna. Elmätaren mäter den solel som produceras, solel som används i hushållet, köpt och såld el från och till det allmänna elnätet.

Om du vill kan du istället spara din el istället för eller som tillägg till att sälja din el till det allmänna elnätet. För att göra det behöver du ett solcellsbatteri till din anläggning. Batteriet laddas när du har ett överskott och du kan använda den energin exempelvis under mörkare tider på dygnet. Eftersom solcellsbatterier idag är ganska dyra i förhållande till sin livslängd är det inte av ekonomiska skäl man skaffar det. Visserligen kan du själv använda det överskott som produceras, men den kan du å andra sidan sälja. Det kan dock vara bra med ett batteri vid tillfällen där elen ibland kanske är svajig och man ofta drabbas av strömavbrott.

Rimligtvis kan man producera mer el ju fler soltimmar solcellerna får, men även när det är mulet eller vintertid produceras el. I Sverige har vi mörka vintrar, men å andra sidan är det långa dagar med ljus under övriga årstider.

Krav för att få installera solceller och sälja el

Det är inte bara att sätta upp en solcellsanläggning med första bästa leverantör du hittar eller göra det själv. Det finns krav både för att installera en solcellsanläggning, men även för att sälja överskottet.

Att installera solpaneler, vilket man vanligtvis gör på en byggnads tak eller vägg, kan för det första kräva bygglov. Det är inte alla installationer som kräver ett bygglov, men för att vara på den säkra sidan bör man kolla upp det. Om man exempelvis installerar sina paneler på ett platt tak krävs en ställning för att hålla panelerna i en fördelaktig vinkel. Detta förändrar därmed utseendet på byggnaden så mycket att ett bygglov kan krävas. Vidare måste den färdiga installationen uppfylla krav enligt föreskrifter från elnätsbolag, myndigheter etc. Det finns bl.a. tekniska krav på själva installationen.

För att sedan sälja el finns det också krav. Till att börja med här krävs en registrering hos Energimyndigheten samt elcertifikat och ursprungsgaranti för den el du producerar. Vidare finns det krav från Skatteverket för att du ska få skattereduktion på elen du säljer.

Ta in offerter och finansiering

Vad kostar det att installera solceller? Ja, det är kanske den vanligaste frågan man ställer sig när det kommer till solcellerna. Ett vanligt förekommande belopp är strax över 100 000 kr om man räknar med bidrag. Det bästa sättet att få reda på vad anläggningen kostar, men också få reda på hur mycket elektricitet du kan producera är att ta in flera offerter.

Ett sätt att ta in flera offerter direkt från lokala och verifierade leverantörer är att använda tjänsten GreenMatch. Deras offerttjänst för grön teknik är inte bindande och kostar dig ingenting. Förutom solceller kan de även hjälpa till med offerter för solbatteri, laddning av elfordon och värmepumpar.

Vad som är viktigt att tänka på när du jämför offerter

  • Kolla elföretaget: Kolla att bolaget som lämnar offert är registrerat hos Elsäkerhetsverket. I och med att solcellstrenden är så het just nu dyker det hela tiden upp nya bolag som säljer in dessa installationsjobb.
  • Se till att de som lämnar offert använder samma data i sina kalkyler, exempelvis vad gäller soltimmar där just din anläggning ska stå. Det finns flera datakällor till de parametrar de använder och att de använder samma källa gör jämförelsen rättvis.
  • Du kan börja med att ta in grova, snabba offerter, men för att få en riktig offert och trovärdig kalkyl behöver leverantören också vara på plats eller få din information om solcellernas placering och hur de påverkas av skuggor och solstrålar.

Finansiering och bidrag

Som privatperson kan du få skattereduktion för så kallad grön teknik, vilket en solcellsanläggning räknas som. Från 1 januari 2021 gäller att du får 15 % skattereduktion för installationen, 50 % reduktion på ett solcellsbatteri och 50 % reduktion för installation av laddningspunkt till elfordon. Reduktionen ges till ett maxbelopp på 50 000 kr per person och år och gäller både arbete och material.

Reduktionen fungerar på samma sätt som ROT och RUT och företaget som installerar drar av beloppet på fakturan. Hos Skatteverket kan du läsa mer om skattereduktion för grön teknik.

Det är inte gratis att installera en solcellsanläggning, även om man nu får stöd och bidrag. Installationen kräver ett startkapital och vidare kan det behöva underhåll och reparation. Man brukar säga att anläggningens kostnader betalat av sig efter 10-15 år tack vara de pengar man sparar på sin elräkning och på att sälja överskottsel. Finns inte kapitalet att betala anläggningen kan man låna pengar till solceller. Det första steget är då att se om det finns utrymme och möjlighet att belåna fastigheten. Om inte det går eller räcker hela vägen är ett privatlån det naturliga valet. Det kan då vara en god idé att vända sig till en låneförmedlare som gör en stor del i jobbet att jämföra långivare. Många långivare kan ge någon form av rabatt när det kommer till lån för just detta ändamål, ofta kallade energilån. Även med ett lån kan du göra en vinst på din solcellsanläggning om du också producerar och säljer el.

Spara pengar och tjäna pengar

Det finns flera ställen där du kan spara eller tjäna pengar med solceller.

  • Att installera en solcellsanläggning är en investering som sänker hushållets månadskostnad för elförbrukning.
  • En solcellsanläggning höjer värdet på fastigheten vid kommande eventuell försäljning. Men en energibesiktning får man en energicertifiering. Det ger bostaden ett intyg på att den är energisnål.
  • Om du har ett överskott av produktionen kan du sälja den till det allmänna elnätet. Om du säljer el för mindre än 30 000 kr per år (vilket är troligt om du inte har en jätteanläggning) behöver du inte vara momsregistrerad och du kan få ett skatteavdrag på din inkomstdeklaration om 60 öre per såld kWh. Du kan få avdrag för "högst det antal kilowattimmar som du har tagit ut från elnätet och aldrig mer än 30 000 kilowattimmar på ett kalenderår". Det innebär ett avdrag på max 18 000 kr per år. Läs mer om denna reduktion vid produktion av förnybar el hos Skatteverket.
  • Miljön: Du investerar i hållbar lösning för miljön och vi kan spara jordens resurser för kommande generationer.
Relaterade ämnen: Bolån Renoveringslån
JÄMFÖR ALLA LÅN