Klimat- & miljöfrågor och ekonomi

Publicerad: 2019-06-01

Klimatet vs pengar

Få är väl de som idag tvivlar på att klimatet förändrats. Många är de som imponeras och beundras av bl.a. Greta Thunbergs engagemang i frågan. Många förstår också att något behöver göras, men hur många förstår vad som behöver göras och att det till stor del handlar om ekonomi och pengar? Direkt och indirekt har åtgärder som krävs inverkan på privatpersoners ekonomi.

På jorden har vi något som kallas växthuseffekten. I korthet innebär det gaser som gör att värme från solen stannar kvar här hos oss. Detta är naturligt och bra då det annars hade varit obeboligt kallt. Dock har vi människor har under årens lopp ökat mängden av dessa gaser så att effekten tilltagit med tiden. Om detta fortlöper utan kontroll kan det sluta med oönskat resultat för jorden och dess invånare.

Den gas som till störst del bidrar till en ökad växthuseffekt är koldioxid (CO2) som kommer ut i luften när kol förbränns. I många länder eldar man med kol för att exempelvis värma hushåll. Fordon har blivit mer miljövänliga, men i många länder kör man med gamla fordon som släpper ut stora mängder växthusgaser. Detta är bara ett par exempel där dessa gaser bildas. Svaret på frågan varför man fortsätter med detta är ganska enkel. Rent krasst handlar det om att det finns en stor efterfrågan och att det på kort sikt är den lösning där priset kan möta efterfrågan. Det handlar alltså om ekonomi.

Kostar pengar att förbättra miljön

Under de senaste århundraden har stora pengar använts i industrialiseringen och tagit oss till det civiliserade samhälle vi har idag. På 1700- och 1800-talet och inte heller under större delen av 1900-talet hade man miljö- och klimatfrågor på agendan när man tillverkade maskiner, fabriker och metoder för att effektivisera och sänka kostnader vid tillverkning av produkter, mat och annat. Idag står vi med det vi byggt under många år och inser att det kanske inte är hållbart. Det gäller alltså att göra om och göra rätt. Detta gäller för företag, städer, industrier och individer.

Som individ kan man tänka till när man handlar mat, kläder eller bokar resor. Det måste nödvändigtvis inte bli dyrare i slutändan, men många produkter som är miljövänliga kostar någon krona mer. För etablerade företag handlar det mycket om att ställa om, byta ut och förbättra det man har tillhands för sin tillverkning eller i sitt tjänsteutbud. Detta kommer kosta pengar och i slutändan resulterar det troligen i ökade kostnader för slutkonsumenten. Många nya företag som startas och introduceras på börsen har miljö och klimatfrågor på agendan redan från start. Många nya företag satsar på energiframställning på ett mer miljövänligt sätt. Som exempelvis bolagen Minesto som nyttjar vattnets krafter, eller Swedish Stirling som faktiskt tar tillvara på koldioxiden som bildas från ferrokromframställning i Sydafrika och nyttjar den i en stirlingmotor som genererar ny energi.

Kreditkoll tar inte någon politisk ställning, men att tänka på miljön och klimatets bästa ska inte behöva handla om att rösta på miljöpartiet. Det ska vara något som genomsyrar allt mant gör. Hos företag, städer, industrier och individer!

Vad gör vi på Kreditkoll för att förbättra klimatet?

Att surfa på webben tar energi, exempelvis behöver din skärm och dator energi i form av el precis som för att ladda din mobiltelefon. På kreditkoll.nu har vi valt att engagera oss i CO2-neutral website vilket innebär att kreditkoll.nu är en CO2-neutraliserad webbsida. Baserat på antalet besökare här på sajten så hjälper vi till att finansiera exempelvis byggandet av nya, förnybara energikällor, t.ex. vindkraftverk. Här ser du vårt certifikat och kan läsa mer om CO2-neutral website-projektet.

Ska ni som företag låna pengar för en investering som förbättrar klimatet då slår ni alltså två flugor i en smäll genom att jämföra företagslån här på kreditkoll. Man kan tycka att kreditgivaren i det fallet också borde ge en ränterabatt.

Relaterade ämnen:
Låna pengar Företagslån
JÄMFÖR ALLA LÅN
‣︎