Under Corona-pandemin är det många som tvekat lite när de dragit eller blippat kreditkortet och PIN-koden ska slås in på betalningsterminaler i butiker. Varför måste jag trycka på de där knapparna som blivit nerlusade av hundratals andra personer denna dag, är det säker många som tänker. Redan före pandemin var det många företag som jobbade på att få bort just det sättet att verifiera sig, framförallt med biometriska kreditkort och betalkort. Med ett biometriskt kreditkort kan du sätta ditt fingeravtryck på ditt eget kort istället för att göra det på betalningsterminalen.
När man handlar något med ett betalkort eller ett kreditkort för minst 400 kr måste man idag knappa in sin PIN-kod för att bekräfta sin identitet. Detta gör man för att förhindra att någon annan kan använda kortet och göra alltför stora köp med det. Det finns dock andra sätt att identifiera sig. Tekniken med biometri har funnits länge och på senare tid har vi exempelvis låst upp och identifierat oss i mobiltelefoner med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Nu är det dags för betalkort och kreditkort att få en sensor för fingeravtryck att använda när man blippar kortet, och betalningen kan bli helt kontaktlös, även vid köp över 400 kr. Du behöver inte längre komma ihåg din PIN-kod och ingen annan kan använda ditt kort.
Med biometri menas att man gör mätningar och beräkningar på delar av vår kropp. Varje människa har egenskaper som gör oss unika. Det kan exempelvis handla om egenskaper som fingeravtryck, ansiktsdrag, handens geometri, iris och lukt. Biometri är ett helt vetenskapligt område som handlar om mer än personidentifikation och vill du läsa mer om det kan vi rekommendera Wikipedia om biometri som ingång. Vad gäller kreditkort och betalkort är det rimligt med ett fingeravtryck för att identifiera sig med tanke på att man ändå håller i kortet när man betalar.
Sedan ett tag tillbaka krävs tvåfaktorsautentisering vid många köp och minst två av följande tre faktorer krävs: Något du vet, något du har och något du är. Något du vet, t.ex. en PIN-kod kan med biometri bytas ut mot något du är, t.ex. ett fingeravtryck.
De senaste åren är det många som sagt att det kommer bli ett genombrottsår för biometriska betalkort. Att Corona-pandemin 2020/2021 har varit en morot för de aktörer som i olika led tar fram kort med fingeravtryck råder det rimligtvis ingen tvekan om. Under kommande år blir det troligen fler och fler aktörer som vill vara med i framkant och anamma tekniken. Vi får säkerligen snegla på mindre aktörer som neobanker snarare än storbankerna för att få tag på de första korten. Under 2021 kommer den svenska neobanken Rocker köra en pilot med ett betalkort och fingeravtrycksläsare. Det går idag att skriva upp sig på väntelistan.
Uppdatering: Under första kvartalet 2022 lanserade Rocker Rocker Touch och blev först i Sverige att erbjuda betalkort med fingeravtrycksläsare.
Det är många aktörer som enskilt och i samarbete jobbar med att ta fram ett kort med fingeravtryck, som dessutom ska gå att massproducera billigt. En knäckfråga torde vara den energi som krävs av själva läsaren.
I Sverige har vi företaget Fingerprint Cards som utvecklar en sensor för fingeravtryck. Tillsammans med det franska bolaget IDEMIA, som är en global ledare inom Augmented Identity, finns deras sensor i en generation av betalkort. Det är detta kort som Rocker kommer att erbjuda som ett VISA-kort. I IDEMIAs nästa generation av F.CODE, som deras biometriska kort heter, samarbetar de med norska Zwipe och tillverkaren av biometriska sensorer IDEX. Zwipe erbjuder en hel plattform för biometriska kort där de kan använda sensor från exempelvis Fingerprint, IDEX eller någon annan.