Nya lagändringar påverkar privatekonomin

Publicerad: 2018-07-02

Den 1 juli 2018 infördes en del ändringar i de svenska lagarna. Vad gäller privatekonomin påverkar ändringarna framförallt de som vill låna pengar till körkort, bilägare och skolungdomar. För telefonförsäljare blir det svettigare när det inte längre duger med ett muntligt inspelat samtal för att ett avtal ska börja gälla.

Lagändringar som rör privatekonomin

De nya lagändringar som träder i kraft 1 juli 2018 påverkar till stor del svenskarnas privatekonomi. På den ljusa sidan hittar vi ett höjt tandvårdsbidrag. Har du känningar i dina tänder eller vill gå på rutinkontroll hos tandläkaren blir det billigare från och med nu, om du är mellan 23 och 29 år eller över 65 år. Stödet till denna målgrupp har fördubblats till 600 kr per år. Personer i övriga åldrar får numera 300 kr (istället för 150 kr) i stöd per år.

Om du studerar kan du glädjas åt ett högre studiebidrag, som nu uppgår till 1250 kr per månad för gymnasieelever. Högskolestudenter får också en höjning (med 296 kr inklusive bidrag och lån). Är du istället en arbetande människa som vill vara med i facket får du numera dra av 25% av den årliga avgiften du i så fall betalar till fackföreningen. Detta gäller enbart om avgiften är minst 400 kr.

Är du däremot mellan skola och jobb eller kanske mellan två jobb, alltså arbetssökande kan du nu få ta ett studielån för att finansiera ditt körkort. Ska du sedan skaffa en egen bil finns det några ändringar som är viktiga att känna till i och med det så kallade bonus/malus. Köper du en helt ny bil får du betala straffskatt som baseras det utsläpp bilen gör. Denna skatt ska betalas i 3 år. Miljöbilar som går på el eller biogas däremot belönas och får en bonus på upp till 60 000 kr (om bilen inte släpper ut några gifter alls).

Mer om Bonus/Malus

Bonus
  • Bilar som har nollutsläpp får en bonus på 60 000 kr. Beloppet minskar proportionellt ner till 10 000 kr för bilar som släpper ut 60 g/km.
  • Bonusen kan högst vara 25% av bilens nypris.
  • Kan bilen drivas med en blandning av biogas och naturgas (fordonsgas) får den 10 000 kr i bonus.
Malus
  • Om bilen släpper ut över 95 g/km koldioxid betalar man 82 kr/gram
  • Om bilen släpper ut över 140 g/km koldioxid betalar man 107 kr/gram
  • Om bilen drivs på diesel läggs dessutom 13,52 kr/g på ovanstående
Behöver du låna pengar till bilköp? Låna av andra personer genom ett P2P-lån eller se specifika lån med och utan säkerhet i bilen.
Relaterade ämnen: Låna pengar P2P-lån
JÄMFÖR ALLA LÅN