Safenodes systerbolag i blåsväder

Publicerad: 2020-02-06

Igår meddelade Datainspektionen att Safenodes dotterbolag Yellow-Belly inte längre får bedriva kreditupplysningsverksamhet. Detta då man lämnat ut uppgifter till Mrkoll utan tillstånd.

Datainspektionen
Datainspektionen ligger på sajter med med frivilligt utgivningsbevis

Det var i december 2018 som Datainspektionen uppmärksammade att sajten MrKoll hade uppgifter om huruvida betalningsanmärkningar saknas på registrerade personer, vilken räknas som kreditupplysning. MrKoll har frivilligt utgivningsbevis och behöver inte följa GDPR, men sajten måste följa kreditupplysningslagen och i och med det regler som följer av GDPR.

MrKoll (Nusvar AB som även har elscootern Vosh) begick bl.a. lagöverträdelser som att man lämnade ut uppgifter från kreditupplysning utan legitimt behov och utan att skicka en kopia till den omfrågade. I mitten på december meddelade Datainspektionen att MrKoll får en sanktionsavgift på 35 000 euro.

Yellow-Belly tappar tillstånd

Den 5 februari 2020 meddelar Datainspektionen att även Yellow-Belly, som är de som överlåtit sitt kreditupplysningsregister till MrKoll, av denna anledning tappar sitt tillstånd att bedriva kreditupplysningsverksamhet. Företaget har möjlighet att överklaga Datainspektionens beslut.

Yellow-Belly köptes av Safenode AB, en del av Nodeus Group, men är idag strukturellt ett systerbolag till Safenode. Nyligen ändrade kreditgivarna Flexlimit och Meddelandelån kreditupplysning från Creditsafe till Safenode. Safenode har ett eget tillstånd från Datainspektionen att bedriva kreditupplysningsverksamhet.

Många klagomål på liknande sajter

Datainspektionen har fått in många klagomål på sajter liknande MrKoll, alltså sajter med personsöktjänster med frivilligt utgivningsbevis. Det rör sig exempelvis om sajter som Merinfo, Hitta, Lexbase samt Ratsit och kreditupplysning.se som liksom Safenode ingår i Nodeus Group.

Mot avgift kan man i dessa register exempelvis få ut information som person- och adressuppgifter, kreditinformation, inkomst, ansökta bygglov, fordonsinnehav, domar från brottmål m.m.

Här hittar du Datainspektionens rapport om klagomål på personsöktjänster.

Relaterade ämnen: Kreditupplysning Lagar
JÄMFÖR ALLA LÅN