Är det läge att spara pengar?

Publicerad: 2019-05-03,
Uppdaterad: 2021-01-01

Det är inte alltid man har möjlighet att lägga pengar på hög. Har man det kan det också svårt att veta vad som ger en bra avkastning. Med troliga höjningar i styrräntan (reporäntan) följer större utgifter för bolån, men också högre ränta på sparkonton. Läs om flera alternativ för placering av pengar som ger avkastning i denna artikel från Kreditkoll.

Spargris

Stefan Ingves gick nyligen ut med uppmaningen att svenska hushåll ska räkna med mycket högre räntor i framtiden. Bolåneräntor på 4-6 % är ingen omöjlighet, jämfört med dagens räntor på under 2 %. Har man idag en ränta på 1,75 % på ett lån på 2 miljoner kr betalar man ca 3 000 kr/månad innan ränteavdrag. Med en ränta på 5 % blir månadskostnaden istället över 8 000 kr. Med kommande räntor på nivåer som Inges spår är det mycket mer pengar som ska ut från de svenska hushållen i framtiden.

Var proaktiv och spara pengar idag

Hur mycket räntan kommer höjas är det såklart svårt att sia och säga någon exakt siffra om, men att den kommer höjas är nog alla ense om. Med kommande större utgifter kan det därför idag vara läge att vara proaktiv och börja spara pengar om man inte redan gjort det.

Vad finns det då för alternativ att spara pengar på idag? Att räntan ännu inte höjts innebär ju att bankernas sparränta inte är något att lägga pengarna på heller. Det finns dock sparkonton med ränta. Exempelvis kan du som har kreditkorten volvokortet eller OKQ8-kortet få ränta på sparade pengar där. Standard vad gäller sparkonton är att de skyddas av den statliga insättningsgarantin, vilken innebär att dina pengar, upp till 1 050 000 kr, är skyddade om institutet där dina pengar finns skulle gå i konkurs. Ett mer riskfyllt sparkonto har inte detta skydd, men har däremot högre ränta. Ett exempel på ett sådant sparkonto är . 4spar drivs av 4finance AB som är en del av koncernen 4finance Group där bland annat lånebolaget Vivus också återfinns.

Om man inte vill ha ett traditionellt sparande, vad finns det då för alternativ? Här nedan följer ytterligare några sätt att förvalta sina pengar på och förhoppningsvis få en god avkastning.

Aktier och fonder

Ett gammalt beprövat sätt att förvalta sina extra pengar på är att investera dem i fonder och aktier. Med en fond har du generellt lite lägre volatilitet, alltså mindre rörelser, både uppåt och nedåt på värdet av de pengar du investerat. Med en fond får du också betala en avgift då det är en människa som sköter fonden genom att hålla koll på marknaden och de bolag som ingår i fonden.

Ett lite mer riskfyllt sätt är att själv investera i aktier. Det finns mer eller mindre stabila aktier, men här är det viktigt att man själv håller koll på utvecklingen för att köpa och sälja vid bra tillfällen.

I Sverige är de två största aktörerna när det kommer till aktie- och fondhandel Nordnet och Avanza, såvida man inte går till sin vanliga bank. Hos kan du kostnadsfritt skapa ett konto och välja ett ISK (Investeringssparkonto), en aktiedepå eller kapitalförsäkring. Att sedan köpa och sälja aktier kan i vissa fall också vara kostnadsfritt, men ibland betalar man en liten avgift som kallas courtage.

Även hos kan du handla aktier från 0 kr.

Både Avanza och Nordnet har enkla system för att sköta sin handel både på dator och mobiltelefon. Om du väljer ett ISK eller kapitalförsäkring beskattas beloppet du har insatt med en schablon varje år och med en aktiedepå får du redovisa förlust eller vinst för varje försäljning i deklarationen. Hos dessa aktörer hittar du också andra tjänster som bolån, sparkonto och pensionssparande etc. Både Avanza och Nordnet omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Vill du att ditt fondsparande ska vara så enkelt som möjligt? Då kan vi rekommendera tjänsten där du kan månadsspara så lite som 100 kr. Savr regleras av regleras av Finansinspektionen och har insättningsgaranti & investerarskydd.

Investera i Lån

När du investerar i aktier och fonder investerar du i valfria noterade företag. Du kan också vända dig till så kallade Peer-2-Peer-långivare och investera pengar som sedan kommer lånas ut till andra privatpersoner. Dessa företag får ju intäkter i form av ränta på pengarna de lånar ut och du som investerar i detta får en bit av denna kaka. är ett varumärke i Sverige som har denna tjänst. De lånar ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner, utan dyra mellanhänder. De har en förväntad avkastning till de som investerar på ca 6 % varje år och man får pengar tillbaka varje månad.

Ett annat svenskt bolag som sysslar med P2P-lån är . Här hittar du exempelvis ett autoinvestkonto där ditt investerade kapital sprids på minst 40 stycken olika lån för lägre risk. Hos Lendify räknar man med mellan 2,5 och 8 procent i avkastning per år.

Har du flera lån? Samla dem!

Ett slutligt spartips för dig som har flera lån är att samla lånen. Finns det utrymme i ett eventuellt bolån är det billigast att samla dem där. Är så inte fallet hittar du här flera svenska kreditgivare med samlingslån. På detta sätt kommer du med stor sannolikhet att få en bättre ränta och komma undan eventuella aviavgifter, men också spara tid och huvudbry.

Tänk igenom riskerna

Att investera pengar innebär alltid en risk. Man kan inte räkna med att man får tillbaka de pengar man investerat. Att välja ett sparkonto med insättningsgaranti är alltid bra om man tittar på sparkonto. Fonder innebär lägre risk än aktier.

Relaterade ämnen: Kreditkort P2P-lån Kreditvärdighet Samlingslån Spara pengar
JÄMFÖR ALLA LÅN