ID-stölder alltmer vanligt, så undviker du det

Publicerad: 2017-09-22

Bedragare som stjäl andra människors identitet för att sedan låna pengar och köpa varor och tjänster i den stulna identitetens namn är något som har blivit mer vanligt på senare tid. Bara under det senaste året har 200 000 människor i Sverige fått sin identitet kapad.

Undvik stöld av din identitet

Tänk dig att en kriminell människa går in på en hemsida och tar ett lån. Fakturor med ränta och amortering på detta dimper ner i din brevlåda. Tänk dig vidare att den kriminelle går och köper en bil för pengarna denne lånat. Den kriminelle kör runt med bilen, passerar trafik-tullar, parkerar olagligt och resultatet av detta blir räkningar och parkeringsböter, som dimper ner i din brevlåda. Du har ingen aning om vem som gör detta.

Det här kan en kriminell person åstadkomma enbart genom att kapa en persons identitet. Tyvärr blir scenarion som detta alltmer vanligt i Sverige. Bara under det senaste året har ID-kapningar skett 200 000 gånger och jämfört med året innan ökade de med ca 30 000 kapningar. De som framför allt drabbas av ID-kapningar är äldre personer och kvinnor. Lyckligtvis finns det förebyggande åtgärder för att undvika ID-kapningar. Det finns också saker man kan göra om man redan drabbats.

Förebyggande åtgärder mot ID-kapning

Du ska naturligtvis inte konstant gå runt och vara rädd för att din identitet ska bli kapad, men det finns en del enkla saker man kan göra för att undvika det utan att vara paranoid.
  • Håll koll på dina id-handlingar. Håll hårt i ditt körkort, pass och andra id-handlingar. Förlustanmäl till polisen och spärra om du tappar dem.
  • Får du ett brev med en kreditupplysning på brevlådan bör du direkt säkerställa att det är du som agerat för att den ska vara genomförd. Det står på kreditupplysningen vilket bolag som begärt ut den. Är det inte du som köpt en vara eller tjänst på faktura eller ansökt om ett lån? Då bör du bestrida kreditupplysningen hos det företag som gjort den.
  • Var försiktig med vad du kastar i sopkorgen. Slänger du papper med identitetsuppgifter bör du se till att de är och förblir oläsliga.
  • Var försiktig med mail. Känner du minsta skepsis mot innehållet i ett mail du fått? Är det något som verkar för bra för att vara sant? Klicka då INTE på länkar i mailet och ladda inte ner någon bilaga från mailet. Kommer det ett mail från någon bank eller något bolag som du har kontakt med som verkar konstigt. Ring bolaget och dubbelkolla att det stämmer innan du agerar på det.
  • Se till att ha lås på din brevlåda. En kriminell kan t.ex. beställa ett kreditkort i ditt namn och därefter gå till din brevlåda och plocka det.

Åtgärder om du drabbats av en ID-kapning

Om olyckan redan varit framme och du inser att någon kapat dina id-uppgifter är det bra att agera så snabbt som möjligt. Tyvärr tar det upp mycket tid att genomföra allting, men det gäller att inte ge upp.

Du bör direkt kontakta polisen och anmäla brottet. Har du blivit av med körkort, pass eller annan värdehandling måste du spärra det. Du bör också spärra din identitet för att undvika att den kriminelle kan fortsätta att genomföra köp med din identitet. Det gör du hos något av kreditupplysningsbolagen, exempelvis Creditsafe, eller UC bedrägerispärr. Detta gör att det inte går att ta en kreditupplysning med din id. Vidare bör du bestrida fakturor på köp du inte genomfört, samt kontakta din bank och förklara problemet.

Relaterade ämnen: BankID
JÄMFÖR ALLA LÅN