2018 infördes en rad lagändringar kring lån med hög effektiv ränta. I samband med detta kom också en förordning om hur det ska upplysas om dessa krediter. Riksdagen gav i uppgift till Konsumentverket att utforma innehållet i en sådan upplysning och bestämma hur den ska lämnas. Nu är Konsumentverket klara med denna uppgift och många varningstrianglar kommer dyka upp på webben.
Sedan lång tid tillbaka är det lag på att marknadsföring av krediter ska vara måttfull, men nu ska den också få konsumenter att stanna upp och bli varnade. Detta gäller för högkostnadskrediter, alltså lån vars effektiva ränta är mins 30 %-enheter högre än referensräntan.
I samband med marknadsföring av dessa krediter med hög effektiv ränta måste det visas en text som säger att det är en högkostnadskredit som marknadsförs, att man riskerar en betalningsanmärkning om man inte betalar i tid, samt information om att man kan vända sig till Konsumentverkets Hallå Konsument för kontaktuppgifter till kommunens Budget- och skuldrådgivning. Vid sidan av denna text ska en röd triangel visas.
Detta sätt att informera om risker med att låna pengar är inget nytt. I många andra länder i EU finns krav på detta. Exempelvis måste man i England, sedan 2014, visa upp en varning om att sen återbetalning kan skapa ekonomiska problem. I Sverige träder Konsumentverkets föreskrift i kraft 1 juli 2019. På Kreditkoll ser du redan nu informationen på våra recensioner av kreditgivare i de fall de har högkostnadskrediter.
Referensräntan som är det som styr gränsen för vad som räknas som en högkostnadskredit styrs av styrräntan (tidigare reporäntan). Riksbanken ändrar då och då styrräntan och referensräntan kan ändras den 1 januari och den 1 juli varje år. Referensräntan sätts vid de tillfällena till närmsta halv procentenhet avrundat över styrräntan. Från 8 maj 2019 är styrräntan -0,25 % och nästa ändring sker 3 juli. Den 1 juli kommer alltså referensräntan att ändras från -0,5 % till 0 %.
Med denna ändring kommer gränsen för vad som räknas som en högkostnadskredit att höjas med en halv procent. Det finns kreditgivare som medvetet ligger strax under denna gräns. Kanske kommer de då vara giriga och höja sin ränta?!
På kreditkoll.nu sysslar vi bland annat med jämförelse av lån och gillar transparens. Det ska inte vara några problem att visa på vad ett lån egentligen kostar. Vi tycker därmed att det är bra med tydlighet kring dyra lån även om varningsskyltar och liknande inte smälter in så fint rent utseendemässigt. Att ansöka om högkostnadskrediter är bara något man ska göra i extrema situationer och när man vet att man har möjlighet att betala lånet.
Har man möjlighet, alltså om man har en tillräckligt bra kreditvärdighet, är det bättre att ansöka om ett billigare lån. Konsumtionskrediter som hör till de billigare alternativen hittar du på vår sida med lån som inte är högkostnadskrediter och lån med låg ränta.
I denna artikel kan du läsa om de lagändringar i konsumentkreditlagen som genomfördes 1 september 2018.
2019-06-11: 20 dagar innan Konsumentverkets föreskrift träder i kraft sätter kreditgivaren Frogtail en fast ränta på 26 % och tar bort sina avgifter. Därmed hamnar den effektiva räntan på 29,3%, strax under gränsen för vad som räknas som en högkostnadskredit.
Följer fler kreditgivare Frogtails exempel och blir det så att vi inte får se några varningstrianglar den 1 juli 2019?
2019-06-27: Även Creditstar som erbjuder lån utan avgifter sänker sin ränta. Ny nominell ränta är 25,5 % vilket innebär att den effektiva räntan landar på 29,15 %, strax under vad som räknas som en högkostnadskredit. De behöver alltså inte varningsmärka sina låneerbjudanden.
2019-07-18: Ett par veckor efter att föreskriften trätt i kraft tar Tryggkredit bort sina avgifter för uppläggning, avisering och uttag och blir därmed ett betydligt billigare lån än tidigare och heller ingen högkostnadskredit.