Att komma ur en skuldfälla

En så kallad skuldfälla innebär att det går så långt att man tar lån för att finansiera återbetalningen av existerande lån. Detta leder till en ond spiral och man ser ingen utväg. Att man hamnar i en skuldfälla beror många gånger på att man har ett annat problem - som handlar om det man lägger pengarna på. Det är inte ovanligt att det är en dröm om en bättre ekonomi med spelmissbruk eller en tro om ett bättre liv genom ohämmad konsumtion av annat. Det kan så klart också vara ofrivilliga orsaker som ligger bakom som sjukdom, arbetslöshet eller något annat.

Det första steget för att ta sig ut en skuldfälla är att gå till roten. Handlar det om ett spelmissbruk så är det detta problem man ska ta tag i med högsta prioritet. Parallellt kan man ta tag i och jobba på att bli av med de skulder man har, men också att få ner kostnaderna på dem.

Relaterat till skulder

Skuldhjälp hos din kommun

Kommunen är enligt socialtjänstlagen skyldig att hjälpa dig. I lagen står: ”Kommunen ska lämna budget- och skuldrådgivning till skuldsatta personer. Denna skyldighet gäller även under ett skuldsaneringsförfarande och till dess att en beviljad skuldsanering eller F-skuldsanering är helt avslutad”.

Ibland kan det dock vara väntetid innan man får hjälp. Om kommunen inte har budget- och skuldrådgivning, eller om du inte får den hjälp du har rätt till kan du göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det går att anmäla på fysisk blankett eller via e-tjänst.

Självhjälp

Även om det inte kostar dig någonting att gå till kommunen för att få hjälp av en expert när det kommer till skuldrådgivning finns det sätt att också komma igång själv. Det snabbaste sättet att bli av med existerande skulder är att använda snöbollsmetoden. Snöbollsmetoden kallas den eftersom de pengar du betalar tillbaka på lånen växer i relation till hur stor skuld du har kvar på snabbast möjliga sätt.

Med snöbollsmetoden går du tillväga enligt följande:

 1. Lista alla dina lån, från det minsta överst till det största nederst.
  Lista med lån
 2. Ta fram summan du idag betalar varje månad för samtliga lån inklusive amorteringar, räntor och avgifter. Låt säga att denna summa är 5000 kr.
  summering av lån
 3. Utöka amorteringen med ett lämpligt belopp, låt säga 500 kr, så att du betalar 5500 kr varje månad. De 500 kronorna använder du till att börja med för amortering av det minsta lånet.
  amortera minsta
 4. När det minsta lånet är helt avbetalat, använder du istället den summa du inte längre betalar på det avbetalade lånet för att istället amortera det näst minsta lånet.
  amortera nästa
 5. Så här fortsätter du till alla lån är återbetalda.
  skuldfri

Under denna tid ska du så klart undvika att dra på dig nya skulder. Någon gång under denna snurrande snöboll kan det däremot löna sig att ta ett så kallat samlingslån för att baka ihop de små lånen eller åtminstone några av dem till ett enda lån. Detta kan du exempelvis göra hos kreditgivare som Lunar, Norwegian Bank eller låneförmedlare som Zmarta. Räntan och de totala avgifterna ska då bli mindre jämfört med vad du betalar i dagsläget.

Innan du ansöker om ett nytt lån i detta läge kan det vara värt att se över status på din kreditupplysning. Det kan du exempelvis göra på minuc.se. När du ska ansöka om samlingslån i detta läge är det viktigt att tänka på att du inte drar på dig någon UC i onödan eftersom de flesta som erbjuder samlingslån använder sig av UC. Har du fler än 3 UC-förfrågningar under ett år är det lätt att bli nekad lån hos de som använder UC. Alla långivare accepterar heller inte betalningsanmärkningar och de sänker ditt kreditbetyg. Det kan också vara värt att vänta med ansökan tills dina eventuella betalningsanmärkningar försvunnit från kreditupplysningen.

JÄMFÖR ALLA LÅN