Kreditkort - jämför och hitta det bästa

Ett kreditkort är många gånger att föredra framför ett lån eller en kontokredit. Med ett kreditkort får du upp till 60 dagar räntefri kredit på dina köp vilket är den främsta fördelen jämfört med ett traditionellt lån. Många kreditkort medför också bonusar i form av cashback, poäng, rabatter och annat. På denna sida samlar vi de populäraste kreditkorten 2023 med information om respektive kreditkort och vilka fördelar de har. Med Kreditkolls hjälp jämför och hittar du de bästa kreditkorten och betalkorten.

Exempel på kreditkort
re:member flex
Mastercard re:member flex
Kreditgräns
120000 kr
Årsavgift
0 kr
Årsränta
9,74 - 24,74 %
Räntefri kredit
56 dagar

Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).

Sammanfattning av alla kreditkort i jämförelse
Antal kreditkort: 21 st
Kreditgräns: 30000 - 550000 kr
Räntefri kredit: 0 - 60 dagar
Ränta (efter räntefria dagar): 9,74 - 24,90 %
Årsavgift: 0 - 1068 kr
Ålderskrav: 18 - 23 år

Fördelar med ett kreditkort

Jämfört med att använda kontanter är det betydligt säkrare att använda ett kort. Ett borttappat kort går enkelt att spärra för vidare transaktioner. Borttappade eller stulna kontanta pengar däremot, får man troligen inte se mer. Du har också ett bättre konsumentskydd är du handlar med ett kort jämfört med kontanter. Du kan i vissa fall få ersättning av kortutgivaren. Jämför man kreditkort och betalkort är det ofta fler fördelar det förstnämnda.

Förutom att man sparar pengar genom lägre avgifter och räntefria perioder har du även möjlighet att ta del av bra försäkringar när du reser utomlands. Du får också något tillbaka när du handlar med ett kreditkort. Denna bonus kommer ofta i form av bonuspoäng som kan användas för att köpa flygresor, mat eller produkter i specifika butiker. Med ett kreditkort är det även lättare att få en överblick över privatekonomi och inköp, jämfört med om du skulle betala med ditt vanliga bankkort. Varje månad får du en räkning där du kan se alla utgifter du har haft den senaste månaden och exakt vilka kortköp du har gjort.

I dagens elektroniska samhälle är det nästan ett måste att ha ett betalkort eller kreditkort. Många butiker accepterar inte längre kontanter utan tar bara kreditkort eller betalkort av olika slag. Även många abonnemangstjänster eller tjänster där man genomför regelbundna köp har kreditkort eller betalkort som primärt betalningsalternativ. Dessa tjänster eller appar bygger på att man registrerar sitt kreditkort så att löpande betalningar på exempelvis prenumerationer dras automatiskt varje månad.

Jämför kreditkort

Kreditkort symbol

Här hittar du information om ett antal av de kreditkort du har att välja på i Sverige. Läs om kreditkortens priser och villkor, såsom årsavgift, ränta, kostnader för uttag och valutapåslag samt krav som på ålder och inkomst. Det närmsta kreditalternativet till kreditkort är en kontokredit där det hos ett fåtal långivare också finns möjlighet till räntefria dagar. Där är det inte standard på samma sätt som med ett kreditkort. På sidan om signering av skuldebrev/avtal/ansökan hittar du kreditkort med ansökan utan BankID.

Filter
Bonus resor
Resekort
Bonus matbutik
Bonus Matbutik
Bonus Drivmedel
Bonus Drivmedel
Bonus shopping online
Shopping online
Bonus Cashback
Cashback
re:member flex
Mastercard re:member flex
Recension
Lämpat för shopping Bonus drivmedel
Kreditgräns120000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta9,74 - 24,74 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Nej
Extrakort0 kr
Utan årsavgift. Rabatt i över 300 webbutiker. Reseförsäkring. Preem-rabatt 15 öre/liter. Räntefri delbetalning i upp till 24 månader. Betala räkningar.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).

Mer information
Coop
MasterCard Coop
Recension
Bonus Matbutik Lämpat för shopping
Kreditgräns50000 kr
Årsavgift295 kr
Årsränta18,45 %
Räntefri kredit55 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort0 kr
Poäng på alla köp. Som medlemskort hos Coop. Kompletterande reseförsäkring.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 18,45 %: Effektiv ränta 19,10 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Resurs Classic
MasterCard Resurs Classic
Recension
Kreditgräns30000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta14,36 - 21,57 %
Räntefri kredit60 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort50 kr
Delbetala räntefritt i 6 månader. Ingen årsavgift. Betala räkningar.

Kreditgivare: Resurs Bank AB
Exempel vid uppskjuten betalning med räntefri delbetalning, adm.avg. 39 kr + 97 kr uppl.avg: Effektiv ränta 5,82 %, 10 000 ö/6 m.

Mer information
Refunder Pay
VISA Refunder Pay
Cashback Lämpat för shopping
Kreditgräns50000 kr
Årsavgift395 kr
Årsränta17,75 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort0 kr
Upp till 7 % cashback. Drulleförsäkring. 6-månaders räntefri delbetalning.

Kreditgivare: DNB Bank ASA
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 17,45 %: Effektiv ränta 19,30 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Bank Norwegian
VISA Bank Norwegian
Recension
Bonus Resa
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta19,99 %
Räntefri kredit45 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
ExtrakortNej
Rabatt på flygresor. Intjäning av CashPoints. Få avgifter. Betala räkningar.

Kreditgivare: Bank Norwegian AS
Exempel vid uppskjuten betalning: Effektiv ränta 21,93%, 15 000 ö/12 m. Totalt 16 673 kr

Mer information
5/21 KREDITKORT - VISA ALLA

Om kreditkort

Ett kreditkort är en form av vilande lån som du använder vid dina kortköp. Detta "vilande lån" betalas vanligtvis tillbaka till kreditgivaren vid slutet av nästkommande månad och dessförinnan får du en räkning på alla dina kortköp. Beroende på när under månad 1 du gör dina köp kan du därmed få så mycket som upp till 60 dagar räntefri kredit. Många tror att ett vanligt bankkort är ett kreditkort men det är fel. När du betalar med ett bankkort dras pengar direkt (eller reserveras) från ditt bankkonto vilket ett köp med ett kreditkort inte resulterar i. Kolla hos din bank vilken kreditgräns du har, oftast får du en standardgräns när du ansöker om ett kort. För att maximera kreditgränsen måste man oftast meddela detta till kreditgivaren och visa att man har en god kreditvärdighet.

De mest vanliga kreditkorten är kopplade till VISA och MasterCard som fungerar i stort sett över hela världen. Andra kreditkort kan vara kopplade till Diners Club och American Express. Dock ska man tänka på alla affärer och onlinebutiker inte alltid stöder dessa kreditkort på grund av att det kostar för mycket i transaktionsavgifter för butiken. Enligt vår erfarenhet på Kreditkoll.nu så fungerar Diners Club och American Express bäst utomlands.

Försäkring och bonus

Försök alltid boka dina utlandsresor med ett kreditkort. I stort sett alla kreditkort har någon form av reseförsäkring som ingår automatiskt i ditt avtal med kreditgivaren. Istället för att köpa en dyr reseförsäkring eller avbeställningsskydd när du bokar din resa, använd istället ditt kreditkort. Förutom alla fördelar med försäkringar etcetera så ha alltid för vana att betala din köp med ett kreditkort. Många kreditgivare ger dig bonus eller CashPoints på alla dina köp som du vid ett senare tillfälle kan använda när du bokar resor, hotell eller varför inte uppgradera dig från ekonomiklass till business class och lyxa till din semesterresa.

Ett tips för att få möjlighet att samla mer bonus är att skaffa ett eller flera extrakort till dina familjemedlemmar. Med extrakort blir ni flera som hjälps åt att samla in poäng, oavsett bonussystem. Ett extrakort kostar ofta en liten slant att skaffa, men lönar sig troligen ändå.

Digitala kreditkort

Med kreditkort som ges ut idag finns möjlighet att betala genom att blippa kreditkortet på kortterminalen istället för att dra magnetremsa eller läsa av chippet. Om beloppet är under 200 kr behöver du heller inte mata in den PIN-kod som är kopplad till kreditkortet. På detta sätt kan du göra snabbare betalningar. Tekniken som används i Sverige kallas NFC, närfältskommunikation.

Något som blir alltmer populärt är lösningar för digitala kreditkort där denna teknik och andra kan användas. Exempel är så kallat X-Pay - Apple Pay, Google Pay™ och Samsung Pay som gör det möjligt att spara kort i enheter som mobiltelefon, dator eller smarta klockor och betala trådlöst genom enheten. Det är ännu inte alla banker som möjliggör användande av dessa tekniker för att betala.

En annan tjänst som är smidig är Curve. Den kan liknas lite med X-pay-lösningarna, men skillnaden här är att du får ett Curve-kort och kan lägga in flera underliggande kort, såväl debetkort som kreditkort i Curves app. Genom appen väljer du sedan vilket av de underliggande kortet du betalar med. Du kan ha ett kort som förvalt och du kan också byta kort inför en betalning. På så sätt är Curve-kortet det enda du behöver. Kanske har du ett matkort som du handlar i matbutiken med (till exempel Coop), ett kort för resor (exempelvis N26, Marginalen Traveller, P.F.C eller Revolut) och ett kort som ger mycket cashback vid köp online (exempelvis Komplett kreditkort som ger 1-4 %).

Curve har support för Google Pay i UK samt Apple Pay. Detta gör att du inte behöver några fysiska kort på fickan alls - du har istället en helt digital plånbok.

Kortutgivare och kortinlösare

I vissa sammanhang hör man orden kortutgivare och kortinlösare. Vad är det för skillnad på dessa två ord och vad betyder de? Tillsammans med en kortinnehavare och en butik som tar emot betalning, mot varor eller tjänster, med kort utgör de ett så kallat kortnätverk.

Kortutgivare

Kortutgivaren är den bank eller det finansiella institut som du som användare av kortet har ett avtal med. Kortutgivaren är i sin tur ansluten till något av kortvarumärkena, exempelvis MasterCard eller VISA.

Även om det står ett varumärke eller något annat på ett kreditkort är det inte alltid den aktören som är kortutgivare. Exempelvis är det SEB kort bank AB som är kortutgivare bakom SAS Eurobonus Mastercard. SAS och SEB har där ett så kallat co-brandsamarbete. Andra stora kortutgivare i Sverige är EnterCard, Handelsbanken och Eurocard.

Kortinlösare

En kortinlösare är den bank som tar emot en betalning när man handlar med ett kort, om det finns pengar på kortet. Kortinlösaren begär att få dra medel från banken som kortet är anslutet till. Butiken där köpet genomförs har ett kortinlösensavtal (kortinlösen) med banken som är kortinlösaren.

Exempel på kortinlösare i Sverige är Bambora, Nets, Swedbank, Handelsbanken, Teller, Elavon, iZettle, Verifone.

Valutaavgift vid köp eller uttag utomlands

När du genomför ett köp eller gör ett uttag med ett kreditkort eller betalkort i en automat utomlands tillkommer en valutaavgift för växling av pengar. Många kortutgivare har inga valutaavgifter eller så tar man en procent av beloppet i transaktionen. När du jämför kreditkort och betalkort och det står en viss procent eller att det inte är någon valutaavgift alls räknas inte det bakomliggande betalningssystemets avgift med. Exempelvis MasterCard eller VISA själva tar en liten avgift för valutaväxling. Det är alltså inte helt avgiftsfritt att handla med kortet utomlands, när valutan är en annan än vad kortet/kontot står i.

Mastercard har ett verktyg där du kan få en indikation på vilken växlingsavgift de tar baserat på vilken valuta du själv har, vilken valuta du tar ut och hur mycket du tar ut eller köper för. Här hittar du Mastercard® Currency Converter. Även VISA har ett verktyg där du fyller i Kort-valuta, transaktionsvaluta och kan räkna ut växlingsavgiften, här hittar du VISAs verktyg. Med dessa verktyg kan du också lägga till kortutgivarens avgift för växling och därmed se totalkostnaden.

Kort som fungerar med Apple Pay & Google Pay™

Följande kort fungerar med Apple Pay & Google Pay™

 • Norwegian-kortet
 • Komplett Bank
 • Nordea
 • Danske Bank
 • Swedbank och Sparbankerna
 • N26
 • American Express
 • Edenred (F.d. Rikskuponger)
 • Klarna
 • Curve
 • Monese
 • Revolut
 • Sodexo Lunchkortet
 • Wise
 • CarPay (Volvokortet)
 • Zen.com
 • Lunar
 • Pleo företagskort
 • iCard
 • Northmill Bank
 • PFC Technology AB
 • Steven

Utöver dessa kort fungerar följande kreditkort och bankkort med Google Pay. Här läser du mer och jämför de kort som fungerar med Google Pay.

 • Marginalen Bank
 • Moorwand Limited
 • Länsförsäkringar Bank
 • Paysafe
 • Viva Wallet
 • Ålandsbanken
 • Paynetics AD
 • Astat
 • N2 Capital AG
 • PayrNet
 • Airwallex
 • Citibank Europe PLC
 • Conotoxia Sp. z o.o
 • Railsbank
 • Zevoy Aktiebolag

Följande kreditkort fungerar med Apple Pay. Här läser du mer och jämför de kort som fungerar med Apple Pay.

 • Handelsbanken (Bankkort Maestro, Bankkort Mastercard, Allkort och Platinum)
 • Bank of America
 • EML Money
 • ST1 – Mastercard kreditkort
 • Entercard
 • Paysera
 • SAS
 • Payhawk
 • SumUp
 • Skandiabanken
 • Payquicker
 • Paysend
 • Epassi
 • Payquicker
 • Paysend
 • SEB
 • CleverCards
 • DREAMS
 • Soldo
 • Plexian

X pay

Utöver Apple och Google Pay finns det en rad andra företagsspecifika lösningar för digitala plånböcker till personlig hårdvara. För att nämna några finns exempelvis Samsung Pay, Microsoft Pay och LG Pay. I Sverige har vi också Swish som fungerar för att skicka pengar person till person, men också för att betala med i många terminaler i butiker. Swish är näst efter kortbetalning och faktura den tredje vanligaste betalningsmetoden online enligt data från Nets. Att betala med Swish känns smidigt, men att betala med kreditkort med någon Pay-lösning är desto smidigare om den möjligheten finns. Det genererar dessutom i de allra flesta fall bonuspoäng eller fördelar i någon annan typ av förmånsprogram.

Kreditkort utan UC

Det är ovanligt att det görs någon annan kreditupplysning än UC vid ansökan om kreditkort, men det finns kreditkort med Creditsafe eller Bisnode. Åtminstone följande kort ansöker du om utan att en UC tas.

Det är mer förekommande att kreditgivare använder alternativ till UC vid ansökningar till och kreditprövningar för vanliga lån. I de fallen handlar det ofta om mindre krediter med högre beviljandegrad.

Betalkort/Debetkort med fördelar

Ett debetkort är ett kort kopplat till ett bankkonto av något slag och du handlar eller gör uttag med de pengar som finns på kontot. Det är som standard ett bankkort utan kredit, men önskar du en kredit finns möjlighet att koppla en kontokredit, som i sin tur kan fungera på olika sätt beroende på kreditgivare. Andra benämningar på debetkort är Prepaid-kort eller betalkort.

En fördel med kreditkort är att det tillkommer en mängd tilläggstjänster som försäkringar, bonussystem rabatter och annat. Till bankkontot i din privatbank har du troligen ett debetkort/betalkort kopplat med vilket du kan ta ut och handla med pengar som redan finns på ditt konto. Dessa debetkort har vanligtvis inga tilläggstjänster som i fallet med ett kreditkort.

Idag finns det många nya banker, så kallade uppstickare eller neobanker, som är lite mer moderna i sitt tänk. Dessa vill så klart konkurrera med de gamla storbankerna och måste därför sticka ut på något sätt. Det finns idag några debetkort hos dessa nya banker som har lite trevliga kryddor som fria uttag, inget valutapåslag vid uttag eller köp utomlands, möjlighet att göra grupper för delad ekonomi där man kan se hur mycket man är skyldig varandra etcetera.

För extra krydda som exempelvis LoungeKey pass, försäkringar vid resa, försenat bagage, cashback och liknande har neobanker ibland flera kort att välja på. Kort med extra funktioner har då vanligtvis en årsavgift eller månadsavgift. En annan fördel med denna typ av kort är att det inte görs någon kreditupplysning vid ansökan. Här nedan följer några av dessa kort.

P.F.C.
MasterCard P.F.C.
Om P.F.C.
Årsavgift0 kr
Uttagsgräns per månad10 000 kr
Avgift efter uttagsgräns3 %
TopupSwish
Apple PayJa
Google Pay ™Ja
Insättning via Swish. Fria uttag/köp upp till 10 000 kr utomlands. Delbetala köp i efterhand.
Mer information
Bunq Easy Bank
MasterCard Bunq Easy Bank
Om Bunq
Årsavgift360 kr
Uttagsgräns per månadEj avgiftsfritt
Avgift efter uttagsgräns0,99 €
TopupiDEAL, SOFORT, Kreditkort/Debetkort, SEPA, TransferWise
Apple PayNej
Google Pay ™Nej
ZeroFX - Ingen valutaväxlingsavgift. Notiser på alla köp. Dela ekonomi med andra.
Mer information
Bunq Easy Green
MasterCard Bunq Easy Green
Om Bunq
Årsavgift2000 kr
Uttagsgräns per månad10 st
Avgift efter uttagsgräns0,99 €
TopupiDEAL, SOFORT, Kreditkort/Debetkort, SEPA, TransferWise
Apple PayNej
Google Pay ™Nej
Ett träd planteras för varje 1000 kr. Metallkort. ZeroFX - ingen valutaväxlingsavgift.
Mer information
Monese Premium
MasterCard Monese Premium
Om Monese
Årsavgift1800 kr
Uttagsgräns per månadIngen gräns
Avgift efter uttagsgräns0
TopupSEPA, SWIFT, Debetkort
Apple PayJa
Google Pay ™Ja
Fri leverans. Inga uttags- eller betalgränser.
Mer information
P.F.C. Premium
MasterCard P.F.C. Premium
Om P.F.C.
Årsavgift420 kr
Uttagsgräns per månad10 000 kr
Avgift efter uttagsgräns1,5 %
TopupSwish
Apple PayNej
Google Pay ™Nej
Insättning via Swish. Fria uttag/köp upp till 10 000 kr utomlands. Delbetala köp i efterhand.
Mer information
5/22 BETALKORT - VISA ALLA

Artiklar om kreditkort

JÄMFÖR ALLA LÅN