Jämför kreditkort - och hitta det bästa för dig

Ett kreditkort är många gånger att föredra framför ett lån eller en kontokredit. Med ett kreditkort får du upp till 60 dagar räntefri kredit på dina köp vilket är den främsta fördelen jämfört med ett traditionellt lån. Med många kreditkort kommer också någon form av bonus som cashback, poäng, rabatter eller annat. Att betala med kort är den vanligaste metoden i svensk handel. På denna sida samlar vi de populäraste kreditkorten 2024 med information om respektive kreditkort och vilka fördelar de har. Med Kreditkolls hjälp jämför och hittar du de bästa kreditkorten och betalkorten.

Exempel: Vad kostar ett kreditkort?
re:member flex
Mastercard re:member flex
Kreditgräns120000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta9,74 - 28,24 %
Räntefri kreditUpp till 56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort0 kr

Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).

Sammanfattning av alla kreditkort i jämförelse
Antal kreditkort: 23 st
Kreditgräns: 30000 - 550000 kr
Räntefri kredit: 45 - 60 dagar
Ränta (efter räntefria dagar): 0,00 - 28,24 %
Årsavgift: 0 - 1068 kr
Ålderskrav: 18 - 23 år

Fördelar med ett kreditkort

Att använda kort är säkrare än kontanter. Om du tappar ditt kort kan du enkelt blockera det för att skydda dina pengar. Men om du tappar kontanter är chansen liten att du får tillbaka dem. Dessutom ger kort dig ett bättre skydd när du handlar och du kan få ersättning från kortutgivaren vid eventuella problem. Kreditkort har oftast fler fördelar än betalkort.

Förutom att spara pengar genom lägre avgifter och räntefria perioder får du fördelaktiga försäkringar när du reser utomlands med ett kreditkort. Du får även belöningar när du handlar, vanligtvis i form av bonuspoäng som kan användas för flygresor, mat eller inköp i vissa butiker. Kreditkort ger dig bättre översikt över din ekonomi och inköp jämfört med att använda ditt vanliga bankkort. Du får en månatlig räkning där alla dina utgifter och köp med kortet redovisas tydligt.

I dagens digitala värld är det nästan nödvändigt att ha ett betalkort eller kreditkort. Många butiker tar inte längre emot kontanter utan endast kreditkort eller olika typer av betalkort. Även många prenumerations- eller abonnemangstjänster föredrar kort som primärt betalningsalternativ. Dessa tjänster bygger på att du kopplar ditt kreditkort till dem för att betalningar, som prenumerationer, ska dras automatiskt varje månad.

Jämför kreditkort

Kreditkort symbol

Här hittar du information om de mer vanliga kreditkorten du har att välja på i Sverige. Läs om kreditkortens priser och villkor, såsom årsavgift, ränta, kostnader för uttag och valutapåslag samt krav som på ålder och inkomst. Det närmsta kreditalternativet till kreditkort är en kontokredit där det hos ett fåtal långivare också finns möjlighet till räntefria dagar. Där är det inte standard på samma sätt som med ett kreditkort. På sidan om signering av skuldebrev/avtal/ansökan hittar du kreditkort med ansökan utan BankID.

Filter
Bonus resor
Resekort
Bonus matbutik
Bonus Matbutik
Bonus Drivmedel
Bonus Drivmedel
Bonus shopping online
Shopping online
Bonus Cashback
Cashback
re:member flex
Lämpat för shopping Bonus drivmedel
Mastercard re:member flex
Recension
Kreditgräns120000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta9,74 - 28,24 %
Räntefri kreditUpp till 56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort0 kr
Utan årsavgift. Rabatt i över 300 webbutiker. Reseförsäkring. Preem-rabatt 15 öre/liter. Räntefri delbetalning i upp till 24 månader. Betala räkningar.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).

Mer information
Coop Mastercard Mer
Bonus Matbutik Lämpat för shopping
MasterCard Coop Mastercard Mer
Recension
Kreditgräns50000 kr
Årsavgift295 kr
Årsränta19,95 %
Räntefri kreditUpp till 55 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort0 kr
Poäng på alla köp. Som medlemskort hos Coop. Kompletterande reseförsäkring.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 19,95 %: Effektiv ränta 20,51 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information
MoreGolf
Lämpat för shopping
Mastercard MoreGolf
Kreditgräns160000 kr
Årsavgift295 kr
Årsränta19,64 %
Räntefri kreditUpp till 55 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Nej
Extrakort0 kr
9000 välkomstpoäng. Bonuscheckar att nyttja i golfbutiker och greenfee. HIO-skumpa. Reseförsäkring. Räntefri delbetalning.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Effektiv ränta 20,22 % vid utnyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Mer information
Bank Norwegian
Bonus Resa Cashback
VISA Bank Norwegian
Recension
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta21,99 %
Räntefri kreditUpp till 45 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
ExtrakortNej
Intjäning av CashPoints eller cashback. Få avgifter. Betala räkningar.

Kreditgivare: Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group AB (publ)
Exempel vid uppskjuten betalning: Effektiv ränta 24,35%, 15 000 ö/12 m. Totalt 16 849 kr

Mer information
Marginalen Traveller
Bonus Resa Lämpat för shopping
Mastercard Marginalen Traveller
Recension
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift395 kr
Årsränta16,90 %
Räntefri kreditUpp till 50 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort0 kr
Bra reseförsäkring. Utan avgift i 3 månader. Samla poäng.

Kreditgivare: Marginalen Bank Bankaktiebolag
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 16,9%: Effektiv ränta 18,99%, 20 000 ö/12 m.

Mer information
5/23 KREDITKORT - VISA ALLA

Jämför ränta på kreditkort

Här ser du en sammanställning av kreditkort och deras räntespann från lägsta till högsta nominella ränta. Normalt tillämpas en förbestämd ränta på kreditkort, men med vissa kort tillämpas individuell räntesättning baserad på en kreditprövning och kundrelation. Notera att räntekostnader tillkommer först efter den räntefria perioden har passerat. Om du betalar den nyttjade krediten inom den räntefria perioden (30 - 60 dagar beroende på kreditkort) tillkommer ingen ränta.

Kreditkort Nominell ränta %/år
re:member flex Upp till 120000 kr
9,74 - 28,24 %
Coop Mastercard Mer Upp till 50000 kr
19,95 %
MoreGolf Upp till 160000 kr
19,64 %
Bank Norwegian Upp till 150000 kr
21,99 %
Marginalen Traveller Upp till 150000 kr
16,90 %
Marginalen Gold Upp till 100000 kr
16,90 %
Resurs Gold Upp till 150000 kr
0,00 - 22,37 %
Resurs Classic Upp till 30000 kr
0,00 - 24,37 %
VISA ALLA KREDITKORT

Hitta det bästa kreditkortet för dig - en praktisk guide

Att välja det bästa kreditkortet handlar om att väga kreditkortens ekonomiska fördelar med dina personliga behov samt kreditkortets kostnad. Det finns många bra kreditkort där ute, men det gäller att hitta det som passar just dig och din livsstil. Läs på om olika kort och jämför dem. Här är några steg att tänka på när du jämför kreditkort:

 1. Se till dina behov: Kreditkorten skiljer sig beroende på dina behov. Behöver du cashback, förmåner för bilägande, eller kanske flyger du mycket? Välj ett kort som passar din livsstil.
 2. Ha ekonomin i fokus: Titta på kostnader och intäkter i form av cashback, rabatter, årsavgifter, valutapåslag och räntor. Det är viktigt att få ut så mycket som möjligt ur ditt kort rent ekonomiskt.
 3. Tänk var du använder kortet: Vissa kort ger extra fördelar i specifika butiker eller i andra länder. Fundera över var du ofta handlar och använd ditt kort där det ger mest fördelar.
 4. Specialförmåner: Fundera över vilka extra förmåner du behöver. Reseförsäkring, concierge-service, eller bonuspoäng? Välj ett kort som ger dig det du vill ha.
 5. Fler kort: Det finns sällan något som hindrar dig att ha fler än ett kort och det finns sällan ett kort som är anpassat helt efter din livsstil. Om du behöver fler kort är det i synnerhet viktigt att jämföra kreditkortens eventuella kostnader. Exempelvis är det kanske då rimligt att välja något av alla kreditkort utan årsavgift du finner här.

Om kreditkort

Ett kreditkort är en form av vilande lån som du använder vid dina kortköp. Detta "vilande lån" betalas vanligtvis tillbaka till kreditgivaren vid slutet av nästkommande månad och dessförinnan får du en räkning på alla dina kortköp. Beroende på när under månad 1 du gör dina köp kan du därmed få så mycket som upp till 60 dagar räntefri kredit. Många tror att ett vanligt bankkort är ett kreditkort men det är fel. När du betalar med ett bankkort dras pengar direkt (eller reserveras) från ditt bankkonto vilket ett köp med ett kreditkort inte resulterar i. Kolla hos din bank vilken kreditgräns du har, oftast får du en standardgräns när du ansöker om ett kort. För att maximera kreditgränsen måste man oftast meddela detta till kreditgivaren och visa att man har en god kreditvärdighet.

De mest vanliga kreditkorten är kopplade till VISA och MasterCard som fungerar i stort sett över hela världen. Andra kreditkort kan vara kopplade till Diners Club och American Express. Dock ska man tänka på alla affärer och onlinebutiker inte alltid stöder dessa kreditkort på grund av att det kostar för mycket i transaktionsavgifter för butiken. Enligt vår erfarenhet på Kreditkoll.nu så fungerar Diners Club och American Express bäst utomlands.

Kortutgivare och kortinlösare

I vissa sammanhang hör man orden kortutgivare och kortinlösare. Vad är det för skillnad på dessa två ord och vad betyder de? Tillsammans med en kortinnehavare och en butik som tar emot betalning, mot varor eller tjänster, med kort utgör de ett så kallat kortnätverk.

Kortutgivare

Kortutgivaren är den bank eller det finansiella institut som du som användare av kortet har ett avtal med. Kortutgivaren är i sin tur ansluten till något av kortvarumärkena/internationella kortnätverken, exempelvis MasterCard eller VISA.

Även om det står ett varumärke eller något annat på ett kreditkort är det inte alltid den aktören som är kortutgivare. Exempelvis är det SEB Kort Bank AB som är kortutgivare bakom SAS Eurobonus Mastercard. Det är också kortutgivaren du betalar eventuella avgifter och ränta på nyttjad kredit till. SAS och SEB har där ett så kallat co-brandsamarbete. Andra stora kortutgivare i Sverige är EnterCard, Handelsbanken, Santander Consumer Bank och Eurocard.

Kortinlösare

Kortinlösaren är den part man som kortinnehavare märker minst av. En kortinlösare är den bank som tar emot en betalning när du handlar med ett kort, om det finns pengar på kortet. Kortinlösaren begär att få dra medel från banken som kortet är anslutet till. Butiken där köpet genomförs har ett kortinlösensavtal (kortinlösen) med någon av bankerna som är kortinlösare och betalar årsavgift och serviceavgift för transaktioner. Kortinlösaren betalar i sin tur en avgift till kortutgivaren vid en transaktion.

Exempel på kortinlösare i Sverige är Bambora, Nets, Swedbank, Handelsbanken, Teller, Elavon, iZettle, Verifone.

Populärt att betala med kort

Enligt branschorganisationen Card Payment Sweden sker mer än 90 % av alla köp i handeln med ett kort och mer än 97 % av alla medborgare har tillgång till ett kort. Varje år görs mer än 3,5 miljarder betalningar med ca 18 miljoner kort i Sverige. Vi gör i genomsnitt 319 transaktioner per person och år, vilket är flest i EU där snittet ligger på 116 transaktioner. Card Payments definition av betalkort innefattar kreditkort, debetkort/bankkort och företagskort.

Vi har i Sverige alltså förstått fördelarna med att använda ett betalkort istället för kontanta medel och det finns fler kort än medborgare i landet.

Försäkring och bonus

Försök alltid boka dina utlandsresor med ett kreditkort. I stort sett alla kreditkort har någon form av reseförsäkring som ingår automatiskt i ditt avtal med kreditgivaren. Istället för att köpa en dyr reseförsäkring eller avbeställningsskydd när du bokar din resa, använd istället ditt kreditkort. Förutom alla fördelar med försäkringar etcetera så ha alltid för vana att betala din köp med ett kreditkort. Många kreditgivare ger dig bonus eller CashPoints på alla dina köp som du vid ett senare tillfälle kan använda när du bokar resor, hotell eller varför inte uppgradera dig från ekonomiklass till business class och lyxa till din semesterresa.

Ett tips för att få möjlighet att samla mer bonus är att skaffa ett eller flera extrakort till dina familjemedlemmar. Med extrakort blir ni flera som hjälps åt att samla in poäng, oavsett bonussystem. Ett extrakort kostar ofta en liten slant att skaffa, men lönar sig troligen ändå.

Digitala kreditkort

Med kreditkort som ges ut idag finns möjlighet att betala genom att blippa kreditkortet på kortterminalen istället för att dra magnetremsa eller läsa av chippet. Om beloppet är under 200 kr behöver du heller inte mata in den PIN-kod som är kopplad till kreditkortet. På detta sätt kan du göra snabbare betalningar. Tekniken som används i Sverige kallas NFC, Near Field Communication (närfältskommunikation).

Något som blir alltmer populärt är lösningar för digitala kreditkort där NFC och andra tekniker kan användas. Exempel är så kallat X-Pay - Apple Pay, Google Pay™ och Samsung Pay som gör det möjligt att spara kort i enheter som mobiltelefon, dator eller smarta klockor och betala trådlöst genom enheten. Det är ännu inte alla banker som möjliggör användande av dessa tekniker för att betala.

En annan tjänst som är smidig är Curve. Den kan liknas lite med X-pay-lösningarna, men skillnaden här är att du får ett Curve-kort och kan lägga in flera underliggande kort, såväl debetkort som kreditkort i Curves app. Genom appen väljer du sedan vilket av de underliggande kortet du betalar med. Du kan ha ett kort som förvalt och du kan också byta kort inför en betalning. På så sätt är Curve-kortet det enda du behöver. Kanske har du ett matkort som du handlar i matbutiken med (till exempel Coop), ett kort för resor (exempelvis N26, Marginalen Traveller eller Revolut) och ett kort som ger mycket cashback vid köp online (exempelvis Morrow kreditkort som ger 1-4 %).

Curve har support för Google Pay i UK samt Apple Pay. Detta gör att du inte behöver några fysiska kort på fickan alls - du har istället en helt digital plånbok.

Valutaväxlingspåslag vid köp eller uttag utomlands

När du genomför ett köp eller gör ett uttag med ett kreditkort eller betalkort i en automat utomlands tillkommer en valutaavgift för växling av pengar. Många kortutgivare har inga valutaavgifter eller så tar man en procent av beloppet i transaktionen. När du jämför kreditkort och betalkort och det står en viss procent eller att det inte är någon valutaavgift alls räknas inte det bakomliggande betalningssystemets avgift med. Exempelvis MasterCard eller VISA själva tar alltid en liten avgift för valutaväxling. Det är alltså inte helt avgiftsfritt att handla med kortet utomlands, när valutan är en annan än vad kortet/kontot står i.

Mastercard har ett verktyg där du kan få en indikation på vilken växlingsavgift de tar baserat på vilken valuta du själv har, vilken valuta du tar ut och hur mycket du tar ut eller köper för. Här hittar du Mastercard® Currency Converter. Även VISA har ett verktyg där du fyller i Kort-valuta, transaktionsvaluta och kan räkna ut växlingsavgiften, här hittar du VISAs verktyg. Med dessa verktyg kan du också lägga till kortutgivarens avgift för växling och därmed se totalkostnaden.

Kort som fungerar med Apple Pay & Google Pay™

Följande kort fungerar med Apple Pay & Google Pay™

 • Norwegian-kortet
 • Morrow Bank
 • Nordea
 • Danske Bank
 • Swedbank och Sparbankerna
 • N26
 • American Express
 • Edenred (F.d. Rikskuponger)
 • Klarna
 • Curve
 • Monese
 • Revolut
 • Sodexo Lunchkortet
 • Wise
 • CarPay (Volvokortet) / Ziklo Bank
 • Zen.com
 • Lunar
 • Pleo företagskort
 • iCard
 • Northmill Bank
 • PFC Technology AB
 • Steven
 • Mynt
 • Skandiabanken
 • Länsförsäkringar Bank
 • Naga Pay GmbH
 • Resurs Bank AB
 • Qred AB

Utöver dessa kort fungerar följande kreditkort och bankkort med Google Pay. Här läser du mer och jämför de kort som fungerar med Google Pay.

 • Marginalen Bank
 • Moorwand Limited
 • Paysafe
 • Viva Wallet
 • Ålandsbanken
 • Paynetics AD
 • Astat
 • N2 Capital AG
 • PayrNet
 • Airwallex
 • Citibank Europe PLC
 • Conotoxia Sp. z o.o
 • Norion Bank (Collector)
 • Foris MT Limited
 • Mesh Pay
 • myPOS Ltd
 • Railsbank
 • Zevoy Aktiebolag
 • Transact Payments Malta Limited
 • Habib Bank AG Zurich
 • SIX BBS Ltd
 • Swisscard AECS GmbH
 • UAB NIUM EU

Följande kreditkort fungerar med Apple Pay. Här läser du mer och jämför de kort som fungerar med Apple Pay.

 • Handelsbanken (Bankkort Maestro, Bankkort Mastercard, Allkort och Platinum)
 • Bank of America
 • EML Money
 • ST1 – Mastercard kreditkort
 • Entercard
 • Paysera
 • SAS
 • Payhawk
 • SumUp
 • Payquicker
 • Paysend
 • Epassi
 • SEB
 • CleverCards
 • DREAMS
 • Soldo
 • Plexian
 • Incharge Services LTD
 • Crypto.com
 • Factorial HR
 • Jeton Wallet
 • Roomex

X pay

Utöver Apple och Google Pay finns det en rad andra företagsspecifika lösningar för digitala plånböcker till personlig hårdvara. För att nämna några finns exempelvis Samsung Pay, Microsoft Pay och LG Pay. I Sverige har vi också Swish som fungerar för att skicka pengar person till person, men också för att betala med i många terminaler i butiker. Swish är näst efter kortbetalning och faktura den tredje vanligaste betalningsmetoden online enligt data från Nets. Att betala med Swish känns smidigt, men att betala med kreditkort med någon Pay-lösning är desto smidigare om den möjligheten finns. Det genererar dessutom i de allra flesta fall bonuspoäng eller fördelar i någon annan typ av förmånsprogram.

Kreditkort utan UC

Det är ovanligt att det görs någon annan kreditupplysning än UC vid ansökan om kreditkort, men det finns kreditkort med Creditsafe eller Bisnode. Åtminstone följande kort ansöker du om utan att en UC tas.

 • Qstar tankkort informerar om att de inhämtar uppgifter från Creditsafe. Kreditgivare är Qstar Försäljning AB och kortet ger dig lägre pris på drivmedel på Qstars tankstationer.
 • Runes Bensin, Runeskortet, tar Creditsafe kreditupplysning. Användningsområdet är dock begränsat om du inte bor i eller har vägarna förbi några av de mindre samhällen i Småland där Runes Bensins tankstationer finns.
 • ST1 Mastercard kreditkort tycks i vissa fall ta en full UC, och andra fall ta Bisnode kreditupplysning.

Det är mer förekommande att kreditgivare använder alternativ till UC vid ansökningar till och kreditprövningar för vanliga lån. I de fallen handlar det ofta om mindre krediter med högre beviljandegrad.

Betalkort/Debetkort med fördelar

Ett debetkort är ett kort kopplat till ett bankkonto av något slag och du handlar eller gör uttag med de pengar som finns på kontot. Det är som standard ett bankkort utan kredit, men önskar du en kredit finns möjlighet att koppla en kontokredit, som i sin tur kan fungera på olika sätt beroende på kreditgivare. Andra benämningar på debetkort är Prepaid-kort eller betalkort.

En fördel med kreditkort är att det tillkommer en mängd tilläggstjänster som försäkringar, bonussystem rabatter och annat. Till bankkontot i din privatbank har du troligen ett debetkort/betalkort kopplat med vilket du kan ta ut och handla med pengar som redan finns på ditt konto. Dessa debetkort har vanligtvis inga tilläggstjänster som i fallet med ett kreditkort.

Idag finns det många nya banker, så kallade uppstickare eller neobanker, som är lite mer moderna i sitt tänk. Dessa vill så klart konkurrera med de äldre storbankerna och måste därför sticka ut på något sätt. Det finns idag några debetkort hos dessa nya banker som har lite trevliga kryddor som fria uttag, inget valutapåslag vid uttag eller köp utomlands, möjlighet att göra grupper för delad ekonomi där man kan se hur mycket man är skyldig varandra etcetera.

För extra krydda som exempelvis LoungeKey pass, försäkringar vid resa, försenat bagage, cashback och liknande har neobanker ibland flera kort att välja på. Kort med extra funktioner har då vanligtvis en årsavgift eller månadsavgift. En annan fördel med denna typ av kort är att det inte görs någon kreditupplysning vid ansökan. Här nedan följer några av dessa kort.

Bunq Easy Bank
MasterCard Bunq Easy Bank
Om Bunq
Årsavgift360 kr
Uttagsgräns per månadEj avgiftsfritt
Avgift efter uttagsgräns0,99 €
TopupiDEAL, SOFORT, Kreditkort/Debetkort, SEPA, TransferWise
Apple PayNej
Google Pay ™Nej
ZeroFX - Ingen valutaväxlingsavgift. Notiser på alla köp. Dela ekonomi med andra.
Mer information
Revolut Standard
MasterCard Revolut Standard
Om Revolut
Årsavgift0 kr
Uttagsgräns per månad2000 kr
Avgift efter uttagsgräns2 %
TopupSWIFT, SEPA, Kreditkort/Debetkort
Apple PayJa
Google Pay ™Ja
Skicka pengar utomlands. Handla i 150+ valutor. Utan avgift.
Mer information
Bunq Easy Green
MasterCard Bunq Easy Green
Om Bunq
Årsavgift2000 kr
Uttagsgräns per månad10 st
Avgift efter uttagsgräns0,99 €
TopupiDEAL, SOFORT, Kreditkort/Debetkort, SEPA, TransferWise
Apple PayNej
Google Pay ™Nej
Ett träd planteras för varje 1000 kr. Metallkort. ZeroFX - ingen valutaväxlingsavgift.
Mer information
Monese Premium
MasterCard Monese Premium
Om Monese
Årsavgift1800 kr
Uttagsgräns per månadIngen gräns
Avgift efter uttagsgräns0
TopupSEPA, SWIFT, Debetkort
Apple PayJa
Google Pay ™Ja
Fri leverans. Inga uttags- eller betalgränser.
Mer information
Revolut Plus
MasterCard Revolut Plus
Om Revolut
Årsavgift408 kr
Uttagsgräns per månad2000 kr
Avgift efter uttagsgräns2 %
TopupSWIFT, SEPA, Kreditkort/Debetkort
Apple PayJa
Google Pay ™Ja
Skicka pengar utomlands. Handla i 150+ valutor. Inköpsskydd, återbetalningsskydd och biljettskydd.
Mer information
5/21 BETALKORT - VISA ALLA

Artiklar om kreditkort