Låneskydd och försäkringar vid lån av pengar

Att man är tillräckligt kreditvärdig vid tillfället man ansöker om ett lån är ingen hundraprocentig garanti för att man är det under lånets hela löptid. Det finns alltid en risk att det händer något oförutsett som gör att man vid något tillfälle inte har möjlighet att betala tillbaka lånet och dess kostnader. Exempelvis kan man bli långvarigt sjuk och tappa sin inkomst eller ännu värre gå bort då någon annan tvingas täcka upp för återbetalningen.

Vid sådana tillfällen kan det vara skönt att ha en försäkring som täcker upp och hjälper till med återbetalningen. Denna typ av försäkring kallas ofta låneskydd. Vissa kreditgivare säljer denna försäkring som en tilläggstjänst till sina lån, men majoriteten erbjuder inte detta. I ett låneskydd kan du ofta välja vilken omfattning den ska ha. Exempelvis om den ska gälla vid dödsfall och vid arbetslöshet på grund av olika orsaker.

Andra alternativ till låneskydd

Om du inte vill teckna långivarens försäkring/låneskydd eller om långivaren inte har erbjudandet finns det andra alternativ. Om du inte redan har tagit ett lån och har något föremål med ett andrahandsvärde kan ett pantlån vara ett alternativ. Med ett pantlån riskerar du inte att bli återbetalningsskyldig, förutom ränta på lånet. Om du inte kan betala tillbaka säljer pantbanken ditt föremål. Vill du ändå ta ett lån utan pant och vill ha en försäkring så finns det många bolag som erbjuder skydd för händelser där ett låneskydd också gäller.

  • Livförsäkring: En livförsäkring ger ersättning till den som står som förmånstagare på försäkringen eller någon närstående person.
  • Inkomstförsäkring: En inkomstförsäkring ger dig ytterligare ersättning om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen kräver normalt att du är med i A-kassan som ger dig upp till 910 kr per vardag. Med en inkomstförsäkring som tillägg till A-kassan kan du få upp till 80 % av den lön du hade innan du blev arbetslös.
  • Sjukförsäkring: En sjukförsäkring täcker upp om du av någon anledning skulle få en allvarlig sjukdom såsom cancer, MS, stroke eller hjärtinfarkt.
Ja
Livförsäkring
Konsumentförsäkrings livförsäkring kostar från 11 - 521 kr/månad, beroende på ålder, och ger rätt till en engångsutbetalning på 500 000 kr till den som är förmånstagare.
Ja
Inkomstförsäkring
Med inkomstförsäkringen kan du få upp till 80 % av din lön om du blir av med jobbet. Kan tecknas av såväl anställda som egenföretagare. Kostnaden är från 155 - 959 kr/månad beroende på vilken inkomst du har och försäkrar.
Ja
Sjukförsäkring
Hos Konsumentförsäkring finns en sjukvårdsförsäkring som ger dig snabb tillgång till vård eller operation, vilket kan göra att du minskar ett eventuellt inkomstbortfall om du inte kan arbeta. Premien är 113 - 232 kr/månad beroende på din ålder.
Ja
Livförsäkring
Insplanet har en sektion där du kan jämföra livförsäkring från flera försäkringsförmedlare.
Ja
Inkomstförsäkring
Insplanet har en sektion där du kan jämföra inkomstförsäkring från flera försäkringsförmedlare.
Ja
Sjukförsäkring
Insplanet har en sektion där du kan jämföra sjukförsäkring från flera försäkringsförmedlare