Lunar vs Brocc vs Loanstep vs Fellow Finance

De 4 P2P-aktörerna Lunar, Brocc, Loanstep och Fellow Finance är idag de främsta i Sverige när det gäller lån mellan privatpersoner. Det finns andra aktörer som varit verksamma med P2P-plattformar men tvingats lägga ner och det finns även de som verkar på andra sätt exempelvis med lån till företag eller för fastighetsprojekt. Här gör vi en jämförelse av de 4 aktörerna som verkar med privatpersoner som fokus och är aktiva idag.

OBS. I maj 2021 meddelade Fellow Finance att de avslutar utlåningsdelen i Sverige. Investeringsdelen finns dock kvar här och vi låter därför Fellow Finance vara kvar i denna jämförelse.

Relaterat

Faktatabell med p2p-lånen

För mer information om betyg och information som inte presenteras nedan kan du läsa mer om respektive P2P-lån på deras recensionssidor.

Lunar
Recension
Loanstep
Recension
Brocc
Recension
Fellow Finance
Recension
NamnLunarLoanstepBroccFellow Finance
Betyg ★★★★ (4.4 / 5) ★★★ (3.8 / 5) ★★★ (3.9 / 5) ★★★★ (4 / 5)
Typ av lånPrivatlånSnabblånPrivatlånPrivatlån
Lånebelopp10000 - 500000 kr10000 - 25000 kr10000 - 400000 kr10000 - 500000 kr
Löptid1 - 12 år14 dgr - 3 år1 - 15 år1 - 10 år
Samlingslån Ja Nej Ja Ja
Medsökande möjligt NejJaJaJa
BillånBillån, utan säkerhet.NejNejBillån, utan säkerhet.
KostnaderLunarLoanstepBroccFellow Finance
Ränta3.5 - 17.99 % (år)22.2 % (år)8.98 - 24.99 % (år)2.99 - 19.99 % (år)
Uppläggningsavgift0 kr0 kr295 kr499 kr
Aviavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Om avgifterVid autogiro är aviavgiften 19 kr och vid autogiro med e-faktura är den 0 kr. Vid pappersavi är avgiften 49 kr.Loanstep har en förmedlingsavgift som ligger på 10 % av lånebeloppet. Vid lån på 10 000 kr är den 1000 kr. Avgiften läggs på och inkluderas i lånebeloppet.
Effektiv ränta3.56 - 19.55 % 33.46 % 9.37 - 35.67 % 3.05 - 33.86 %
Lån utan ränta Nej Ja Nej Nej
AnsökanLunarLoanstepBroccFellow Finance
Ålder20 år18 år20 år20 år
KreditupplysningUCCreditsafeUCUC
Rapporterar skuld till UCJaNejJaJa
Betalningsanmärkning Ej OKOK Ej OK Ej OK
Lån med BankIDJaJaJaJa
Lån utan BankIDNejNejNejNej
Lån med Freja eIDNejNejNejNej
UtbetalningLunarLoanstepBroccFellow Finance
Direktutbetalning Ja, med Trustly Nej Nej Nej
Helgutbetalning Ja Nej Nej Nej
ÅterbetalningLunarLoanstepBroccFellow Finance
Betalningsfri månad Ja Nej Ja Ja
AutogiroJaJaJaJa
E-faktura/digital fakturaJaJaJaJa

Jämför fler låneförmedlare och kreditgivare på detta sätt

Sökintresse på Google

Diagrammet från Google Trends och visar på sökintresset för Lunar, Brocc, Loanstep och Fellow Finance på Googles sökmotor. Det visar intresset i hela Sverige de senaste 12 månaderna. Siffrorna på Y-axeln är relativa där 100 är maximalt intresse och 0 innebär att det inte finns tillräckligt med data för sökningar på den termen. Här ser du Trenden hos Google.

Kreditkolls kommentar

Viss information nedan är föränderlig data och uppdateras inte automatiskt. Uppgifterna kontrollerades senast 2023-08-15.

I denna kamp mellan peer-to-peer-aktörer har vi Lunar, Brocc, Fellow Finance och Loanstep. Lunar (eller f.d. Lendify) är förmodligen den mest kända av de 4 då de ofta florerar i artiklar om hur de tar in kapital, planerade börsnotering med mera. Även Brocc, som tidigare hette Sparlån, är ett välkänt varumärke då deras reklamannonser ibland skymtas. Loanstep är något mindre känt och får betecknas som ett snabblån/högkostnadskredit då de jämfört med de andra aktörerna lånar ut mindre belopp med kortare avbetalningstid och till högre ränta. Minst kända i Sverige är Fellow Finance, som dock har verksamhet i hela Norden och själva säger sig vara den största plattformen för crowdfunding- och person-till-person-lån där.

Trustpilot och Kreditkolls betyg

Både Kreditkoll och Trustpilot har ett betyg som sträcker sig från 1-5. Lunar och Loanstep ligger samtliga över 4 i betyg både på Trustpilot och på Kreditkoll. Något under betyget 4 hittar vi Brocc hos Kreditkoll och Fellow Finance hos Trustpilot. De har på dessa ställen relativt få betyg vilka därför bör vägas mindre. Ser man till P2P-lånens betyg på Trustpilot och från användarna på Kreditkoll är det Lunar som sticker ut med något med något högre betyg, 4,4 på Kreditkoll och 4,8 på Trustpilot.

P2P-aktör Betyg Trustpilot Betyg Kreditkoll
Loanstep4,7 (2 620 omdömen)3,7 (22 omdömen)
Brocc4,7 (1 148 omdömen)3,9 (10 omdömen)
Lunar4,5 (18 965 omdömen)3,5 (11 omdömen)
Fellow Finance3,6 (2 omdömen)4,0 (6 omdömen)

Att Lunar är en aktör som är populär visar sig även i undersökningar från Svenskt Kvalitetsindex SKI. 2021 utsågs Lendify (nuvarande Lunar) till den aktör med högst kundnöjdhet i segmentet privatlån, för tredje året i rad.

Mer om lånen

De 4 plattformarna för P2P-lån täcker upp lånebelopp från 3 000 kr till 500 000 kr, alltså nära på hela spannet för lånebelopp utan någon säkerhet. Loanstep skiljer sig lite från övriga då de erbjuder högkostnadskrediter. De är därför inget alternativ om du är ute efter ett samlingslån. Vill du samla lån erbjuder de andra aktörerna den möjligheten.

Tittar man på lånens kostnader hos de tre privatlånen är de ganska lika. Brocc tar, istället för en uppläggningsavgift, en uppstartsavgift som är en procentuell del av lånets effektiva kostnad. Räntan som sätts individuellt vid kreditprövning baserat på vad långivarna erbjuder ligger i ungefär samma intervall med Lunar lite lägre och Brocc lite högre. Loanstep har en och samma ränta för alla beviljade lån.

Det finns några krav för att få låna pengar som skiljer långivarna emellan. Fellow Finance har inga dokumenterade inkomstkrav, medan Loanstep och Brocc kräver minst 150 000 kr och Lunar 180 000 kr i årsinkomst. Hos Lunar och Loanstep behöver du vara myndig (18 år) för att få låna, medan Fellow Finance och Brocc har en lägsta åldersgräns på 20 år. Loanstep är den som skiljer sig i kreditupplysning där de använder Bisnode medan övriga tre tar UC. Loanstep är den enda av aktörerna som accepterar betalningsanmärkning hos låntagaren. I normalfallet godkänner Loanstep 1 anmärkning om den är äldre än 12 månader.

När det kommer till utbetalning om ansökan blir godkänd har Loanstep och Fellow Finance möjlighet att betala ut det samma dag eller nästkommande bankdag. Hos Brocc gäller att när lånet är fullt finansierat betalas lånet ut så snabbt som möjligt. Lunar samarbetar med betalningsinitieringstjänsten Trustly vilket gör att du kan ha pengarna på kontot en kort tid efter godkänd ansökan och påskrivet avtal.

Investera och få avkastning

Att investera i konsumentkrediter, precis som bankerna gör, kan vara ett alternativ för en del av eventuellt kapital man vill försöka få avkastning på. Det är viktigt att veta att den historiska avkastningen för dessa tjänster inte är någon garanti för framtida avkastning. Det är därför viktigt att man funderar igenom sitt beslut innan en investering. Dina investerade pengar fördelas normalt över flera lån, för att minska kreditrisken för dig och din portfölj.

Det är vanligt att P2P-aktörerna har olika inställningar eller profiler för din investering, som du kan välja mellan. Exempelvis kan du välja om den ränta du får automatiskt ska återinvesteras i nya lån och därmed få en effekt av ränta-på-ränta. Det kan också vara så att du återinvesterar ditt ursprungliga kapital eller att du gör det som en engångsgrej.

P2P-aktör Uppgifter om avkastning
Lunar Autoinvest Lång6.07 % *
Lunar Autoinvest Kort4.30 % *
Loanstep13.82 % **
Brocc5 % ***
Fellow Finance10 % ****

* Genomsnittlig utlåningsränta senaste 90 dagarna efter serviceavgift men före kreditförluster
** Genomsnittlig återbäring 2014 till 2020
*** Broccs målsättning
**** Årlig avkastning under den operativa historian enligt TWR-metoden (tidsvägd avkastning)

Slutsats

Det är svårt att utse någon annan segrare än Lunar i denna kamp. Tittar man på användarnas betyg, både hos Kreditkoll och hos Trustpilot är Lunar i en klass för sig. Det är även svårt att säga emot resultatet i SKIs mätning av kundnöjdhet. Den främsta nedsidan med Lunar gentemot Fellow Finance, Loanstep och Brocc är att de inte kan hantera medlåntagare. Det är dock något som tycks ligga i deras framtida planer. Söker du ett mindre lånebelopp och har möjlighet att betala tillbaka det snabbt kan Loanstep vara det bästa alternativet då de erbjuder räntefria lån vid återbetalning inom 14 dagar. Vad gäller investeringar i lån kan det vara en bra väg att testa sig fram.

Lunar
Loanstep
Zmarta
Fellow Finance
JÄMFÖR ALLA LÅN