Lendo vs Zmarta vs Advisa vs Sambla

De 4 låneförmedlarna Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla är idag de främsta i Sverige även om det tillkommit många konkurrenter på senare år. Här gör vi en jämförelse och tittar lite närmare på dessa aktörer som förmedlar lån till privatpersoner.

Relaterade sidor

Faktatabell med låneförmedlarna

För mer information om betyg, samarbetsparters/anslutna kreditgivare och information som inte presenteras nedan kan du läsa mer om respektive förmedlare på deras recensionssidor.

Lendo
Recension
Zmarta
Recension
Advisa
Recension
Sambla
Recension
NamnLendoZmartaAdvisaSambla
Betyg ★★★★ (4.2 / 5) ★★★★ (4.4 / 5) ★★★★ (4.4 / 5) ★★★★ (4.5 / 5)
Samarbetspartners34 kreditgivare37 kreditgivare36 kreditgivare46 kreditgivare
Lånebelopp10000 - 600000 kr5000 - 600000 kr5000 - 600000 kr5000 - 600000 kr
Löptid1 - 15 år1 - 20 år1 - 20 år1 - 20 år
Samlingslån Ja Ja Ja Ja
Medsökande möjligtJaJaJaJa
BillånBillån, utan säkerhet.Billån, med säkerhet i bilen.Billån, utan säkerhet.Billån, utan säkerhet.
KostnaderLendoZmartaAdvisaSambla
Ränta2.95 - 25.74 % (år)2.95 - 27 % (år)2.95 - 29.06 % (år)2.95 - 25.95 % (år)
Uppläggningsavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Aviavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Om avgifterAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivare
Effektiv ränta3.01 - 29.27 % 2.99 - 29.9 % 2.99 - 29.06 % 2.99 - 29.99 %
Lån utan ränta Nej Nej Nej Nej
AnsökanLendoZmartaAdvisaSambla
Ålder18 år18 år18 år18 år
KreditupplysningUCUCUCUC
Rapporterar skuld till UCNejNejNejNej
BetalningsanmärkningOKOKOKOK
Lån med BankIDJaJaJaJa
Lån utan BankIDJaJaJaJa
Lån med Freja eIDNejNejNejNej
UtbetalningLendoZmartaAdvisaSambla
Direktutbetalning Nej Nej Nej Nej
Helgutbetalning Nej Nej Nej Nej
ÅterbetalningLendoZmartaAdvisaSambla
Betalningsfri månad Ja Ja Ja Ja
AutogiroJaJaJaJa
E-faktura/digital fakturaJaJaJaJa

Jämför fler låneförmedlare och kreditgivare på detta sätt

Kostnadsexempel

Enligt Konsumentkreditlagen ska långivare visa ett representativt exempel för ett lån. Om den effektiva räntan inte visas är det styrt vad exemplet ska innehålla. Enligt propositionen Prop. 2009/10:242 ska exemplet innehålla den vanligaste förekommande kreditsituationen som kan förutses. Här följer representativa exempel från respektive låneförmedlare:

FörmedlareRepresentativt exempel
LendoLåna 600 000 kr i 12 år till ränta 5,42 % (rörlig).
Kreditkostnad blir då 217 408 kr och totalt att återbetala 817 408 kr över 144 avbetalningar. Effektiv ränta 5,56 %.
ZmartaLåna 180 000 kr i 10 år till ränta 5,95 % (rörlig).
Kreditkostnad blir då 59 262 kr och totalt att återbetala 239 262 kr över 120 avbetalningar. Effektiv ränta 6,11 %.
AdvisaLåna 310 000 kr i 12 år till ränta 6,94 % (rörlig).
Kreditkostnad blir då 147 643 kr och totalt att återbetala 457 643 kr över 144 avbetalningar. Effektiv ränta 7,17 %.
SamblaLåna 150 000 kr i 12 år till ränta 6,40 % (rörlig).
Kreditkostnad blir då 65 282 kr och totalt att återbetala 212 282 kr över 144 avbetalningar. Effektiv ränta 6,59 %.

Sökintresse på Google

Diagrammet från Google Trends och visar på sökintresset för Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla på Googles sökmotor. Det visar intresset i hela Sverige de senaste 12 månaderna. Siffrorna på Y-axeln är relativa där 100 är maximalt intresse och 0 innebär att det inte finns tillräckligt med data för sökningar på den termen. Här ser du Trenden hos Google.

Kreditkolls kommentar

Lendo, Sambla, Advisa eller Zmarta?

Viss information nedan är föränderlig data och uppdateras inte automatiskt. Uppgifterna kontrollerades senast 2021-04-19.

Det är till synes inga större skillnader om man tittar på ren fakta kring dessa 4 låneförmedlare. Lendo och Zmarta är de äldsta låneförmedlarna och har därmed möjligtvis ett försprång när det handlar om att finnas i människors bakhuvud. De tillsammans med Advisa tycks vara de som lägger mest pengar på reklam och annonser, åtminstone på det traditionella sättet utanför internet. Advisa och Sambla har funnits ett tag de också, men får i det här sammanhanget räknas som ungtupparna som på riktigt är med och fajtas med de stora.

Trustpilot och Kreditkolls betyg

Både Kreditkoll och Trustpilot har ett betyg som sträcker sig från 1-5. Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla ligger samtliga över 4 i betyg både på Trustpilot och på Kreditkoll. Ser man till låneförmedlarnas betyg på Trustpilot och från användarna på Kreditkoll är det Sambla som sticker ut med något med något högre betyg, 4,5 på Kreditkoll och 4,8 på Trustpilot.

FörmedlareBetyg TrustpilotBetyg Kreditkoll
Sambla4,8 (12 651 omdömen)4,5 (17 omdömen)
Advisa4,7 (3365 omdömen)4,4 (10 omdömen)
Zmarta4,7 (2868 omdömen)4,4 (11 omdömen)
Lendo4,6 (1053 omdömen)4,2 (14 omdömen)

Närmare titt på samarbetspartners

Det mest uppenbara som skiljer de 4 låneförmedlarna åt är deras samarbetspartners - i antal, vilka de är, vad de erbjuder och vilka krav de har. Tittar man på hur unika de är med sina samarbetspartners är Sambla följt av Advisa och Zmarta de som hamnar i topp. Sambla är den förmedlare bland de som har flest partners, bäst på att ha unika partners. Med unika partners menar vi de som bara finns hos en eller ett fåtal av låneförmedlarna. Av alla förmedlare är det bara Klara Lån som är mer unika i sina samarbeten, men de har å andra sidan ett väldigt litet totalt antal partners. Lendo har något färre anslutna långivare än vad Sambla, Zmarta och Advisa har.

Nu är det inte enbart antalet partners som är avgörande för vilken långivare man ska välja. Nedan tittar vi närmare på olika egenskaper de anslutna långivarna har. Utbudet kan skilja sig beroende på vilket lånebelopp man söker, hur gammal man är och om man har betalningsanmärkning.

Lånebelopp hos samarbetspartners: Studerar man vilka maximala lånebelopp varje kreditgivare har som de olika låneförmedlarna samarbetar med kan man se följande:

Ålderskrav hos samarbetspartners: Tittar man på ålderskrav hos enskilda samarbetspartners hos de 4 förmedlarna kan man se följande:

Tar man en titt på vilka av förmedlarnas anslutna partners som accepterar betalningsanmärkningar är det Sambla som har flest kreditgivare. Här spelar det förstås även in hur gamla anmärkningarna är, vilken karaktär de är av och hur många de är. En annan faktor är också vilket lånebelopp du söker. Ofta kan man inte låna mer än 150 000 - 200 000 kr med betalningsanmärkning. Rent antalsmässigt gäller följande uppställning över partners som accepterar anmärkningar:

Slutsats

Sambla, Advisa och Zmarta är vinnare när man tittar på deras samarbetspartners. Det är troligt att man kan få flest låneerbjudanden hos Sambla eller Advisa oavsett vilken ålder låntagaren har och vilket lånebelopp som söks. För varje enskild låntagare kan det finnas aspekter som avgör till en eller annan förmedlares fördel. Generellt sett anser vi på Kreditkoll att samtliga förmedlare är väldigt likvärdiga och oavsett om man väljer Lendo, Advisa, Zmarta eller Sambla gör man ett gott val.

Sambla
Advisa
Zmarta
Lendo

Vanliga frågor om jämförelse av låneförmedlare

Vilken låneförmedlare är bäst?

Denna fråga är inget vi kan ge ett generellt svar på. Vilken förmedlare som är bäst är det upp till varje låntagare att bestämma. Det vi gör här är att vi resonerar kring de olika förmedlarna och presenterar information som är bra att ha när du själv letar upp den som är bäst för just dig, samt det lånebehov du har vid det givna tillfället. Du kan läsa, exempelvis på forum, om vad andra personer anser vara en bra låneförmedlare, men det behöver inte vara så just för dig eller just idag.

Vad ska man tänka på när man jämför låneförmedlare?

När du söker ett lån genom en låneförmedlare ska du se till ditt behov och vad de olika förmedlarna kan erbjuda. Vid en första anblick kan det kännas som att det inte spelar någon roll vilken låneförmedlare man väljer, men det finns egenskaper som skiljer. Framförallt är det vilka samarbetspartners förmedlarna har och vad de erbjuder man ska titta på. Förmedlaren sköter bara själva förmedlingen av lånet och det är någon av deras samarbetspartners som du sedan eventuellt skriver avtal med och som blir din kreditgivare.

Kan jag få reda på vad lånen kostar innan jag ansöker?

Nej, det är svårt att på förhand säga vilken ränta du kommer få genom en låneförmedlare. Många låneförmedlare, däribland Lendo, Sambla, Advisa och Zmarta, samarbetar med långivare som erbjuder en bunden förutbestämd ränta som är samma för alla. De samarbetar också med långivare som erbjuder individuell ränta som bestäms först vid kreditprövningen. En kreditprövning görs av de långivare som vill gå vidare med din ansökan med grund i en och samma kreditupplysning. De väljer om de vill ge ett erbjudande och till vilket pris eller om de inte vill ge något erbjudande alls. Vad lånet kostar beror till stor del på din kreditvärdighet vid ansökningstillfället, men också på andra omständigheter som det kreditpolitiska läget, lagar och regler.

Jämför ni fler förmedlare än Sambla, Lendo, Zmarta eller Advisa?

Den typ av jämförelse som finns på denna sida inkluderar i dagsläget endast dessa 4 låneförmedlare. Detta då de är de 4 aktörer som anses vara de största i Sverige idag. På sidan om låneförmedlare här på Kreditkoll ser du dock en lista och information om nästintill alla förmedlare som finns i Sverige.

JÄMFÖR ALLA LÅN