Lendo vs Zmarta vs Advisa vs Sambla

De 4 låneförmedlarna Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla är idag de främsta i Sverige även om det tillkommit många konkurrenter på senare år. Här gör vi en jämförelse och tittar lite närmare på dessa aktörer som förmedlar lån till privatpersoner.

Relaterade sidor

Faktatabell med låneförmedlarna

För mer information om betyg, samarbetsparters/anslutna kreditgivare och information som inte presenteras nedan kan du läsa mer om respektive förmedlare på deras recensionssidor.

Lendo
Recension
Zmarta
Recension
Advisa
Recension
Sambla
Recension
NamnLendoZmartaAdvisaSambla
Betyg ★★★★ (4.2 / 5) ★★★★ (4.4 / 5) ★★★★ (4.4 / 5) ★★★★ (4.5 / 5)
Samarbetspartners33 kreditgivare35 kreditgivare36 kreditgivare45 kreditgivare
Lånebelopp10000 - 600000 kr5000 - 600000 kr5000 - 600000 kr5000 - 600000 kr
Löptid1 - 15 år1 - 20 år1 - 20 år1 - 20 år
Samlingslån Ja Ja Ja Ja
Medsökande möjligtJaJaJaJa
BillånBillån, utan säkerhet.Billån, med säkerhet i bilen.Billån, utan säkerhet.Billån, utan säkerhet.
KostnaderLendoZmartaAdvisaSambla
Ränta2.95 - 25.74 % (år)2.95 - 29.9 % (år)2.95 - 29.06 % (år)2.95 - 39.6 % (år)
Uppläggningsavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Aviavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Om avgifterAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivareAvi- och uppläggningsavgifter kan tillkomma beroende på kreditgivare
Effektiv ränta3.01 - 29.27 % 2.99 - 34.36 % 2.99 - 29.06 % 2.99 - 34.36 %
Lån utan ränta Nej Nej Nej Nej
AnsökanLendoZmartaAdvisaSambla
Ålder18 år18 år18 år18 år
KreditupplysningUCUCUCUC
Rapporterar skuld till UCNejNejNejNej
BetalningsanmärkningOKOKOKOK
Lån med BankIDJaJaJaJa
Lån utan BankIDJaJaJaJa
Lån med Freja eIDNejNejNejNej
UtbetalningLendoZmartaAdvisaSambla
Direktutbetalning Nej Nej Nej Nej
Helgutbetalning Nej Nej Nej Nej
ÅterbetalningLendoZmartaAdvisaSambla
Betalningsfri månad Ja Ja Ja Ja
AutogiroJaJaJaJa
E-faktura/digital fakturaJaJaJaJa

Jämför fler låneförmedlare och kreditgivare på detta sätt

Sökintresse på Google

Diagrammet från Google Trends och visar på sökintresset för Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla på Googles sökmotor. Det visar intresset i hela Sverige de senaste 12 månaderna. Siffrorna på Y-axeln är relativa där 100 är maximalt intresse och 0 innebär att det inte finns tillräckligt med data för sökningar på den termen. Här ser du Trenden hos Google.

Kreditkolls kommentar

Lendo, Sambla, Advisa eller Zmarta?

Viss information nedan är föränderlig data och uppdateras inte automatiskt. Uppgifterna kontrollerades senast 2021-01-18.

Det är till synes inga större skillnader om man tittar på ren fakta kring dessa 4 låneförmedlare. Lendo och Zmarta är de äldsta låneförmedlarna och har därmed möjligtvis ett försprång när det handlar om att finnas i människors bakhuvud. De tillsammans med Advisa tycks vara de som lägger mest pengar på reklam och annonser, åtminstone på det traditionella sättet utanför internet. Advisa och Sambla har funnits ett tag de också, men får i det här sammanhanget räknas som ungtupparna som på riktigt är med och fajtas med de stora.

Trustpilot och Kreditkolls betyg

Både Kreditkoll och Trustpilot har ett betyg som sträcker sig från 1-5. Lendo, Zmarta, Advisa och Sambla ligger samtliga över 4 i betyg både på Trustpilot och på Kreditkoll. Ser man till låneförmedlarnas betyg på Trustpilot och från användarna på Kreditkoll är det Sambla som sticker ut med något med något högre betyg, 4,5 på Kreditkoll och 4,8 på Trustpilot.

FörmedlareBetyg TrustpilotBetyg Kreditkoll
Sambla4,8 (11 476 omdömen)4,5 (16 omdömen)
Advisa4,7 (3253 omdömen)4,4 (9 omdömen)
Zmarta4,7 (2701 omdömen)4,4 (10 omdömen)
Lendo4,6 (993 omdömen)4,2 (13 omdömen)

Närmare titt på samarbetspartners

Det mest uppenbara som skiljer de 4 låneförmedlarna åt är deras samarbetspartners - i antal, vilka de är, vad de erbjuder och vilka krav de har. Tittar man på hur unika de är med sina samarbetspartners är Sambla följt av Advisa de som hamnar i topp. Sambla är den förmedlare som har flest partners, bäst på att ha unika partners. Av alla förmedlare är det bara Klara Lån som är mer unika i sina samarbeten, men de har å andra sidan ett väldigt litet totalt antal partners. Zmarta och Lendo har något färre anslutna långivare än vad Sambla och Advisa har.

Nu är det inte enbart antalet partners som är avgörande för vilken långivare man ska välja. Nedan tittar vi närmare på olika egenskaper de anslutna långivarna har. Utbudet kan skilja sig beroende på vilket lånebelopp man söker, hur gammal man är och om man har betalningsanmärkning.

Lånebelopp hos samarbetspartners: Studerar man vilka maximala lånebelopp varje kreditgivare har som de olika låneförmedlarna samarbetar med kan man se följande:

Ålderskrav hos samarbetspartners: Tittar man på ålderskrav hos enskilda samarbetspartners hos de 4 förmedlarna kan man se följande:

Tar man en titt på vilka av förmedlarnas anslutna partners som accepterar betalningsanmärkningar är det Sambla som har flest kreditgivare. Här spelar det förstås även in hur gamla anmärkningarna är, vilken karaktär de är av och hur många de är. En annan faktor är också vilket lånebelopp du söker. Ofta kan man inte låna mer än 150 000 - 200 000 kr med betalningsanmärkning. Rent antalsmässigt gäller följande uppställning över partners som accepterar anmärkningar:

Slutsats

Sambla och Advisa är vinnare när man tittar på deras samarbetspartners. Det är troligt att man kan få flest låneerbjudanden hos Sambla eller Advisa oavsett vilken ålder låntagaren har och vilket lånebelopp som söks. För varje enskild låntagare kan det finnas aspekter som avgör till en eller annan förmedlares fördel. Generellt sett anser vi på Kreditkoll att samtliga förmedlare är väldigt likvärdiga och oavsett om man väljer Lendo, Advisa, Zmarta eller Sambla gör man ett gott val.

Sambla
Advisa
Zmarta
Lendo
JÄMFÖR ALLA LÅN