Räkna på lån

Här förmedlar vi några tips och verktyg att använda innan du lånar pengar. Långivarna gör noggranna kalkyler på hur din ekonomi ser ut baserat på den information du delger dem och från kreditupplysningen som görs. Det kan trots det vara bra att också själv räkna lite på lånet innan man skickar in en ansökan, accepterar ett erbjudande eller kanske blir nekad att låna.

Relaterade sidor

Beräkna lånekostnad för privatlån med annuitet

Fyll i lånebelopp, nominell ränta, återbetalningstid samt eventuell uppläggningskostnad och aviavgift. Tryck på knappen 'Beräkna' för att se vad total kostnad för lånet, hur stor månadsbetalningen (inklusive amortering, ränta och aviavgift) samt vad den effektiva räntan på lånet blir.

kr
%
år
kr
kr
Betala per månad
?
Total kostnad
?
Effektiv ränta
?

Denna beräkning baseras på att lånet är ett lån som betalas över ett eller flera år med annuitet. Annuitetslån är lån där man betalar ett lika stort belopp varje månad. Det beloppet innehåller amortering, räntekostnader och eventuella avgifter. I princip alla privatlån är av typen annuitetslån. Alternativet är att man använder rak amortering där amorteringsdelen på betalningen är lika och räntekostnaderna mindre och mindre för varje månad.

Beräkna effektiv ränta för korttidslån

Fyll i lånebelopp, de totala kostnaderna för lånet samt hur många dagar lånet löper på. Tänk på att de totala kostnaderna inkluderar kostnader för ränta samt fasta avgifter så som eventuella kostnader för uppläggning, avier, kontoavgifter, uttagsavgifter etcetera.

kr
kr
dagar
Effektiv ränta
?
Enkel årsränta
?

Om effektiv ränta på snabblån

Länge roade matematiklärare sina elever med uppgifter att räkna ut den effektiva räntan på smslån och snabblån. Idag är långivarna skyldiga att visa dessa uppgifter innan du ansöker om ett lån och denna matematiska övning är inte längre lika rolig. Den effektiva räntan är ett bra redskap att använda sig av vid jämförelser av olika lån, men när det gäller smslån och snabblån som betalas av på kort tid får man ta i beaktande att det just är ett redskap. Det är ett relativt begrepp och inte den faktiska kostnaden för lånet.

Att den effektiva räntan blir så hög för smslån beror just på att avbetalningstiden är kort och lånebeloppet är relativt lågt. Jämfört med till exempel ett bolån där räntan är lägre så handlar det där om betydligt högre lånebelopp och det betalas tillbaka på tiotals år.

Det som är bra med den effektiva räntan är att den tar samtliga avgifter i beaktande. Använd den därför som ett hjälpmedel att jämföra olika snabblån med varandra.

Om du vill räkna lite på hur hög den effektiva räntan blir så kan du använda vår lånekalkylator här. Den baserar sig på en matematisk formel som hänvisas till i Förordning (2010:1855) om beräkning av effektiv ränta vid konsumentkrediter.

Kommer snart

JÄMFÖR ALLA LÅN