Pantlån - lån utan kreditupplysning

Med ett pantlån kan du låna pengar till ett värde av ett föremål du äger. Du kan låna från 100 kr till 1 000 000 kr. Det enda som krävs är att du är 18 år och har en giltig legitimation. Du behöver inte ha någon inkomst och någon kreditupplysning kommer inte att göras. I och med detta kan ett pantlån lämpa sig även för den med skuld hos Kronofogden. Det enda du blir skyldig är ränta på lånet samt en uppläggningsavgift på 50 kr. Du väljer själv om du vill besöka en pantbank eller om du vill att värderingen sker online.

Fördelar med ett pantlån

Relaterat till lån med pantsättning

Att ta ett pantlån

Hos Sefina Pantbank kan du göra en fri värdering av ditt föremål du vill pantsätta enkelt online. Så länge ditt föremål har ett andrahandsvärde går det att värdera. Sefina tar dock inte emot skrymmande möbler, vapen och pälsar. Registrera dig med BankID och bifoga bilder och beskrivning på den eller de varor du vill värdera under sektionen Låna Online. Sakkunnig personal kommer värdera dina föremål och återkommer till dig inom 24 timmar på vardagar.

När du fått din värdering gjord och du är nöjd med den får du ett brev skickat till dig vilket du skickar tillbaka med varan i. Du kan också gå till pantbanken, lämna in din vara. Därefter skapas ett pantlån och du får låna de pengar varan är värderad till. Så fort pantlånet är skapat så sätts pengarna in på ditt konto.

Vid lånetidens slut har du två val. Du kan betala tillbaka lånet och lösa ut varan igen, eller kan du låta Pantbanken sälja varan. Om du inte skulle hämta ut din vara vi löptidens slut kommer du få två påminnelser innan den går ut till försäljning. Om varan säljs för mer än vad den värderats till får du överskottet. Om den säljs för mindre tar pantbanken den kostnaden. Varorna till försäljning kan vem som helst köpa i Sefinas Webbshop.

Pantbanker, besökskontor i Sverige

Sefina Pantbank har 20 butiker i landet (Stockholm, Skärholmen, Kista, Södertälje, Gävle, Norrköping, Jönköping, Borås, Malmö, Helsingborg, Lund, Göteborg, Västerås, Örebro och Uppsala). Här hittar du adress och hänvisning till respektive hemsida för mer information.

Sefina PantbankAdressWebbsida
Pantbank StockholmGötgatan 34
Birger Jarlsgatan 12
Gullmarsplan
Skärholmsgången 1
S:t Eriksgata 20
Vasagatan 8-10
Kistagången 22-24
Pantbank GöteborgRosenlundsgatan 4
Pantbank NorrköpingDrottninggatan 38
Pantbank BoråsAllégatan 37
Pantbank GävleNorra Rådmansgatan 8
Pantbank HelsingborgSödra Storgatan
Pantbank JönköpingÖstra Storgatan 68
Pantbank LundSkomakaregatan 9
Pantbank MalmöBergsgatan 1
Östergatan 35-39
Pantbank SödertäljeNygatan 16
Pantbank UppsalaDragarbrunnsgatan 53
Pantbank VästeråsErik Hahrs gata 2
Pantbank ÖrebroÖstra Bangatan 42A

Kostnader för lånet

Uppläggningsavgift: 50 kr

Ränta: Räntan varierar beroende på var i Sverige du bor samt hur mycket pengar man lånar. För ett lån på 3 000 kr blir räntan ca 100 kr per månad.

Vanliga frågor om pantlån

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket du kan låna beror på vilket värde det eller de föremål du pantsätter har. Det finns i princip ingen gräns på hur mycket du kan låna så länge du pantsätter något som värderas till det belåningsvärdet. Vissa saker kanske du kan själv kan uppskatta ett värde på. Ska du exempelvis pantsätta guldsmycken beror det på guldets karat, aktuellt guldpris och guldets vikt. Rent guld, 24 K, är värt mest, men karathalten kan gå ner till 1. Andra saker kan vara svårare att värdera, men pantbanken har duktig personal som gör värdering.

Måste jag besöka pantbanken?

Nej, värderingen av det du vill pantsätta kan ske online, över chatt eller mail exempelvis. Du kan också få förpackning att skicka in dina föremål i varpå du kan få lånet utbetalat.

Är räntan på ett pantlån avdragsgill?

Ja, precis som med andra lån är den ränta du får betala för ett pantlån avdragsgill. Det betyder att 30 % av pantlånets räntekostnad kan dras av på din skattedeklaration.

Vad är vanligt att pantsätta?

Vanliga saker att sätta i pant är blad annat smycken och klockor, kläder (damkläder har ett högre andrahandsvärde än herrkläder), konst, silver och elektronik. Så länge det finns ett andrahandsvärde enligt marknaden (och inte bara vad du själv anser) på ett föremål går det att belåna.

JÄMFÖR ALLA LÅN