Billån

Ska du köpa ny bil och behöver hjälp med finansieringen av ditt bilköp? Eller ska du kanske flytta ditt befintliga billån till ett bättre? Ett billån tillsammans med lån till motorcykel eller båt är efter lån till upprustning och renovering av sitt hem det vanligaste privatlånet i Sverige. Ett billån är ett lån som specifikt används för att finansiera köpet av en bil. Det är ett typ av konsumtionslån där långivaren ger dig pengar för att köpa en bil och du åtar dig att återbetala lånet med ränta under en bestämd tidsperiod.

Exempel på billån
Zmarta logo
Låna5000 - 600000 kr
SäkerhetUTAN SÄKERHET
Ränta3,25 - 29,40 %
Effektiv ränta3,30 - 30,40 %

Representativt lån genom Zmarta: Låna 180 000 kr i 10 år med 120 avbetalningar, till ränta 6,99 % (rörlig). Kreditkostnad 63 435 kr och totalt att återbetala 243 435 kr. Effektiv ränta 7,22 %.

Sammanfattning av alla Billån
Antal kreditgivare: 44 st
Utan säkerhet/kontantinsats: 36 st
Med säkerhet/kontantinsats: 8 st
Lånebelopp: 5000 - 1200000 kr
Ränta: 2,90 - 35,70 %

Det finns många anledningar till att köpa en ny bil. Kanske har den gamla gjort sitt och behöver bytas upp, kanske vill man ha en elbil eller annan miljöbil anpassad för miljözoner. Kanske vill man dra nytta av eller undvika bonus/malus eller se till att dieselbilen inte tappar för mycket i värde innan den byts ut. Kanske vill man bara ha en ny färg på sitt transportmedel. Oavsett vad syftet är med bilköpet kan det många gånger kräva ett lån av pengar då kostnaden på en bil, beroende på ålder och skick, är väldigt stor. Här kommer ett billån väl till pass, men det finns olika typer av billån.

Sätt att låna till bilen

Ett lån av pengar för att köpa en bil benämns ju som ett billån, men man kan säga att det finns tre typer av billån som ger dig som låntagare olika villkor. Alla tre är inte lika enkla att få för sitt bilköp.

Billån i bolån

För det första finns det alltid en möjlighet att baka in sitt billån i bolånet, om man redan har ett sådant. Detta innebär de absolut bästa förutsättningarna om man ska låna pengar till en bil. Räntan på ett bolån går inte att få billigare med någon annan typ av lån. För att kunna utöka bolånet för att finansiera bilen krävs att det finns utrymme för det. Det vill säga du får bara ha ett bolån upp till 85 % av bostadens värde och du måste gå igenom en kreditprövning för ditt tilläggslån.

Billån med säkerhet

Den näst bästa typen av ett billån är oftast det som egentligen är ett riktigt billån. Detta lån är ett lån med bilen som säkerhet. Eftersom du har en säkerhet i ditt lån har du möjlighet att få en bättre ränta, men också en längre avbetalningstid. Detta billån innebär dock ofta att du inte sedan kan sälja din bil och samtidigt ha kvar ditt lån med samma villkor, så länge du inte ersätter din bil med någon annan säkerhet. Detta billån innebär också att du bara kan låna upp till 80 % av bilens värde. Resterande 20 % måste du betala på plats och med någon annan typ av finansiering. Alternativ för betalning av kontantinsatsen är att byta in sin gamla bil och dra av kontantinsatsen på den summa bilhandlaren ger dig för den gamla bilen. Du kan också betala med sparade pengar eller ta ett privatlån.

Billån utan säkerhet

Det tredje sättet att låna till en bil är att ta ett privatlån. Om du har en bra kreditvärdighet finns det möjlighet att få en lika bra ränta här som med ett billån. Ett privatlån är dock många gånger ett alternativ för den som kanske inte klarar av att ta ett traditionellt billån och därför vill ta ett billån utan kontantinsats eller för att täcka upp för kontantinsatsen. Det kan hur som helst vara bra att känna till att ett vanligt privatlån kan vara ett alternativ till det erbjudande man får hos bilhandlaren och tål att jämföras.

Leasa bil

Ett alltmer vanligt alternativ till kontantköp av bil är att leasing. Att leasa innebär helt enkelt att man hyr bilen över en längre tid – långtidshyra. Leasingtiden är vanligtvis 3 år och du betalar en månadskostnad till leasingbolaget (bank eller ett finansbolag). Kostnaden beror framförallt på vilken bil du leasar och bilens utrustningsnivå men även vad som i övrigt ingår i leasingavtalet. Exempel på övriga faktorer som påverkar månadskostnaden är ränta, antal mil man tillåts köra och huruvida försäkring, vinterdäck etc. ingår. Med leasing är det vanligt att årlig service av bilen ingår. Efter leasingtiden har bilen ett restvärde och du kan eventuellt få köpa loss bilen eller återlämna den. Man brukar säga att bilen tappar 45 % i värde de tre första åren om den gått runt 6000 mil. Det finns både fördelar och nackdelar med att leasa en bil.

Låt säga att en bil kostar 265 000 kr att köpa kontant. Att leasa samma bil kostar 4095 kr/månad. Under leasingperioden betalar du 212 480 kr. Restvärdet på bilen räknat på att den minskar i värde med 45 % är 145 750. Om leasingbolaget skulle vilja släppa bilen till dig för det priset betalar du totalt 358 230 kr för bilen. Det är 93 230 kr mer än vad du skulle betalat om du köpte bilen kontant – ca 31 000 kr per år.

Några fördelar med att leasa bil:

Några nackdelar med att leasa bil:

Jämför billån

Många kreditgivare med privatlån har sektioner på sina webbplatser där de skyltar med billån. Det vanligaste här är att det är samma typ av generella privatlån som du kan hitta på deras startsida. Det är inget negativt i detta utan de vill bara visa på vad ett lån kan användas till och just lån till bil är något många privatpersoner i Sverige söker.

Det finns också kreditgivare som erbjuder traditionella billån på lånebelopp upp till 80 % av bilens värde, med 20 % kontantinsats och bilen som säkerhet. Dessa hittar du både på internet och ute hos och i direkt samarbete med bilhandlarna. Det är inte alltid man köper sin bil hos en bilhandlare. Många köp sker direkt av andra privatpersoner kanske genom Blocket eller andra sidor specifikt inriktade på bilhandel.

Oavsett var och av vem man köper sin bil av är det bra för ekonomin att jämföra finansiering. Bilen är ett så pass stort köp att här lönar det sig verkligen att syna kreditmarknaden. Här nedan kan du jämföra kreditgivare med billån. Du hittar dels billån med bilen som säkerhet och dels billån utan säkerhet. En ansökan om ett lån hos någon av dessa kreditgivare är kostnadsfri och inte bindande. Du kan alltså få ett låneerbjudande innan du bestämmer du för att du ska köpa en bil.

När du hittat din bil och finansiering, kom ihåg att också pruta på bilen.

Tänk på detta när du köper fordon med lån:

  • Bilen minskar i värde, men lånet ska betalas. Försök att ha en löptid och amortering anpassad efter bilens värdeminskning så att du slipper betala av på ditt billån långt efter att du sålt den.
  • Billånet är endast en del av bilens totala kostnad. Glöm inte bort kostnader för fordonsskatt, trängselskatt, försäkring, underhåll, drift, parkering med mera.
  • Ett billån kan också tillämpas för exempelvis husbil, husvagn, skoter, motorcykel eller fyrhjuling.
  • Om du köper av privatperson, se till att den tidigare ägaren inte har kvar någon kreditskuld med fordonet som säkerhet. Det minsta du bör göra är att söka på bilens regnummer hos transportstyrelsen för att se om det står kreditköp eller inte under sammanfattning.
  • Vad gäller skatter och avgifter på bilen så är det den som stod som ägare när kostnaden uppkom som är betalningsskyldig. Om du exempelvis köper en bil på vilken det finns registrerade felparkeringsavgifter är det den förra ägaren som ska betala dessa.

Relaterat till billån

Jämför billån utan säkerhet

Billån utan säkerhet symbol

I söklistan här nedan hittar du kreditgivare som erbjuder billån utan någon säkerhet, alltså ett traditionellt privatlån. Med detta lån kan du belåna hela bilens värde eller kanske låna för att finansiera kontantinsatsen på ett billån med säkerhet. Du kan också titta på samtliga privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och det finns i de flesta fall ingen begränsning i vad du får använda lånet till. I listan här finns kreditgivare som informerar specifikt om billån.

Zmarta Låneförmedlare
Låna5000 - 600000 kr
Löptid1 - 20 år
Ränta3,25 - 29,40 %
Effektiv ränta3,30 - 30,40 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100000 kr/år
Med/utan BankID Med betalningsanmärkning

Exempel på privatlån genom Zmarta: Låna 180 000 kr i 10 år med 120 avbetalningar, till ränta 6,99 % (rörlig). Kreditkostnad 63 435 kr och totalt att återbetala 243 435 kr. Effektiv ränta 7,22 %.

Mer information
Lendo Låneförmedlare
Låna10000 - 600000 kr
Löptid1 - 15 år
Ränta3,50 - 28,00 %
Effektiv ränta4,70 - 33,75 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 110000 kr/år
Med/utan BankID Med betalningsanmärkning
Ingen uppläggningsavgift. Just nu bjuder Lendo på långivarnas uppläggningsavgift när du samlar lån.

Exempel på privatlån genom Lendo: Låna 200 000 kr i 12 år med 144 avbetalningar, till ränta 6,77 % (rörlig). Kreditkostnad 92 653 kr och totalt att återbetala 292 653 kr. Effektiv ränta 6,98 %.

Mer information
Enklare Låneförmedlare
Låna5000 - 600000 kr
Löptid1 - 20 år
Ränta2,95 - 25,95 %
Effektiv ränta3,01 - 29,27 %
Uppläggningsavgift495 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 120000 kr/år
Med BankID Med betalningsanmärkning

Exempel på privatlån genom Enklare: Låna 150 000 kr i 5 år med 60 avbetalningar, till ränta 4,30 % (rörlig). Kreditkostnad 17 465 kr och totalt att återbetala 167 465 kr. Effektiv ränta 4,53 %.

Mer information
Sambla Låneförmedlare
Låna5000 - 600000 kr
Löptid1 - 20 år
Ränta2,95 - 25,95 %
Effektiv ränta3,01 - 29,95 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100800 kr/år
Med/utan BankID Med betalningsanmärkning

Exempel på privatlån genom Sambla: Låna 150 000 kr i 12 år med 144 avbetalningar, till ränta 6,40 % (rörlig). Kreditkostnad 65 282 kr och totalt att återbetala 212 282 kr. Effektiv ränta 6,59 %.

Mer information
Advisa Låneförmedlare
Låna5000 - 600000 kr
Löptid1 - 20 år
Ränta2,95 - 25,95 %
Effektiv ränta3,06 - 29,99 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100800 kr/år
Med/utan BankID Med betalningsanmärkning

Exempel på privatlån genom Advisa: Låna 310 000 kr i 12 år med 144 avbetalningar, till ränta 6,94 % (rörlig). Kreditkostnad 147 643 kr och totalt att återbetala 457 643 kr. Effektiv ränta 7,17 %.

Mer information
Axo Finans Låneförmedlare
Låna5000 - 600000 kr
Löptid1 - 20 år
Ränta3,95 - 28,40 %
Effektiv ränta3,99 - 32,41 %
Uppläggningsavgift795 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100800 kr/år
Med/utan BankID Med betalningsanmärkning

Exempel på privatlån genom Axo Finans: Låna 150 000 kr i 12 år med 144 avbetalningar, till ränta 5,91 % (rörlig). Kreditkostnad 25 311 kr och totalt att återbetala 175 311 kr. Effektiv ränta 6,18 %.

Mer information
6/36 KREDITER - VISA ALLA

Jämför billån med säkerhet

Billån med säkerhet symbol

I söklistan nedan kan du hitta 8 st kreditgivare som kan erbjuda dig en billån med säkerhet, där du kan låna upp till 80 % av bilens värde och måste finansiera kontantinsatsen på 20 % på annat sätt.

Om högkostnadskredit
Santander Consumer Bank Privatlån
Santander Consumer Bank Recension
Låna10000 - 350000 kr
Löptid2 - 12 år
Ränta6,40 - 15,40 %
Effektiv ränta6,59 - 16,53 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 20 år
Inkomstkrav 150000 kr/år

Exempel på billån hos Santander Consumer Bank: Låna 90 000 kr i 8 år med 96 avbetalningar, till ränta 10,70 % (rörlig). Kreditkostnad 44 327 kr och totalt att återbetala 134 327 kr. Effektiv ränta 11,24 %.

MyMoney Privatlån
MyMoney Recension
Låna10000 - 350000 kr
Löptid1 - 12 år
Ränta4,95 - 9,95 %
Effektiv ränta5,32 - 30,41 %
Uppläggningsavgift495 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja

Exempel på billån hos MyMoney: Låna 100000 kr i 72 mån med 72 avbetalningar, till ränta 4,95 % (rörlig). Kreditkostnad 19092 kr och totalt att återbetala 119092 kr. Effektiv ränta 6,12 %.

2/8 KREDITER - VISA ALLA

Jämför ränta på billån

När man köper bil är det bra att se vilken ränta man kan få. Kreditgivarna här erbjuder privatlån och specifikt billån. Med en bilen som säkerhet för lånet är det större chans att du får en lägre ränta än utan säkerhet, men så behöver inte vara fallet. Det är faktiskt de lån där du inte behöver någon säkerhet där det finns möjlighet till lägst ränta, även om det då kräver en väldigt god kreditvärdighet.

Vissa kreditgivare erbjuder ett specifikt räntespann för just billån som kan vara något lägre än det räntespann de har för ett generellt privatlån. I de fallen är det räntan för billån du ser just på denna sida. Nedan ser du en visualisering av de olika räntespann, från låg till hög, långivare har på sina billån.

Långivare Nominell ränta %/år
Zmarta 5000 - 600000 kr
3,25 - 29,40 %
Lendo 10000 - 600000 kr
3,50 - 28,00 %
Enklare 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Sambla 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Advisa 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Axo Finans 5000 - 600000 kr
3,95 - 28,40 %
Coop MedMera 15000 - 600000 kr
4,95 - 15,95 %
Lån & Spar Bank 50000 - 600000 kr
4,95 - 10,95 %
Likvidum 10000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Freedom Finance 5000 - 600000 kr
3,25 - 29,40 %
Lånekoll 10000 - 600000 kr
3,95 - 26,00 %
Ekonomen 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Loans 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Compari 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
Moank 25000 - 600000 kr
4,90 - 14,95 %
Enkelfinans 5000 - 600000 kr
2,95 - 25,95 %
BestRate 10000 - 600000 kr
2,95 - 29,95 %
Toborrow 5000 - 600000 kr
4,95 - 19,32 %

Försäkring till bilen

En av alla kostnader, men en väldigt viktig sådan är den för försäkringen. En trafikförsäkring är det absolut minsta man måste ha och den är dessutom obligatorisk. Utöver trafikförsäkringen väljer man också mellan halvförsäkring och helförsäkring. En ny bil som är upp till 3 år gammal har en medföljande vagnskade- eller personvagnsgaranti och då behöver man inte kosta på bilen en helförsäkring utöver den utan då räcker det gott med en halvförsäkring.

Med en halvförsäkring för du vanligtvis skydd för Stöld, Brand, Allrisk, Vägassistans/Räddning, Maskin och elektronik, Glas, Rättsskydd. Denna försäkring kan som sagt vara lämplig att ha när bilen är upp till 3 år gammal. Det kan också vara lämpligt med halvförsäkring när bilen är så pass gammal och värdet har minskat så mycket att det extra skydd en helförsäkring ger inte är värt att betala för.

Med en helförsäkring får du också skydd för vagnskada vilket innebär plåt- och lackskador vid trafikolyckor, viltolyckor och liknande. En helförsäkring är den vanligaste försäkringen, men är alltså inte alltid den du behöver.

Exempel på försäkringsbolag

Här följer några tips på försäkringsbolag som kan erbjuda dig en passande försäkring till din nya bil.

Företagslån till bil

Driver du ett företag och funderar på att leasa eller köpa en bil genom företaget. Ett företagslån kan mycket väl vara en lösning för att finansiera detta. I många bolag kan en bil vara en nödvändighet för att kunna bedriva verksamheten. Det går självklart att ansöka om att låna pengar hos en kreditgivare med privatlån även när man är företagare. Du hittar också en sida här på Kreditkoll med kreditgivare dedikerade till företagslån.

Nya artiklar om billån

JÄMFÖR ALLA LÅN