Bästa kreditkortet 2023

Kreditkort symbol

Finns det ett bästa kreditkort? Nja, det finns inte ett enda kreditkort som är det absolut bästa för alla människor. Det finns bättre och det finns sämre kreditkort och framförallt finns det kreditkort som är anpassade för olika sammanhang. Vi svenskar lägger en stor del av vår inkomst på mat, drivmedel, el, resor och shopping. Genom att betala med kreditkort finns det möjlighet att få någonting tillbaka på dessa spenderade pengar. Det man får tillbaka kan vara rena pengar, rabatter eller möjlighet att handla för bonuspoäng.

I vår artikelserie tar vi fram de bästa kreditkorten för speciella personer eller situationer:

  • Kreditkort med cashback
  • För dig som är bilägare
  • För dig som reser mycket
  • För dig som handlar mycket mat
  • ... och så vidare

Bästa kreditkortet för mat 2023

2021-06-22, uppdaterad: 2023-01-09
Flera kreditkort för livsmedel

I Sverige har vi några aktörer i dagligvaruhandeln där Axfood/Bergendahls (City Gross, Willys, Hemköp, Mat.se m.fl.), ICA och Kooperationen (Coop, Netto) samt Lidl är de som har större delen av marknaden. De produkter vi handlar där utgör en stor kostnadspost i våra privatekonomier varför matkort kan komma väl till hands. Vi presenterar här information om kreditkort med fördelar vid dagligvaruhandel för att jämföra och hitta det som är bäst för dig. [...]
Läs hela och se listan


Bästa kreditkortet för resor 2023

2021-04-30, uppdaterad: 2022-01-01
Flera kreditkort för resande

Det är vid flera tillfällen i livet många funderar på kreditkort med fördelar och bonuspoäng för flyg, boende, bilhyra och annat som rör resor. Antingen har man då ett sådant kort och samlar bonuspoäng och nyttjar avbeställningsskydd eller så önskar man att man hade ett. Det kan vara ett kort man brukar privat eller drar fördelar av privat genom att det används i tjänsten. Exempelvis under pandemier som corona är inte resor något som står högst i livets prioritetslista och [...]
Läs hela och se listan


Bästa kreditkortet för bilägare 2023

2021-04-12, uppdaterad: 2022-01-01
Flera kreditkort för bilägare

Att välja ett kreditkort som är anpassat för bilägare är numera i alla fall inte detsamma som det tidigare varit. Idag drivs bilar allt mer med batteri genom elbilar, elhybrider och laddhybrider. I takt med att dessa bilar tar över blir det allt mindre intressant med rabatter på bensin eller diesel kopplat till kortet. Som bilägare idag kan det vara bra att titta på fler erbjudanden som följer med kortet, t.ex. billigare elavtal. Här jämför vi de bästa kreditkorten för bilägare [...]
Läs hela och se listan


Bästa kreditkortet med cashback 2023

2020-11-05, uppdaterad: 2022-01-01
Flera kreditkort med cashback

Att få cashback genom ett kreditkort innebär helt enkelt att man får bonus i rena pengar vid kortbetalningar. Vissa bonussystem innebär att man får poäng som man använder för att exempelvis köpa saker i en specifik poängshop. Andra ger dig pengar tillbaka, men med restriktioner för vad man får använda de pengarna till. Det kan exempelvis vara att man får använda dem till att köpa drivmedel eller annat på en tankstation. Med ren cashback får du pengar tillbaka och du kan [...]
Läs hela och se listan


Att beakta när man väljer bästa kreditkortet

När allting kommer omkring är det varje person som avgör vilket kreditkort som är bäst. Det finns flera sidor på internet som visar på vilka som är de bästa kreditkorten. Exempelvis anser ALLT OM KREDITKORT att Re:member Flex är det bästa eftersom det har en hög beviljandegrad, för att det är gratis att teckna och erbjuder köp med stor rabatt i flera butiker. Kortio, en annan sida som jämför kreditkort pekar på kreditkortet Marginalen Gold som det bästa utan någon vidare motivering, men framhäver även bl.a. korten: Resurs Classic för sina låga kreditkrav, Re:member flex för hög cashback i partnerbutiker och Rocker kort (som är ett debetkort) för att det är utan avgifter. Även här på Kreditkoll vill vi visa på vad som är bra med olika kort. Här har valt att visa på kreditkort om kan vara bäst i olika kategorier, beroende på vilka vanliga användningsområden som finns. Detta gör det första steget i att hitta ett passande kreditkort enklare. Vad bör man ta i beaktning därefter då?

Rent ekonomiskt bör man titta på kostnader och intäkter för kreditkort. Intäkter kommer primärt från cashback eller direkta rabatter vid köp, antingen hos vissa utvalda försäljningsställen, eller vid samtliga köp. Kostnader handlar primärt om årsavgifter. Planerar man att använda kortets kredit och inte återbetala inom den räntefria perioden bör man även jämföra krediträntan för en rättvis ekonomisk bild.

För att återgå till cashback och rabatter i utvalda butiker så bör man titta på vilka butiker detta gäller. Är det butiker jag handlar i? Gör du alla dina matköp i en ICA-butik - ja då bör du ta med ett kreditkort från ICA Banken i en jämförelse. Utöver dessa parametrar, som varierar från kort till kort, finns det mer specifika egenskaper kopplade till kreditkort. Är du ute och flyger en stor del av årets veckor – då kanske ett kort med Eurobonus, fri tillgång till flygplatslounger eller något annat resekort är lämpligt. På resande fot är det även bra att titta på kreditkortens avgifter för köp och uttag utomlands samt avgifter för valutaväxling. Vissa utgivare lägger på avgifter för detta medan du hos andra kort enbart betalar avgift från underliggande aktör, exempelvis Mastercard och VISA.

För att välja det kreditkort som är bäst för just dig bör du alltså väga vinsten, eller så liten eventuell förlust som möjligt (om du nyttjar kredit), i den ena vågskålen. I den andra bör du väga de övriga egenskaper som kan vara viktiga för just dig. Viktiga parametrar att titta på när det kommer till saker man får tillbaka från ett kreditkort, beroende på vilket du väljer är:

De viktigaste kostnaderna att väga in:

Mer läsning om kreditkort

Denna artikelserie innehåller information om ett urval av kreditkort och betalkort som är speciellt bra i vissa sammanhang. Önskar du mer information om fler kreditkort och betalkort, andra sammanhang de är användbara i, samt om kort generellt rekommenderar vi vidare läsning på följande sidor.

JÄMFÖR ALLA LÅN