Vanliga frågor om lån och kreditvärdighet

Här svarar vi på några av de vanliga frågor som dyker upp när det kommer till lån av pengar och kreditvärdighet. Saknar du information som inte finns med här eller inte hittar svaret på denna webbplats tar vi tacksamt emot information om detta. Du är alltid välkommen att kontakta oss. För specifika frågor angående ett lån är det troligast att svaret finns hos respektive långivare.

Frågor och svar

Vad är ett sms-lån?

Sms-lån är ett kortfristigt lån på en mindre summa, oftast upp till 10 000kr. Återbetalningstiden är kortare än ett vanligt lån, vanligtvis mellan 30-90 dagar.

Vad är ett privatlån?

Privatlån, även kallat blancolån, är ett något större lån som tas för konsumtion, t.ex. för att köpa en bil eller liknande. Ett privatlån har oftast en längre avbetalningsperiod än sms-lån och kan sträcka sig upp till belopp på 600 000 kr.

Kan jag ansöka om ett lån hos er?

Du kan inte ansöka om sms-lån eller privatlån hos oss. Vi är en oberoende prisjämförelsesajt som endast listar långivare som erbjuder sms-lån, privatlån, kontokredit, bolån och företagslån. Låneansökan görs på kreditgivarens webbsida som du hamnar hos när du jämfört kreditgivare och valt ett lån på vår webbsida. Ansökan kan göras när som helst på dygnet och behandlas direkt.

Går det att låna utan kreditupplysning?

Nej, det går inte att låna utan någon form av kreditupplysning tas på dig. Enligt Finansinspektionen måste kreditgivarna ta en kreditupplysning på dig innan de kan bevilja din låneansökan. Alla kreditgivare på vår webbsida är godkända av Finansinspektionen och tar en kreditupplysning på dig via UC, Bisnode Kredit eller Creditsafe. På vår sida om kreditupplysning kan du se vilket kreditupplysningsföretag som alla våra kreditigvare vi har listade på webbsidan samarbetar med. Där ser du också vilka långivare som inte använder UC, vilket ofta är det man menar mär man söker lån utan kreditupplysning.

Varför blir inte min låneansökan beviljad?

Den största anledningen till att din ansökan inte går igenom är att du inte anses tillräckligt kreditvärdig. Läs mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Se dessutom till att du uppfyller alla de krav kreditgivaren har på dig innan du ansöker om ett lån. Du kan enkelt söka fram de kreditgivare vars krav stämmer in på din situation i vår sökmotor för lån av pengar.

Kostar det något att ansöka om ett lån?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ansöka om ett lån hos de kreditgivare vi listar på vår webbsida.

Kan jag ansöka via telefon?

För att ansöka via telefon rekommenderar vi Freedom Finance som är en oberoende låneförmedlare som samlat flera långivare under ett och samma tak.

Ring 0431 - 45 74 83 för att snacka med en handläggare. Öppet 24 timmar om dygnet alla dagar!

Vem kan ansöka om ett sms-lån/privatlån?

Långivarna har olika villkor om vad som gäller. Läs långivarnas villkor innan du ansöker om ett lån. Oftast krävs det att du är över 18 år, har en fast inkomst och är bosatt i Sverige eller är svensk medborgare.

Kan jag ansöka om flera lån samtidigt?

Ja, fast inte hos samma långivare. För att låna hos samma långivare måste du betala tillbaka dina tidigare lån.

Kan jag använda e-legitimation när jag ansöker om lån?

Ja, att använda e-legitimation när du ansöker om sms-lån eller privatlån är smidigt och något som vi rekommenderar. Här kan du skaffa e-legitimation.

Hur snabbt får jag ett lånebesked?

Oftast får du besked direkt. Beroende på när du gör ansökan så kan det ta olika tid innan du får lånet utbetalat. I vår jämförelselista kan du se alla kreditgivares utbetalningstider. Vissa kreditgivare tillämpar direkt utbetalning av lån.

Kan jag låna pengar när det är helg?

Ja, ansöka om ett lån kan man göra dygnet runt alla dagar om året. När det kommer till utbetalning av lånet finns det också möjlighet även om det är helg. Här kan du se kreditgivare med helgutbetalning av lån

Vad händer om jag blir sen med betalningen?

Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid ska du alltid vända dig till långivaren för att komma överrens om en avbetalningsplan. Om du inte betalar tillbaka inom angiven tid kommer du får en betalningspåminnelse. Om inte lånet betalas tillbaka efter betalningspåminnelsen skickas ärendet till inkasso och därefter till Kronofogden. Betalar du inte skulden till Kronofogden får du en betalningsanmärkning. Det tillkommer också förseningsavgifter, inkassoavgifter m.m. vid dessa tillfällen.

Kan jag få låna även om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare erbjuder lån trots att man har betalningsanmärkningar sen innan.

Kan jag ta reda på om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, hos exempelvis Solventia kan du enkelt via SMS beställa en kreditupplysning på dig själv för en kostnad på 99 kr. Du får då reda på om och var du har en betalningsanmärkning och när den i så fall försvinner, vad du har för deklarerad årsinkomst samt vad du har för aktuell scoringpoäng.

LÅNJÄMFÖRELSE