Vanliga frågor om lån och kreditvärdighet

Här svarar vi på några av de vanliga frågor som dyker upp när det kommer till lån av pengar och kreditvärdighet. Saknar du information som inte finns med här eller inte hittar svaret på denna webbplats tar vi tacksamt emot information om detta. Du är alltid välkommen att kontakta oss. För specifika frågor angående ett lån är det troligast att svaret finns hos respektive långivare.

Frågor och svar

Varför ska jag använda jämförelsetjänsten från Kreditkoll?

Att jämföra lån innan man ansöker och accepterar ett erbjudande är viktigt och något som rekommenderas även av Finansinspektionen. Med denna tjänst kan du jämföra långivare och deras utbud, grundkrav, kostnader och villkor. På så sätt kan du: 1. Ansöka hos en långivare där du når upp till de grundkrav som ställs och därmed ha större chans att få lånet beviljat, 2. Hitta en långivare som kan erbjuda dig bättre villkor vad gäller avgifter och ränta. Vi presenterar majoriteten av de långivare som finns i Sverige, långivare som erbjuder konsumentkrediter, bolån och företagslån.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en revolverande kredit som kan nyttjas igen efter att den är återbetald, om och om igen - ungefär som ett kreditkort. Läs mer på vår sida om kontokredit.

Vad är ett sms-lån?

Namnet sms-lån är idag i princip ersatt av snabblån då det idag är sällsynt att man ansöker med ett sms. Ett snabblån är, precis som ett sms-lån, ett kortfristigt lån på en mindre summa, oftast upp till 10 000 kr. Återbetalningstiden är kortare än ett vanligt lån, vanligtvis mellan 30-90 dagar. Läs mer på vår sida om snabblån.

Vad är ett privatlån?

Privatlån, även kallat blancolån, är ett något större lån som tas för konsumtion, till exempel för att köpa en bil eller liknande. Ett privatlån har oftast en längre avbetalningsperiod än sms-lån och kan sträcka sig upp till belopp på 600 000 kr. Läs mer på vår sida om privatlån.

Kan jag ansöka om ett lån på kreditkoll.nu?

Du kan inte ansöka om lån hos oss. Vi är en oberoende prisjämförelsesajt som endast listar långivare som erbjuder snabblån, kontokredit, privatlån, bolån och företagslån. Låneansökan görs på kreditgivarens webbsida som du hamnar hos när du jämfört kreditgivare och valt ett lån på vår webbsida. Ansökan kan göras när som helst på dygnet och behandlas direkt.

Går det att låna pengar utan kreditupplysning?

Nej, det går inte att låna utan säkerhet utan att någon form av kreditupplysning tas på dig. En kreditgivare måste göra en kreditprövning som ges tillräcklig grund genom en kreditupplysning, innan de kan bevilja din låneansökan. Alla kreditgivare på vår webbsida är godkända av Finansinspektionen och tar en kreditupplysning på dig via UC, Bisnode Kredit eller Creditsafe. På vår sida om kreditupplysning kan du se vilka lagar som gäller för kreditprövning och kreditgivning. På sidan om lån utan UC ser du vilka långivare som inte använder UC, vilket ofta är det man menar när man söker lån utan kreditupplysning. Ett alternativt lån där ingen kreditupplysning tas är ett pantlån där ett föremål av värde lämnas i pant. I det fall du redan har ett lån och vill utöka det kan det göras utan kreditupplysning om det inte är en väsentlig ökning – upp till omkring 10 %.

Varför blir min låneansökan inte beviljad?

Den största anledningen till att din ansökan inte går igenom är att du inte anses tillräckligt kreditvärdig. Läs mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Se dessutom till att du uppfyller alla de krav kreditgivaren har på dig innan du ansöker om ett lån. Du kan enkelt söka fram de kreditgivare vars krav stämmer in på din situation i vår sökmotor för lån av pengar.

Kostar det något att ansöka om ett lån?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ansöka om ett lån hos de kreditgivare vi listar på vår webbsida. Om du blir beviljad och accepterar ett låneerbjudande kostar det pengar i form av ränta och/eller avgifter.

Kan jag låna pengar genom ansökan via telefon?

För att ansöka via telefon rekommenderar vi Freedom Finance som är en oberoende låneförmedlare som samlat flera långivare under ett och samma tak.

Ring 0431 - 45 74 83 för att tala med en handläggare. De har öppet 24 timmar om dygnet alla dagar.

Vem kan ansöka om ett sms-lån/privatlån?

Långivarna har olika villkor om vad som gäller. Läs långivarnas villkor innan du ansöker om ett lån. Oftast krävs det att du är över 18 år, har en fast inkomst och är bosatt i Sverige eller är svensk medborgare.

Kan jag ansöka om flera lån samtidigt?

Ja, men det går i alla fall vi känner till inte att ha flera lån samtidigt hos samma långivare. För att låna hos samma långivare måste du betala tillbaka dina tidigare lån. Att ta upp flera konsumtionskrediter är dock inget vi rekommenderar. Det är din kreditvärdighet som avgör om du kan ta fler lån. Det finns en gräns för hur stort antal lån och hur stor skuld du kan ha, ställt i relation till din inkomst. Har du redan flera rekommenderar vi däremot att du samlar dessa i ett och samma lån, ett så kallat samlingslån som många kreditgivare kan erbjuda.

Kan jag använda e-legitimation när jag ansöker om lån?

Ja, att använda e-legitimation när du ansöker om sms-lån eller privatlån är smidigt och något som vi rekommenderar. Här kan du skaffa e-legitimation.

Kan jag låna pengar utan e-legitimation?

Ja, det går att låna pengar utan e-legitimation som exempelvis BankID. Du får då ett skuldebrev hemskickat som du får skriva på med en vanlig penna och sedan skicka in eller lämna till kreditgivaren. På vår sida om Signering av lån kan du hitta kreditgivare med lån utan BankID eller annat e-leg.

Hur snabbt får jag ett lånebesked?

Oftast får du besked direkt. Beskedet kan vara ett beviljande av lån eller ett avslag. Vid beviljande, beroende på när du gör ansökan så kan det ta olika tid innan du får lånet utbetalt. I vår jämförelselista kan du se alla kreditgivares utbetalningstider. Vissa kreditgivare tillämpar direkt utbetalning av lån.

Kan jag låna pengar när det är helg?

Ja, ansöka om ett lån kan man göra dygnet runt alla dagar om året. När det kommer till utbetalning av lånet finns det också möjlighet även om det är helg. Här kan du se kreditgivare med helgutbetalning av lån. Här kan du också läsa om lån på allmänna helgdagar som julafton, midsommarafton, påsk etcetera.

Vad händer om jag blir sen med betalningen?

Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid ska du alltid vända dig till långivaren för att komma överens om en avbetalningsplan. Om du inte betalar tillbaka inom angiven tid kommer du får en betalningspåminnelse. Om inte lånet betalas tillbaka efter betalningspåminnelsen skickas ärendet till inkasso och därefter till Kronofogden. Betalar du inte skulden till Kronofogden får du en betalningsanmärkning. Det tillkommer också förseningsavgifter, inkassoavgifter med mera vid dessa tillfällen.

Kan jag få låna även om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare erbjuder lån trots att man har betalningsanmärkningar sen innan.

Kan jag ta reda på om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, hos exempelvis UC eller Creditsafe kan du enkelt beställa en kreditupplysning på dig själv. Du får då reda på om och var du har en betalningsanmärkning och när den i så fall försvinner, vad du har för deklarerad årsinkomst samt vad du har för aktuell scoring-poäng.

Vad är scoring & rating?

När kreditupplysningsbolag beräknar kreditvärdighet på privatpersoner och företag får de fram ett värde på en skala. Värdet anger storlek på risk för att personen eller företaget inte ska kunna betala tillbaka lånet, alternativt sannolikheten för att personen eller företag skall kunna betala tillbaka lånet.

Detta värde kallas normalt scoring för privatpersoner och rating för företag. Läs mer om UC score och kredit score på sidorna om Creditsafe, Safenode, Bisnode, UC och sidan om Företagslån.