Lån utan ränta

På Kreditkoll.nu listar vi alla kreditgivare som erbjuder räntefria lån. Det är vanligt att tro att ett räntefritt lån kostar pengar ändå, eftersom det tillkommer en mängd avgifter på lånet. I själva verket är det sällsynt att det tillkommer några extra avgifter på lån utan ränta så länge man som låntagare fullföljer villkoret att betala tillbaka inom den löptid som gäller. Det finns dock undantag och det är viktigt att läsa igenom villkoren.

Exempel på lån utan ränta
Loanstep
Räntefritt belopp
5000 - 25000 kr
Löptid
14 dgr
Lånetyp
Snabblån
Effektiv ränta
0 %

Representativt lån efter räntefri period hos Loanstep: Låna 27500 kr i 36 mån med 24 avbetalningar, till ränta 21,45 % (rörlig). Kreditkostnad 12 582 kr och totalt att återbetala 40 028 kr. Effektiv ränta 32,45 %.

Sammanfattning av Lån utan Ränta
Antal kreditgivare: 4 st
Betala inom: 14 - 30 dagar
Belopp: 2000 - 70000 kr
Utbetalning direkt: 2 st
Utan UC: 4 st
Med anmärkning: 1 st

Viktigt att veta innan ansökan om räntefria lån

Att tänka på vid räntefria lån:

  1. Med räntefritt lån menas att den nominella räntan är 0 %. Vill du ha ett helt räntefritt lån – alltså ett lån utan kostnad, kontrollera då att den effektiva räntan är 0 %. Bara för att den nominella räntan är 0 % så kan det tillkomma extra avgifter hos vissa långivare. Dessa avgifter räknas in i den effektiva räntan. Här kan du se vanliga avgifter som kan höra till lån.
  2. Ha koll på löptiden. Räntefria lån gäller max 30 dagar innan du behöver betala tillbaka låneskulden. Därefter kan du få betala dröjsmålsränta.
  3. Att alltid kunna låna räntefritt är inte så vanligt. Oftast gäller bara räntefria lån som erbjudande till nya kunder.
  4. Läs igenom långivarens lånevillkor innan du skickar in din ansökan.

Observera: Från 1 september 2018 är räntefria lån inte längre undantagna från kreditgivarens skyldighet att göra en kreditprövning. Det är alltså troligt att kreditgivaren kommer göra en förfrågan hos det kreditupplysningsbolag de använder, även om du ansöker om ett lån utan ränta. Ett räntefritt lån kunde tidigare vara ett lån helt utan kreditupplysning då tidigare lagstiftning sa att; kreditgivare som erbjuder lån utan ränta, med ingen eller en obetydlig avgift och med en löptid på max 30 dagar undantas från skyldighet att göra kreditprövning. Hos vissa av nedanstående långivare med lån utan ränta kommer kreditupplysning ske via Bisnode eller Creditsafe. Den kommer därmed inte påverka din kreditvärdighet negativt.

När kan man ta ett räntefritt lån?

Oftast brukar denna typ av lån endast gälla som nykundserbjudanden. Årsräntan och den effektiva räntan kommer alltid att vara 0 % om du betalar tillbaka inom löptiden. Du kan dock förlänga lånet om du skulle vilja göra det men då kommer ränta + avgifter tillkomma från den dag då löptiden har passerat. Hos långivaren Loanstep kan du alltid ansöka om ett räntefritt lån oavsett om du är ny eller gammal kund. Du betalar inga som helst kostnader när du återbetalar ett lån på max 5 000 kr inom 14 dagar, inte heller någon uppläggningsavgift.

Jämför lån utan ränta

Räntefria lån symbol

I söklistan nedan kan du hitta 4 st kreditgivare som kan erbjuda dig ett lån utan ränta. Ofta gäller denna typ av lån endast som nykundserbjudande. Om du betalar tillbaka lånet inom löptiden så är lånet helt räntefritt och utan någon kostnad.

Även om det är ett räntefritt lån som erbjuds är det viktigt att läsa igenom de villkor som finns hos långivaren innan avtalet skrivs på. Om lånet inte betalas enligt avtalad löptid kan lånet bli en högkostnadskredit.

Loanstep Snabblån
Utan ränta5000 - 25000 kr
Löptid14 dgr
LånetypSnabblån
Effektiv ränta0 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 150000 kr/år
Utan UC. Utan ränta. Med BankID. Utan avgift (bara ränta). Med betalningsanmärkning.
Exempel på lån efter räntefri period hos Loanstep: Låna 27500 kr i 36 mån med 24 avbetalningar, till ränta 21,45 % (rörlig). Kreditkostnad 12 582 kr och totalt att återbetala 40 028 kr. Effektiv ränta 32,45 %.
Mer information
Credifi Kontokredit
Utan ränta16000 - 50000 kr
Löptid30 dgr
LånetypKontokredit
Effektiv ränta0 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
möjlig utbetalning direkt alla dagar till
Handelsbanken Nordea Swedbank & Sparbanken SEB
Utan UC. Utan ränta. Med BankID.
0 kr uppläggningsavgift 0 kr ränta. Gäller endast nya kunder vid lån från 16000 kr. Aviavgift om 60 kr/mån samt ränta efter de första 30 dagarna tillkommer.
Exempel på lån efter räntefri period hos Credifi: Låna 5 000 kr i 6 mån med 6 avbetalningar, till ränta 40,25 % (rörlig). Kreditkostnad 2533 kr och totalt att återbetala 7533 kr. Effektiv ränta 129,59 %.
Mer information
Lumify Kontokredit
Utan ränta16000 - 70000 kr
Löptid30 dgr
LånetypKontokredit
Effektiv ränta0 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
möjlig utbetalning direkt alla dagar till
Handelsbanken Nordea Swedbank & Sparbanken SEB
Utan UC. Utan ränta. Med BankID.
0 kr uppläggningsavgift 0 kr ränta. Gäller endast nya kunder vid lån från 16000 kr. Aviavgift om 60 kr/mån samt ränta efter de första 30 dagarna tillkommer.
Exempel på lån efter räntefri period hos Lumify: Låna 5 000 kr i 6 mån med 6 avbetalningar, till ränta 39,5 % (rörlig). Kreditkostnad 2533 kr och totalt att återbetala 7533 kr. Effektiv ränta 129,59 %.
Mer information
Pjum Kontokredit
Utan ränta5000 - 15000 kr
Löptid30 dagar
LånetypKontokredit
Effektiv ränta0 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningSafenode
Ålderskrav 20 år
Inkomstkrav Ja
Räntefritt lån. Utan ränta i 1 månad för nya kunder. Uppläggningsavgift tillkommer.
Exempel på lån efter räntefri period hos Pjum: Låna 10 000 kr i 24 mån med 24 avbetalningar, till ränta 23,0 % (fast). Kreditkostnad 2651 kr och totalt att återbetala 12 651 kr. Effektiv ränta 26,51 %.

Kredit utan ränta med kreditkort

I princip alla kreditkort erbjuder en räntefri kredit i upp till 60 dagar. Många kreditkort är dessutom avgiftsfria. En fördel med ett kreditkort jämfört med ett traditionellt lån är att du i många kreditkort också är med i ett bonusprogram och samlar poäng att nyttja på ett eller annat sätt på varje krona du handlar för. En fördel med ett traditionellt lån utan ränta jämfört med kreditkortet är att krediten bara är tillfällig. Med en kredit upptagen sänks kreditvärdigheten något och syns i en kreditupplysning. Med ett lån återställs kreditvärdigheten sannolikt snabbare än med ett kreditkort. Här hittar du en lista med kreditkort lämpade för olika ändamål som resor, handel i livsmedelsbutiken, drivmedel etcetera.

Det finns också kreditkort som erbjuder räntefri delbetalning efter att de räntefria dagarna har passerat. Ett par exempel är Resurs Classic och Refunder Pay.

re:member flex
Mastercard re:member flex
Recension
Lämpat för shopping Bonus drivmedel
Kreditgräns120000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta9.74 - 24.74 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Nej
Extrakort0 kr
Utan årsavgift. Rabatt i över 300 webbutiker. Reseförsäkring. Preem-rabatt 15 öre/liter. Räntefri delbetalning i upp till 24 månader. Betala räkningar.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).

Mer information
Resurs Classic
MasterCard Resurs Classic
Recension
Kreditgräns30000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta14.36 - 21.57 %
Räntefri kredit60 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort50 kr
Delbetala räntefritt i 6 månader. Ingen årsavgift. Betala räkningar.

Kreditgivare: Resurs Bank AB
Exempel vid uppskjuten betalning med räntefri delbetalning, adm.avg. 39 kr + 97 kr uppl.avg: Effektiv ränta 5,82 %, 10 000 ö/6 m.

Mer information
Refunder Pay
VISA Refunder Pay
Cashback Lämpat för shopping
Kreditgräns50000 kr
Årsavgift395 kr
Årsränta17.75 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort0 kr
Upp till 7 % cashback. Drulleförsäkring. 6-månaders räntefri delbetalning.

Kreditgivare: DNB Bank ASA
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 17,45 %: Effektiv ränta 19,30 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information

Vanliga frågor om att låna pengar utan ränta

Är ett lån utan ränta helt gratis?

Räntefria lån kostar vanligtvis ingenting om du betalar tillbaka lånet inom den löptid som gäller enligt villkor för det räntefria lånet. Det är viktigt att läsa igenom villkoren när man lånar pengar utan ränta. I vissa fall kan avgifter som exempelvis avi-avgift tillkomma. Betalar man inte tillbaka lånet inom löptiden tillkommer kostnader.

Hur länge kan jag låna pengar utan ränta?

Löptiden för att låna utan ränta brukar vara max en månad. Det är vanligt att räntefria lån beskrivs som för bra för att vara sant. Nackdelarna är den korta lånetiden och att man ofta bara kan nyttja det en gång per kreditgivare. För kreditgivarnas del är tanken att det ska ses som ett prova-på-erbjudande och att man senare ska ta ett vanligt lån, med ränta.

Görs omfrågan hos kreditupplysningsbolag vid lån utan ränta?

En kreditprövning måste idag göras, även när du lånar pengar utan ränta. En kreditprövning innefattar normalt en kreditupplysning. Kreditupplysning kan göras både med UC och utan UC (då med Creditsafe). Var omfrågan görs ser du i vår lista med räntefria lån.

Vilka lånetyper har räntefria lån.

Traditionellt har det varit sms-lån som är räntefria. Idag är det snabblån och kontokredit som är vanligast. Det finns även privatlån utan ränta - Rocka fritt från Rocker är ett exempel på det.

JÄMFÖR ALLA LÅN