Neobanker

Neobank kallas några av de nya typer av banker som dyker upp och utmanar storbankerna. Dessa banker jobbar inte med några fysiska kontor utan finns till 100 % online. Som kund använder du en app i din mobiltelefon eller bankens webbgränssnitt. Det finns neobanker dels grundade i Sverige, men också de som är grundade i andra länder, men erbjuder tjänster även för svenska kunder.

Exempel på neobank
P.F.C.
Betalkort2 varianter
SparkontoNej
KreditUpp till 10000 kr
Joint konto Grupper
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Sammanfattning av alla Neobanker
Antal neobanker: 9 st
Varianter på betalkort: 23 st
Månadsavgift: 0 - 167 kr
Insättning med kort: 4 neobanker
Insättning med Swish: 3 neobanker
Insättning med SEPA: 5 neobanker
Insättning med SWIFT: 3 neobanker
Insättning med Wise: 2 neobanker
Andra insättningsmetoder: iDEAL, SOFORT, MoneyBeam

Neobanker kan erbjuda både billigare och snabbare banking jämfört med de traditionella bankerna. Detta kan de göra då de erbjuder en helt digital bank och varken behöver personal eller kontorsytor i samma utsträckning som en traditionell bank. I sina mobilappar kan neobanker ha en mängd olika funktionalitet för att förenkla olika handhavanden kring privatekonomin. Målsparande, budget och skapande av grupper med ekonomi delad med vänner för att hålla koll på skulder är exempel på funktionalitet i apparna. Rent generellt har dessa banker ofta ett modernt, användarvänligt och innovativt gränssnitt i sina appar eller webbsidor.

En neobank har oftast ett kostnadsfritt basutbud där det vanligtvis ingår ett bankkonto, och ett debetkort samt tillgång till funktionalitet i appen. Debetkortet har många fördelar, exempelvis fria uttag i vissa valutor och rabatter i utvalda butiker. För fler fördelar finns ofta premium-varianter på kortet vilka också har avgifter kopplade till sig.

I en neobank kan man registrera sig enkelt och snabbt online. Det är inga problem att samtidigt ha kvar sin traditionella privatbank och därifrån föra över pengar till sitt bankkonto i neobanken. I dagsläget är olika typer av banker ofta bra på olika saker, varför det kan vara bra att använda sig av flera banker, så kallad multi-banking. Här nedan listar vi några av de neobanker som finns tillgängliga i Sverige.

Vad kännetecknar en neobank?

Neobanker är generellt fortfarande i en utvecklingsfas, nya innovativa funktioner adderas och tjänsteutbudet ökar, men det finns likväl några kännetecken.

Vanliga egenskaper hos neobanker

Betalkort: Betalkort som är gratis eller där alternativ med olika månadsavgifter finns. Kännetecknande för betalkorten är låga eller inga extra avgifter för köp/uttag i andra valutor. Interbank-växelkursen, alltså den kurs banker har mellan varandra för att växla pengar, används hos de flesta neobanker. Vanligtvis tillkommer ett påslag på runt 0,5 % på växelkursen på helger, då marknaden för interbank-växling är stängd och neobankerna säkrar upp för en eventuell stor skillnad i kursen mellan fredag och måndag.

Det är vanligt att man har kostnadsfria uttag både i hemlandet och utomlands, men då upp till en gräns, antingen en beloppsgräns eller en gräns på antal uttag. Detsamma kan gälla för betalningar med kortet, men då om vid betalningar i annan valuta än kontot kopplat till kortet står i. Med denna egenskap är betalkort från neobanker ett alternativ som kan vara billigare än kreditkort och betalkort från traditionella banker vid resor till andra länder.

Mobilapp med en mängd olika funktionalitet:

Joint bankkonto är ett gemensamt bankkonto. Det fungerar som ett vanligt bankkonto, men två eller flera personer står som ägare på det. Detta kan var användbart både för att spara pengar till något ändamål, men också för att betala tjänster och produkter som används gemensamt. Ibland används en slags variant av joint-konto, men det är då en person som står som ägare. Personen kan bjuda in andra personer till detta konto. Denna typ kan ha lite olika namn hos neobankerna.

Bonusar, rabatter och erbjudanden: Neobanker jobbar en del med samarbeten med exempelvis restauranger, biluthyrningsfirmor och andra företag där man kan få rabatt när man handlar med betalkortet. De kan också ha bonusar i form av cashback eller andra erbjudanden. Exempelvis hade N26 en kampanj i samarbete med Lime där du fick rabatt på dina resor med Limes elscoooter om du använde N26s betalkort för resorna.

Värva en vän-erbjudanden: Jämfört med storbankernas tjänster och de mer etablerade kreditkorten är neobankernas tjänster fortfarande i sin linda. För att få in kunder har de ofta erbjudanden om att man får någonting om man värvar en vän som blivande kund hos neobanken.

Lån och krediter: Inte så vanligt med denna typ av tjänster, men det förekommer att man erbjuds lån eller kredit även hos neobanker och det är troligtvis något som kommer alltmer i framtiden.

Jämför neobanker i Sverige

Neobanker symbol

I listan här nedan hittar du neobanker som riktar sig mot kunder i Sverige. Här ser du neobankernas ålderskrav, om banken har sparkonto, stöd för budgetering, vilken valuta kontot står i med mera. Du kan också se om neobanken erbjuder betalkort (debetkort) och hur många varianter på det de har. Under mer information ser du kort information om de olika alternativ för betalkort som finns.

På sidan med kreditkort och betalkort hittar du mer information om de olika betalkorten. På respektive neobanks recension kan du läsa mer om den bankens betalkort och även se ytterligare information, omdöme och mer om neobankens betyg.

Några av de mer populära neobankerna i Sverige är Rocker, Lunar, PFC och Revolut. Här kan du se en närmare jämförelse mellan just dessa och vilka tjänster de har.

P.F.C.
Betalkort2 varianter
SparkontoNej
Kredit10000 kr
Joint konto Grupper
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Möjlighet till kredit (FlexKredit). Splitta notor. Insättning med Swish.
Betalkort och Mer information
Bunq
Betalkort2 varianter
SparkontoJa
KreditNej
Joint konto Ja
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
ZeroFX. Gemensamt konto. Bunq deals.
Betalkort och Mer information
Curve
Betalkort3 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, EUR, GBP, m.fl.
Samla dina kort i ett. Cashback. Byt kort för tidigare köp.
Betalkort och Mer information
Lunar
Betalkort3 varianter
SparkontoJa
Kredit500000 kr
Joint konto Gemensamt konto
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, EUR, m.fl.
Gemensamt konto. Rabatter. Övervaka abonnemang. Sätt in pengar med Swish.
Betalkort och Mer information
Wise
Betalkort1 variant
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta EUR, GBP, m.fl.
Multivalutakonto. Billiga överföringar mellan länder.
Betalkort och Mer information
Monese
Betalkort3 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Ja
Ålderskrav18 år
Valuta EUR, GBP
Gemensamt konto.
Betalkort och Mer information
N26
Betalkort4 varianter
SparkontoJa
KreditNej
Joint konto Shared Spaces
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
Gemensamt konto. Mobila betalningar.
Betalkort och Mer information
Revolut
Betalkort4 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Vaults/Valv
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, m.fl.
Kryptohandel. Rabatter. Kostnadsfri överföring mellan länder.
Betalkort och Mer information
Rocker
Betalkort3 varianter
SparkontoJa
Kredit300000 kr
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Snart betalkort med fingeravtryck. Upp till 10 % cashback. 0.85 - 2.10 % sparränta. Insättning med Swish.
Betalkort och Mer information
Banky
BetalkortNej
SparkontoNej
Kredit100000 kr
Joint konto -
Ålderskrav20 år
Valuta SEK
Låna pengar utan kredithistorik. Kommande bolån och sparkonto.
Betalkort och Mer information

Framtiden för neobanker i Sverige

Neobankernas uppkomst är i skrivande stund relativt ny och de kommer med ett utbud av funktionalitet som i dagsläget inte mäter sig med storbankernas. Det de gör, har de dock möjlighet att göra bättre än storbankerna. Det är högst troligt att neobanker kommer genomgå någon form av konsolidering eller att vissa faller bort när det visat sig vilka som varit bäst på att locka till sig och behålla kunder. Hand i hand med detta kommer neobankerna förmodligen bredda sitt utbud för att till 100 % konkurrera med det utbud som dagens stora banker har. 2021 offentliggjorde danska neobanken Lunar att de köper den svenska kreditgivaren och P2P-plattformen Lendify. Detta i ett led att ytterligare bredda sitt utbud och sin kundbas och därmed bli en allt större konkurrent till de stora bankerna.

Bland neobanker med säte i Sverige var P.F.C, tidigare Betalo, först ut och lanserade sina tjänster under 2018. Vid det tillfället kunde redan tyska N26, brittiska Revolut, danska Lunar Way (numera Lunar) erbjuda svenska personer sina tjänster. Att bynka hos svenska Bynk, som sedan 2020 bytt namn till Rocker, har man kunnat göra något år, men de lanserar också vad som närmast kan liknas vid en neobank när de utvidgade sina tjänster med ett VISA-kort och en kontokredit. Även betaltjänstleverantören Klarna jobbar hårt i konkurrensen med storbankerna liksom kreditgivaren Northmill som innehar en banklicens.

Tar man en titt på andra internationella aktörer som potentiellt kommer till Sverige i framtiden så finns exempelvis brittiska Monzo som idag bara erbjuder sitt Monzo-kort till britter. De säger sig hoppas att de kan lanseras internationellt i framtiden. I Storbritannien finns det ett stort utbud av neobanker både för privatpersoner och företag.

En nackdel hos många neobanker är just att de enbart kan hanteras via en app på mobiltelefonen. Ett webbgränssnitt kan vara ett bra komplement om en mobiltelefon tillfälligt inte finns att tillgå. De neobanker som kommer vara kvar med flest svenska kunder är troligen de med störst utbud, några fina förmåner och högst tillgänglighet.

Vanliga frågor om neobanker

Kan jag behålla min vanliga bank och registrera mig hos en neobank?

Det går alldeles utmärkt. Det finns inget som säger att du bara kan ha en bank. Så länge du själv har koll på dina konton, eventuella kort och lån etcetera så får du ha hur många du vill.

Vad är det för skillnad på en neobank och internetbank?

En internetbank, digital bank, eller onlinebank är vanligtvis namn på en banks närvaro på internet och kan då vara en bank som även kan nås på andra sätt, t.ex. genom ett fysiskt besök på ett bankkontor. En neobank har enbart digital närvaro, framförallt genom app på mobiltelefonen, men i vissa fall också genom en webbsida.

Vad är SEPA?

Ett vanligt sätt att föra över pengar till sitt konto i en neobank är SEPA - Single Euro Payments Area. Då många neobanker riktar sig över landsgränserna, framförallt inom Europa är detta sätt bra då det förenklar banktransaktioner I EU med valutan euro. Sverige och Danmark som är med i EU, men inte i eurozonen har sagt att transaktioner i valutan euro ska kosta lika mycket som transaktioner med SEK och DKK.

Hur är AI kopplat till neobanker?

AI eller artificiell intelligens är vad man kan kalla en maskinstyrd hjärna. Neobanker har inga fysiska kontor och saknar därmed en personlig kontaktyta. I neobankernas fall kan denna kontakt, bättre och bättre i takt med tiden, ersättas med hjälp av AI, som då lär sig mer och mer om vad kunden önskar.

JÄMFÖR ALLA LÅN