Neobanker

Neobank kallas några av de nya typer av banker som dyker upp och utmanar storbankerna. Dessa banker jobbar inte med några fysiska kontor utan finns till 100% online. Som kund använder du en app i din mobiltelefon eller bankens webbgränssnitt. Det finns neobanker dels grundade i Sverige, men också de som är grundade i andra länder, men erbjuder tjänster även för svenska kunder.

Neobanker kan erbjuda både billigare och snabbare banking jämfört med de traditionella bankerna. Detta kan de göra då de erbjuder en helt digital bank och varken behöver personal eller kontorsytor i samma utsträckning som en traditionell bank. I sina mobilappar kan neobanker ha en mängd olika funktionalitet för att förenkla olika handhavanden kring privatekonomin. Målsparande, budget och skapande av grupper med ekonomi delad med vänner för att hålla koll på skulder är exempel på funktionalitet i apparna. Rent generellt har dessa banker ofta ett modernt, användarvänligt och innovativt gränssnitt i sina appar eller webbsidor.

En neobank har oftast ett kostnadsfritt basutbud där det vanligtvis ingår ett bankkonto, och ett debetkort samt tillgång till funktionalitet i appen. Debetkortet har många fördelar, exempelvis fria uttag i vissa valutor och rabatter i utvalda butiker. För fler fördelar finns ofta premium-varianter på kortet vilka också har avgifter kopplade till sig.

I en neobank kan man registrera sig enkelt och snabbt online. Det är inga problem att samtidigt ha kvar sin traditionella privatbank och därifrån föra över pengar till sitt bankkonto i neobanken. I dagsläget är olika typer av banker ofta bra på olika saker, varför det kan vara bra att använda sig av flera banker, så kallad multi-banking. Här nedan listar vi några av de neobanker som finns tillgängliga i Sverige.

Vad kännetecknar en neobank?

Neobanker är generellt fortfarande i en utvecklingsfas, nya innovativa funktioner adderas och tjänsteutbudet ökar, men det finns likväl några kännetecken.

Jämför neobanker i Sverige

N26

N26
SparkontoJa
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
Land Tyskland

Bunq

Bunq
SparkontoJa
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
Land Nederländerna

Monese

Monese
SparkontoNej
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta EUR, GBP
Land UK

P.F.C.

P.F.C.
SparkontoNej
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Land Sverige

Lunar

Lunar
SparkontoNej
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, EUR, m.fl.
Land Danmark

Revolut

Revolut
SparkontoNej
BudgeteringJa
PushnotiserJa
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, m.fl.
Land UK

Framtiden för neobanker i Sverige

Neobankernas uppkomst är i skrivande stund relativt ny och de kommer med ett utbud av funktionalitet som i dagsläget inte mäter sig med storbankernas. Det de gör, har de dock möjlighet att göra bättre än storbankerna. Det är högst troligt att neobanker kommer genomgå någon form av konsolidering eller att vissa faller bort när det visat sig vilka som varit bäst på att locka till sig och behålla kunder. Hand i hand med detta kommer neobankerna förmodligen bredda sitt utbud för att till 100 % konkurrera med det utbud som dagens stora banker har.

Bland neobanker med säte i Sverige var P.F.C, tidigare Betalo, först ut och lanserade sina tjänster under 2018. Vid det tillfället kunde redan tyska N26, brittiska Revolut, danska Lunar Way erbjuda svenska personer sina tjänster. Att bynka hos svenska Bynk har man kunnat göra något år, men de lanserar också vad som närmast kan liknas vid en neobank när de utvidgar sina tjänster med ett VISA-kort och en kontokredit. Även betaltjänstleverantören Klarna jobbar hårt i konkurrensen med storbankerna liksom kreditgivaren Northmill som innehar en banklicens.

Tar man en titt på andra internationella aktörer som potentiellt kommer till Sverige i framtiden så finns bl.a. brittiska Monzo som idag bara erbjuder sitt Monzo-kort till britter. De säger sig hoppas att de kan lanseras internaltionellt i framtiden. I Storbritannien finns det ett stort utbud av neobanker både för privatpersoner och företag.

JÄMFÖR ALLA LÅN
‣︎