Neobanker

Neobanker är de nya digitala bankerna som utmanar de traditionella bankerna. Dessa banker existerar endast online och har inga fysiska kontor. Som kund kan du använda deras appar i din mobiltelefon eller logga in på deras webbgränssnitt. Det finns neobanker som har sitt ursprung i Sverige och andra länder, men de erbjuder alla sina tjänster även till svenska kunder.

Exempel på neobank
Rocker
Betalkort3 varianter
SparkontoJa
KreditUpp till 600000 kr
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Sammanfattning av alla Neobanker
Antal neobanker: 9 st
Varianter på betalkort: 23 st
Månadsavgift: 0 - 167 kr
Insättning med kort: 4 neobanker
Insättning med Swish: 3 neobanker
Insättning med SEPA: 5 neobanker
Insättning med SWIFT: 3 neobanker
Insättning med Wise: 2 neobanker
Andra insättningsmetoder: iDEAL, SOFORT, MoneyBeam
Innehåll

Fördelarna med neobanker inkluderar både billigare och snabbare banktjänster jämfört med traditionella banker. Detta beror på att de opererar helt digitalt och behöver inte lika mycket personal eller fysiska utrymmen som traditionella banker. I deras mobilappar kan du hitta olika funktioner som underlättar hanteringen av din privatekonomi, som målsparande, budgetplanering och möjligheten att skapa grupper för att dela ekonomi med vänner och hålla koll på skulder. Generellt sett har dessa banker moderna, användarvänliga appar eller webbsidor med innovativa gränssnitt.

Neobankerna erbjuder oftast ett kostnadsfritt basutbud som där det ingår ett bankkonto, ett debetkort och tillgång till appens funktionalitet. Debetkortet har många fördelar, som fria uttag i vissa valutor och rabatter hos utvalda butiker. Det finns också premium-varianter av kortet med extra förmåner, men dessa kan ha tillhörande avgifter.

Att registrera sig hos en neobank är enkelt och görs smidigt online. Det är också möjligt att behålla sin traditionella bank och enkelt föra över pengar till ditt neobankkonto. Idag har olika banker olika styrkor, så det kan vara fördelaktigt att använda sig av flera banker, vilket kallas multi-banking. Nedan listar vi några av de neobanker som finns tillgängliga i Sverige.

Vad kännetecknar en neobank?

Neobanker är generellt fortfarande i en utvecklingsfas, nya innovativa funktioner adderas och tjänsteutbudet ökar, men det finns likväl några kännetecken.

  • 100 % digitala: Neobanker är helt digitala, även om det inte betyder att fysisk närvaro är utesluten.
  • Mobilapp: De tillhandahåller en användarvänlig mobilapp för att göra bankärenden smidiga och tillgängliga.
  • Automatisering och AI: Mycket styrs och administreras automatiskt med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens.

Vanliga egenskaper hos neobanker

Betalkort: Betalkort som är gratis eller där alternativ med olika månadsavgifter finns. Kännetecknande för betalkorten är låga eller inga extra avgifter för köp/uttag i andra valutor. Interbank-växelkursen, alltså den kurs banker har mellan varandra för att växla pengar, används hos de flesta neobanker. Vanligtvis tillkommer ett påslag på runt 0,5 % på växelkursen på helger, då marknaden för interbank-växling är stängd och neobankerna säkrar upp för en eventuell stor skillnad i kursen mellan fredag och måndag.

Det är vanligt att man har kostnadsfria uttag både i hemlandet och utomlands, men då upp till en gräns, antingen en beloppsgräns eller en gräns på antal uttag. Detsamma kan gälla för betalningar med kortet, men då om vid betalningar i annan valuta än kontot kopplat till kortet står i. Med denna egenskap är betalkort från neobanker ett alternativ som kan vara billigare än kreditkort och betalkort från traditionella banker vid resor till andra länder.

Mobilapp med en mängd olika funktionalitet:

  • Föra över pengar till andra konton internt på neobanken eller till andra banker.
  • Budgetering.
  • Växla, vanliga valutor och kryptovalutor, ofta till realtids interbankkurs.
  • Frysa och avfrysa kort, vilket kan vara bra om man har blivit av med sitt kort eller är rädd att bli av med det.
  • Möjlighet att kontakta support.

Joint bankkonto är ett gemensamt bankkonto. Det fungerar som ett vanligt bankkonto, men två eller flera personer står som ägare på det. Detta kan var användbart både för att spara pengar till något ändamål, men också för att betala tjänster och produkter som används gemensamt. Ibland används en slags variant av joint-konto, men det är då en person som står som ägare. Personen kan bjuda in andra personer till detta konto. Denna typ kan ha lite olika namn hos neobankerna.

Bonusar, rabatter och erbjudanden: Neobanker jobbar en del med samarbeten med exempelvis restauranger, biluthyrningsfirmor och andra företag där man kan få rabatt när man handlar med betalkortet. De kan också ha bonusar i form av cashback eller andra erbjudanden. Exempelvis hade N26 en kampanj i samarbete med Lime där du fick rabatt på dina resor med Limes elscoooter om du använde N26s betalkort för resorna.

Värva en vän-erbjudanden: Jämfört med storbankernas tjänster och de mer etablerade kreditkorten är neobankernas tjänster fortfarande i sin linda. För att få in kunder har de ofta erbjudanden om att man får någonting om man värvar en vän som blivande kund hos neobanken.

Lån och krediter: Inte så vanligt med denna typ av tjänster, men det förekommer att man erbjuds lån eller kredit även hos neobanker och det är troligtvis något som kommer alltmer i framtiden.

Jämför neobanker i Sverige

Neobanker symbol

I listan här nedan hittar du neobanker som riktar sig mot kunder i Sverige. Här ser du neobankernas ålderskrav, om banken har sparkonto, stöd för budgetering, vilken valuta kontot står i med mera. Du kan också se om neobanken erbjuder betalkort (debetkort) och hur många varianter på det de har. Under mer information ser du kort information om de olika alternativ för betalkort som finns.

På sidan med kreditkort och betalkort hittar du mer information om de olika betalkorten. På respektive neobanks recension kan du läsa mer om den bankens betalkort och även se ytterligare information, omdöme och mer om neobankens betyg.

Några av de mer populära neobankerna i Sverige är Rocker, Lunar, Wise och Revolut. Här kan du se en närmare jämförelse mellan just dessa och vilka tjänster de har.

Rocker
Betalkort3 varianter
SparkontoJa
Kredit600000 kr
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta SEK
Snart betalkort med fingeravtryck. Upp till 10 % cashback. 1 - 4,40 % sparränta. Insättning med Swish.
Betalkort och Mer information
Curve
Betalkort3 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, EUR, GBP, m.fl.
Samla dina kort i ett. Cashback. Byt kort för tidigare köp.
Betalkort och Mer information
Wise
Betalkort1 variant
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Nej
Ålderskrav18 år
Valuta EUR, GBP, m.fl.
Multivalutakonto. Billiga överföringar mellan länder.
Betalkort och Mer information
Bunq
Betalkort2 varianter
SparkontoJa
KreditNej
Joint konto Ja
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
ZeroFX. Gemensamt konto. Bunq deals.
Betalkort och Mer information
Lunar
Betalkort4 varianter
SparkontoJa
Kredit500000 kr
Joint konto Gemensamt konto
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, EUR, m.fl.
Gemensamt konto. Rabatter. Övervaka abonnemang. Sätt in pengar med Swish.
Betalkort och Mer information
Monese
Betalkort3 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Ja
Ålderskrav18 år
Valuta EUR, GBP
Gemensamt konto.
Betalkort och Mer information
N26
Betalkort4 varianter
SparkontoJa
KreditNej
Joint konto Shared Spaces
Ålderskrav18 år
Valuta EUR
Gemensamt konto. Mobila betalningar.
Betalkort och Mer information
Revolut
Betalkort4 varianter
SparkontoNej
KreditNej
Joint konto Vaults/Valv
Ålderskrav18 år
Valuta SEK, m.fl.
Kryptohandel. Rabatter. Kostnadsfri överföring mellan länder.
Betalkort och Mer information

Framtiden för neobanker i Sverige

Neobankernas framträdande är relativt nytt och deras tillgängliga funktioner står ännu inte i paritet med de etablerade storbankerna. Trots detta har de potential att överträffa traditionella banker på flera områden. Det är sannolikt att neobankerna kommer att genomgå någon form av konsolidering där de mest framgångsrika lockar och behåller kunder, medan andra kanske avvecklas. I samband med detta förväntas neobankerna bredda sitt utbud för att konkurrera fullt ut med dagens stora banker. Ett exempel på detta är när danska neobanken Lunar meddelade köp av den svenska kreditgivaren och P2P-plattformen Lendify år 2021 för att utöka sitt utbud och kundbas och därmed öka konkurrensen mot de stora bankerna.

Bland de neobanker med bas i Sverige var P.F.C (numera nerlagd neobank), tidigare Betalo, pionjär och lanserade sina tjänster 2018. Redan vid den tidpunkten erbjöd tyska N26, brittiska Revolut och danska Lunar Way (numera Lunar) sina tjänster till svenska användare. Bynk, som nu heter Rocker, blev tillgänglig för svenskar några år senare och utvidgade sina tjänster med ett VISA-kort och kontokredit, vilket liknade en neobanksfunktionalitet. Även betaltjänstleverantören Klarna och kreditgivaren Northmill med banklicens utmanar traditionella storbanker.

Om man tittar på andra internationella aktörer som potentiellt kan komma till Sverige i framtiden finns brittiska Monzo, som för närvarande endast erbjuder sitt Monzo-kort till brittiska medborgare. De hoppas kunna lansera internationellt framöver. Storbritannien har redan ett stort utbud av neobanker för både privatpersoner och företag.

En nackdel med många neobanker är att de endast kan hanteras via en mobilapp. Ett webbgränssnitt skulle vara ett användbart komplement för tillfällen när en mobiltelefon inte är tillgänglig. De neobanker som förmodligen kommer att behålla flest svenska kunder är de med det bredaste utbudet, attraktiva förmåner och hög tillgänglighet.

Vanliga frågor om neobanker

Kan jag behålla min vanliga bank och registrera mig hos en neobank?

Ja, det går utmärkt. Det finns ingen begränsning som säger att du endast kan ha en bank. Så länge du har koll på dina konton, eventuella kort och lån, får du ha hur många bankkonton du vill.

Vad skiljer en neobank från en internetbank?

En internetbank, digital bank, eller onlinebank är vanligtvis namn på en banks närvaro på internet och kan då vara en bank som även kan nås på andra sätt, t.ex. genom ett fysiskt besök på ett bankkontor. En neobank har enbart digital närvaro, framförallt genom app på mobiltelefonen, men i vissa fall också genom en webbsida.

Vad är SEPA?

SEPA står för Single Euro Payments Area. Det är en vanlig metod för att överföra pengar till ditt konto hos en neobank. Eftersom många neobanker har kunder över landsgränserna, främst inom Europa, underlättar SEPA-betalningar banktransaktioner inom EU med euron som valuta. För länder som Sverige och Danmark, som tillhör EU men inte använder euro, har man beslutat att transaktioner i euro ska kosta lika mycket som transaktioner i SEK och DKK.

Är en neobank ett bra alternativ om jag inte har svenskt personnummer?

Ja, det kan vara ett utmärkt alternativ. Du kan bo i Sverige utan ett svenskt personnummer, till exempel som utländsk student. En neobank kan vara ett praktiskt val istället för en traditionell bank i sådana fall. Det finns bankärenden som du kan utföra genom en neobank, till exempel betala räkningar, skicka pengar till andra eller göra kortbetalningar. Det är bra att undersöka kraven för att bli kund. Neobanker som inte kräver BankID och möjliggör SEPA-betalningar kan vara särskilt fördelaktiga. Om du behöver låna pengar och inte har svenskt personnummer kan långivare som erbjuder lån utan BankID vara ett alternativ att överväga.

Hur är AI kopplat till neobanker?

AI, eller artificiell intelligens, är en maskinstyrd intelligens. Neobanker saknar fysiska kontor och därmed personlig kontakt. I stället kan AI, som lär sig mer om kundens önskemål med tiden, ersätta denna personliga kontakt och tillhandahålla bättre service i neobankernas fall.