Avgifter

En avgift på ett snabblån eller privatlån är en kostnad, utöver räntan på lånet, som du måste betala till långivaren vid olika tillfällen. Räntan på ett lån är avdragsgill på din deklaration, men det är inte avgifterna. Det kan därför vara en bra idé att inte jämföra enbart räntan utan även titta på avgifterna innan du bestämmer dig för ett lån.

Vilka avgifter finns det?

Det finns några olika typer av avgifter. Här nedan jämför vi några av långivarnas avgifter:

  • Ansökningsavgift: En avgift du betalar när du ansöker om lånet. Som det ser ut vid skrivande stund är det inga långivare som har några ansökningsavgifter. Notera att vissa skriver att det är gratis att ansöka om lån, men det kan då vara ansökningsavgiften de syftar på och det kan finnas andra avgifter.
  • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som du normalt sett betalar på din första faktura. Alternativt drar långivaren av denna kostnad på beloppet du ansökt om att få låna.
  • Avi-avgift: En avgift långivarna tar för att skicka ut en faktura eller avi på det du betalar tillbaka på ditt lån, normalt sett månadsvis.

Utöver dessa finns det andra avgifter som kan uppkomma om du inte betalar dina fakturor du får från långivarna, t.ex. förseningsavgifter, påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Går det ännu längre kan det bli avgift för inkasso. Dessa kostnader underviker du förstås gärna genom att betala i rätt tid. Några långivare erbjuder förlängning av avbetalningstiden och då tillkommer ofta en förlängningsavgift.

Finns det gratis lån utan avgifter?

Vissa lån är räntefria och har dessutom inga avgifter. Det innebär alltså att du enbart betalar tillbaka det belopp du har lånat. Dessa lån har vanligtvis en väldigt kort löptid och gäller bara första lånet hos långivaren. Dessa räntefria lån gäller bara för snabblån. Läs mer om lån utan ränta för att se vilka kreditgivare som du kan vända dig till.

LÅNJÄMFÖRELSE