Pausa tillbakabetalningar på lån - att tänka på

Publicerad: 2019-01-25,
Uppdaterad: 2019-03-23

Vissa kreditgivare erbjuder betalningsfria månader eller betalningsfria perioder när du lånar pengar och betalar in ränta och amortering. Med dessa kan din plånbok få lite andrum med jämna mellanrum. Att lätta lite på utgiftstrycket vissa månader kan vara skönt och bra, men det är inte bara att hoppa på tåget.

Betalningsfria månader, bra eller dåligt?

En betalningsfri period, vanligtvis en månad är något en del kreditgivare erbjuder sina låntagare. Det innebär precis som det låter att man inte får någon faktura under en viss period, men lånet finns kvar. Det vanliga vid detta erbjudande är att räntan kapitaliseras på den skuld som finns kvar också under den betalningsfria månaden. Om du har ett lån med löptid 12 månader och nyttjar en betalningsfri månad kommer lånet istället att betalas av på 13 månader.

Det är långt ifrån alla kreditgivare som har betalningsfria månader, åtminstone som skyltar officiellt att de erbjuder detta som standard. Även om informationen inte finns är det alltid möjligt att resonera med kreditgivaren och se om möjligheten för en betalningsfri period finns ändå. Hos några av kreditgivarna kan du logga in på ditt konto och välja när du vill skjuta upp en betalning. Hos andra måste du ta kontakt med dem och komma fram till detta. Villkoren för när du kan aktivera en betalningsfri månad skiljer sig också något från långivare till långivare. Generellt verkar gälla att du måste inleda löptiden med en eller flera betalningar. Vanligtvis gäller också att du kan ta en period under en viss tid, och då oftast 1 månad under 1 år.

Fördelar och nackdelar med betalningsfria månader

Initialt låter det ju väldigt trevligt att slippa betala tillbaka på lånet en månad och det låter ju som att det skulle bli billigare. Så är dock inte fallet. Med en betalningsfri månad blir totalkostnaden på lånet helt enkelt dyrare. När du lånar pengar betalar du bara ränta för den tid du disponerar pengarna. Så ju snabbare du betalar tillbaka, desto billigare blir din kredit. Med ytterligare en månad kommer räntekostnaderna att bli högre.

Självklart kan det trots detta vara en fördel att slippa en utgift då och då. I synnerhet under månaderna januari som ju räknas som årets fattigaste efter jul och nyår samt eller augusti när semesterkassan börjar tryta kan det vara skönt att pausa sina lånekostnader. Man får helt enkelt väga en högre totalkostnad mot att kunna vara lite mer flexibel och ibland få lite andrum.

Långivare med betalningsfria månader

I vår jämförelse av lån kan du välja att visa fler filter och under 'Om lånet' bocka för betalningsfri period för att se de kreditgivare under respektive belopp där du har möjlighet att låna pengar med paus i din återbetalning och betalning av lånekostnad i perioder under lånets löptid. Här finner du framförallt privatlån som exempelvis Santander Consumer Bank och Cashbuddy, men också kontokredit från FlexLimit. Här finner du också samtliga låneförmedlare då de samarbetar med flera kreditgivare som kan erbjuda betalningsfria månader.

Se också: Amorteringsfri period med anledning av Corona-viruset.

Relaterade ämnen: Kontokredit Ränta Avgift Låna pengar Privatlån Amortering
JÄMFÖR ALLA LÅN