Att tänka på vid billån

Publicerad: 2018-01-17

Går du i tankarna att köpa en bil? Det hör till ovanligheterna att man kan köpa sin bil utan att låna pengar. Bilfirmorna har ofta ett samarbete med någon kreditgivare som kan hjälpa till med finansiering. Det är värt att tänka på att det finns alternativ till de privatlån bilfirmorna erbjuder för detta ändamål och det kan löna sig att jämföra flera kreditgivares räntor och villkor innan du slår till med ditt bilköp. I detta inlägg ger vi tips på saker att tänka på när du köper din bil.

Att tänka på vid billån

Ett behov av en bil kan bero på ny bostad, nytt jobb eller förändrad familjesituation. Det kan också vara så att man helt enkelt är trött på cykeln eller bussen. Vanligtvis uppstår behovet ganska snabbt och man har inte tid att spara ihop de pengar som krävs för köpet. Det mest ekonomiskt fördelaktiga är naturligtvis om man kan betala bilen kontant. Du kanske äger en säkerhet som en villa eller en lägenhet? Då kan det alternativt vara värt att kolla med din bank om ditt eventuella bolån kan utökas för finansiering av bilen. På det sättet får du förmodligen den lägsta räntan. Värt att tänka på här är att när du gör ett tillägg till ditt befintliga bolån gäller de nya amorteringsreglerna, som tillkommit under senare år, för ditt totala lån hos banken.

Låna pengar för köp av bil

Behöver du låna pengar för ditt bilköp. Då finns det några saker att tänka på. Det är vanligt att man går till bilhandlaren och blir sugen på en bil på studs och därmed går genom bilhandlarens samarbetspartner för att betala bilen på kredit. För det första är det en kontantinsats på 20% av bilens värde som måste betalas på plats. Därefter får du göra avbetalningar samt betala ränta på lånet under några år.

Vårt tips här är att du inte köper bilen på plats. Be om ett finansieringsförslag, pruta på det och ta det sedan med dig hem. Väl hemma kan du titta på alternativa billån eller privatlån för bilköp, alltså andra kreditgivare som erbjuder privatlån. Det är stor sannolikhet att du kan få en bättre ränta genom någon av dessa.

Vissas långivare har krav för att godkänna din låneansökan när du köper bil. Vanligast är krav på att din bil är helförsäkrad under lånets löptid och att du köper din bil hos en auktoriserad återförsäljare. Även om långivaren inte har detta som krav så kan det medföra att du får en bättre ränta på ditt lån.

Glöm heller inte bort att du har avdragsrätt på ditt lån i deklarationen. Du får dra av 30 % av det du betalat i ränta mot din totala skattekostnad.

Övriga kostnader att tänka på när du köper bil

När du köper en bil är det inte bara köpet i sig som är en kostnad. Man brukar säga att ett bilköp är det sämsta man kan göra. Bilen sparar ju tid och tid också pengar så det är den avvägningen man får göra. Det är ändå bra att känna till alla kostnader som bilköpet för med sig. Exempelvis måste man ha bilen försäkrad och man måste årligen betala bilskatt, service och besiktning. Självklart tillkommer kostnader för drivmedel, reparationer och eget underhåll, som till exempel tvätt, spolarvätska, oljepåfyllning etc. Bor man exempelvis i Stockholm eller kör mycket till och från innerstaden kan det bli tusentals kronor varje månad för vägtullar. En annan kostnad som man kanske inte märker förrän det är dags att sälja bilen är värdeminskning. En bil tappar sitt värde snabbt med antal mil körda och ålder.

Relaterade ämnen: Privatlån Billån
JÄMFÖR ALLA LÅN