Bästa kreditkortet för mat 2022

Artikelserie: Bästa kreditkortet
Publicerad: 2021-06-22,
Uppdaterad: 2022-06-14

I Sverige har vi några aktörer i dagligvaruhandeln där Axfood/Bergendahls (City Gross, Willys, Hemköp, Mat.se m.fl.), ICA och Kooperationen (Coop, Netto) samt Lidl är de som har större delen av marknaden. De produkter vi handlar där utgör en stor kostnadspost i våra privatekonomier varför matkort kan komma väl till hands. Vi presenterar här information om kreditkort med fördelar vid dagligvaruhandel för att jämföra och hitta det som är bäst för dig.

Flera kreditkort för livsmedel
Ett matkort är ett kreditkort med rabatter, bonuspoäng och erbjudande i matbutiker.

Under 2020 handlade vi svenskar livsmedel och drycker för 325 miljarder kronor enligt SCB. Totalt konsumerade vi för 2 129 miljarder kronor enligt Konsumtionsrapporten från Göteborgs Universitet. Det är alltså runt 15 % av vår konsumtion som sker i dagligvaruhandeln. Näst efter bostadsrelaterade utgifter och i paritet med kostnader för transport är det i livsmedelsbutiker vi spenderar mest pengar. Corona-pandemin och efterföljande hybridarbete där man delvis arbetar hemifrån har dessutom bidragit till större utgifter i livsmedelsbutiker än tidigare.

Bostad, mat, dryck och hygien är grundstenar för ett friskt liv och är svåra att klara sig utan. Att på olika sätt hålla nere kostnader för detta är dock inte omöjligt. Bolån går att pruta på och i dagligvaruhandeln finns lojalitetsprogram, betalkort och kreditkort som gör att kostnader för dessa inköp kan hållas lägre. Här tittar vi framförallt på kreditkort som är de bästa när det kommer till inköp av mat, dryck och andra produkter som säljs i livsmedelsbutiker.

Jämför de bästa matkorten

Ett matkort är ett kreditkort som på något sätt ger konsumenten en fördel vid dagligvaruhandel. Det kan handla om att man samlar bonuspoäng för värdecheckar, att man får rabatter och erbjudanden eller att man får pengar tillbaka på det man handlar. Här jämför vi några av de matkort vi anser vara de bästa.

Coop Mastercard

Med ett Coop Mastercard maxar du ditt medlemskap hos Coop. Som medlem i Coop får du poäng när du handlar. Med Coop Mastercard får du ytterligare 0,5 poäng extra per krona du handlar för. Poängen kan du växla in mot värdecheckar att handla för hos Coop eller hos någon av Coops partners.

Coop
MasterCard Coop
Recension
Bonus Matbutik Lämpat för shopping
Kreditgräns50000 kr
Årsavgift295 kr
Årsränta15.95 %
Räntefri kredit55 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort0 kr
Poäng på alla köp. Som medlemskort hos Coop. Kompletterande reseförsäkring.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 15,95%: Effektiv ränta 16,78%, 20 000 ö/12 m.

Mer information

ICA

När du handlar på ICA eller på Apoteket Hjärtat med ICA Bankens bankkort, kreditkort eller Maestro får du stammispoäng. Om du dessutom har sparande eller lån på ICA Banken får du dubbla stammispoäng. Du kan vara Stammis på ICA utan deras kort, men samlar då inte lika många poäng när du handlar. Som stammis får du även erbjudanden från ICAs partners och speciella stammispriser på utvalda varor i butiken.

ICA Bankkort Plus
MasterCard ICA Bankkort Plus
Recension
Bonus Resa Bonus Matbutik Lämpat för shopping
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift324 kr
Årsränta10.95 %
Räntefri kredit60 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort288 kr/år
Bonus på ICA och Apoteket Hjärtat. Trygghetsförsäkring. Utökad reseförsäkring.

Kreditgivare: ICA Banken
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 10,95%: Effektiv ränta 11,52%, 20 000 ö/12 m.

Mer information

Curve

Curve är inte något kreditkort, men ett kort (och en app) väl värt att nämnas i sammanhanget. Curve är snarare ett komplement till ditt matkort. Oavsett vilket matkort du använder har du möjlighet att få cashback om du använder ditt kreditkort för mat genom Curve. I dagsläget finns möjlighet till 1 % cashback på alla köp hos ICA, Coop och Lidl. Det finns tre varianter av abonnemang. Nedan presenteras Curve Standard som är kostnadsfritt och ger dig cashback på 3 utvalda butiker i 3 månader. Med Curve Black Card och Curve Metal Card som är avgiftsbelagda får du 3 respektive 6 butiker med obegränsad cashback.

Curve Standard
MasterCard Curve Standard
Recension
Cashback Lämpat för shopping
Kreditgräns0 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta0.00 %
Räntefri kredit0 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
ExtrakortNej
GBIT (Go Back in Time). Cashback. Samla andra kort.
Mer information

re:member

Med ett kreditkort från re:member samlar du inte poäng i matbutiker, men du får tillgång till re:member reward och indirekt kan du spara pengar när du handlar mat. Med re:member reward har man rabatt i flertalet butiker. Här finns bl.a. butiker som säljer mat online, såsom Matsmart, Linas Matkasse och HelloFresh.

re:member flex
Mastercard re:member flex
Recension
Lämpat för shopping Bonus drivmedel
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta9.74 - 24.74 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Nej
Extrakort0 kr
Utan årsavgift. Rabatt i över 300 webbutiker. Reseförsäkring. Preem-rabatt 15 öre/liter.

Kreditgivare: EnterCard Group AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 17,24 %: Effektiv ränta 14,67 %, 20 000 ö/12 m. Totalt 21 506 kr

Mer information

Komplett Bank

Det är många som anser att Komplett Bank är det bästa matkortet. Detta trots att det inte ger någon bonus eller erbjudanden i någon specifik butik för livsmedel. Det som sticker ut hos Komplett Kreditkort är istället deras cashback. Komplett ger dig 0,5 % av alla dina köp tillbaka på varje månadsavi. Handlar du för mer än totalt 20 000 kr en månad får du 1 % tillbaka på det beloppet.

Komplett Bank
Mastercard Komplett Bank
Recension
Cashback Lämpat för shopping
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta21.40 - 24.90 %
Räntefri kredit50 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
ExtrakortNej
Utan årsavgift. 0,5 - 4% cashback. Lämpat för näthandel.

Kreditgivare: Komplett Bank ASA
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 21,4%: Effektiv ränta 24,2%, 12 000 ö/12 m. Totalt 13 468 kr

Mer information

Bonussystem, kreditkort och betalkort

Vissa butiker har bonussystem du kan koppla till ett valfritt kreditkort eller betalkort och vissa har egna kreditkort. Det kan vara bra att känna till dessa. Att vara med i deras medlemsprogram kostar ingenting och du behöver normalt sett inget extra kort på fickan. Istället kopplar du ditt medlemskap till din legitimation eller till ditt vanliga betalkort eller kreditkort.

Kreditkort Betalkort Medlemsprogram
CoopvvMedlem
ICAvvStammis
Willys--Willys Plus
Hemköp--Klubb Hemköp
CityGross--CityGross Prio
Netto---
Lidl--Lidl Plus
Relaterade ämnen: Kreditkort Billån Bolån
JÄMFÖR ALLA LÅN