Bästa kreditkortet för resor 2022

Artikelserie: Bästa kreditkortet
Publicerad: 2021-04-30,
Uppdaterad: 2022-01-01

Det är vid flera tillfällen i livet många funderar på kreditkort med fördelar och bonuspoäng för flyg, boende, bilhyra och annat som rör resor. Antingen har man då ett sådant kort och samlar bonuspoäng och nyttjar avbeställningsskydd eller så önskar man att man hade ett. Det kan vara ett kort man brukar privat eller drar fördelar av privat genom att det används i tjänsten. Exempelvis under pandemier som corona är inte resor något som står högst i livets prioritetslista och man kanske inte ens får resa när och vart man vill. Vid sådana tillfällen är resekort mindre värda, men i övriga tider, som ju faktiskt är normalläge, kan det vara bra. Ett resekort är fördelaktigt både vad gäller bekvämlighet och ekonomi. Varför inte då sträva efter att ha det bästa kreditkortet just för resor!?

Flera kreditkort för resande
Ett resekort är ett kreditkort med rabatter, bonuspoäng på flyg, reseförsäkringar och andra fördelar.

Det finns de personer som reser mycket väldigt mycket och de som reser mindre. Det finns också kreditkort med mer eller mindre fördelaktiga bonusar, försäkringar, rabatter med mera. Om man inte reser med flyg över huvud taget är ett resekort eventuellt överflödigt och det kan vara bättre med en annan typ av kort. Även om man inte reser speciellt mycket kan det vara en god idé att skaffa. Det finns resekort utan avgifter där exempelvis avbeställningsskydd kan komma väl till hands. Här tittar vi närmre på de tjänster, erbjudanden, bonussystem och annat som följer med resekort och jämför olika kort lämpade för dig som reser.

Jämför kreditkort för resor

Vilket är det bästa resekortet? Ja, det är det upp till dig att välja. Det finns många saker att tänka på och beroende på hur mycket du reser, hur mycket du handlar i andra länder, vilka flygbolag du reser med kan det variera vilket som är det bästa resekortet. Här ser du en lista med kreditkort som på ett eller annat sätt innebär fördelar vid resor.

Bank Norwegian
VISA Bank Norwegian
Recension
Bonus Resa
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta19.99 %
Räntefri kredit45 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
ExtrakortNej
Rabatt på flygresor. Intjäning av CashPoints. Få avgifter.
Reseförsäkring: Från Moderna Försäkringar; Avbeställningsskydd, olycksfall på resa, transportförsening (4 h), bagageförsening (6 h), självriskskydd . Gäller för dig och nära familjemedlem när du betalar minst 50 % av resan med kortet och UD inte avråder från att resa till landet.

Kreditgivare: Bank Norwegian AS
Exempel vid uppskjuten betalning: Effektiv ränta 21,93%, 15 000 ö/12 m. Totalt 16 673 kr

Mer information
Marginalen Traveller
Mastercard Marginalen Traveller
Recension
Bonus Resa Lämpat för shopping
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift395 kr
Årsränta16.90 %
Räntefri kredit50 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Ja
Extrakort0 kr
Bra reseförsäkring. Utan årsavgift år 1. Återbäring på köp.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Avbeställningsskydd, resestartskydd, vid försening av allmänt transportmedel (4 h), bagageförsening (4 h), missat anslutningsflyg, flygbolagskonkurs och självriskskydd vid bilbärgning och bilassistans. Gäller för dig och medresenärer när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: Marginalen Bank Bankaktiebolag
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 16,9%: Effektiv ränta 18,99%, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Resurs World
MasterCard Resurs World
Recension
Bonus Resa Lämpat för shopping
Kreditgräns200000 kr
Årsavgift1068 kr
Årsränta17.32 %
Räntefri kredit60 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Ja / Ja
Extrakort50 kr
Delbetala räntefritt i 6 månader. Bonus på alla köp. Lounge Key. Concierge.
Reseförsäkring: Från Solid försäkring; Avbeställningsskydd, försening av allmänt transportmedel (4 h), bagageförsening (6 h) och självriskskydd för dig och medresenärer när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: Resurs Bank AB
Exempel vid uppskjuten betalning med räntefri delbetalning, adm.avg. 39 kr + 97 kr uppl.avg: Effektiv ränta 3,65 %, 15 000 ö/6 m.

Mer information
Collector Easyliving
Mastercard Collector Easyliving
Recension
Bonus Resa
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift195 kr
Årsränta13.95 %
Räntefri kredit56 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort0 kr
Inget valutapåslag. Utan årsavgift år 1. Evenemangsförsäkring.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Självriskeliminering för hyrbil, avbeställningsskydd, bagageförsening (6 h), personförsening (6 h). Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 50 % av resan med kortet. Dessutom ingår en rad andra försäkringar inte specifikt kopplade till resor, t.ex. evenemangsskydd.

Kreditgivare: Collector Bank AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 13,95%: Effektiv ränta 13,95%, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Santander
Mastercard Santander
Recension
Bonus Resa Lämpat för shopping
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift195 kr
Årsränta14.95 %
Räntefri kredit54 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
ExtrakortNej
Inget valutapåslag. Utan årsavgift år 1. Upp till 25% återbäring i utvalda butiker.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Självriskeliminering för hyrbil, outnyttjade aktiviteter under resa, avbeställningsskydd, bagageförsening (6 h), personförsening (4 h). Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: Santander Consumer Bank
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 14,95%: Effektiv ränta 17,55%, 10 000 ö/12 m. Totalt 10 903 kr.

Mer information
ICA Bankkort Plus
MasterCard ICA Bankkort Plus
Recension
Bonus Resa Bonus Matbutik Lämpat för shopping
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift324 kr
Årsränta10.95 %
Räntefri kredit60 dagar
Apple Pay / Google Pay ™Nej / Nej
Extrakort288 kr/år
Bonus på ICA och Apoteket Hjärtat. Trygghetsförsäkring. Utökad reseförsäkring.
Reseförsäkring: Från ICA Försäkring AB; Försening av allmänt färdmedel (3 h), avbeställningsskydd, bagageförsening (0 h), resestartskydd, självriskskydd vid bilbärgning, missat anslutningsflyg, självriskeliminering för hyrbil. Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: ICA Banken
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 10,95%: Effektiv ränta 11,52%, 20 000 ö/12 m.

Mer information

VISA och Mastercard störst

Kreditkort kan klassificeras på flera sätt. Här tittar vi på typen resekort, men grundläggande typer/varumärken/företag eller nätverk är exempelvis VISA, Mastercard, Diners med flera. Banker och andra utgivare av kort gör upphandlingar av dessa typer och de har i många fall inte alltid samma typ. I Sverige är de två stora grundtyperna av kort VISA och MasterCard. Exempelvis innehas VISA av drygt 4 miljoner svenskar.

Att väga in grundtyp av kort är något man ofta inte tänker på när man väljer resekort, men faktum är att även detta styr vad som kan vara bra för just dig. En sak att titta på inför ditt beslut är växelkurs. Såvida kortutgivaren inte lägger på ytterligare avgifter för växling av valuta när du handlar i andra länder så är det exempelvis Mastercard eller VISA som gör det. Deras växelkurser kan skilja sig. Skillnaden är marginell, men handlar du för stora belopp kan det vara bra med olika typer av kort för att få dagens bästa valutakurs.

Med Mastercard har du tillgång till erbjudanden genom Priceless® Cities. Här kan du hitta erbjudanden från 43 platser världen över - erbjudanden som är exklusiva för Mastercard kortinnehavare. Mastercard har också en reseförsäkring, men kolla särskilt med den kortutgivare du har att den finns där då så inte alltid är fallet.

Även VISA har fördelar vid resor. Det är ett kort som accepteras i automater och för betalning över hela världen. Likt Mastercard Pricelsss har de erbjudanden i form av Visa Offers + Perks i flera länder. Här kan du spara pengar på hotellbokningar och restauranger.

När är resekort fördelaktiga?

Ett resekort är användbart vid flera situationer i samband med resor. En resa innebär ofta bokning av flyg, hotell och besök på restaurang, men även resa till och från samt vistelse på flygplats. Även på destinationen kan ett kreditkort anpassat för resor vara fördelaktigt. Här tittar vi på varför kreditkort för resande är bra i dessa situationer.

Boka flygresa

Att boka flygresor är troligen det primära man tänker på när man tänker resekort. Det är då bonuspoäng man har i framtanke. Här är det även bra att titta på försäkring framförallt i form av avbeställningsskydd. Ofta säljer flygbolaget avbeställningsskydd vid bokning av flyg, men om det redan följer med när du betalar med kreditkortet kan du spara in dessa pengar.

Ett avbeställningsskydd som följer med kortet gäller oftast både den kortet står på och övriga medresenärer det betalas för. Skyddet gäller när någon i sällskapet blir sjuk, drabbad av olycka eller dör. Det finns vanligtvis en gräns på hur mycket man kan ersättas med, dels per person och dels per sällskap. Ett avbeställningsskydd är i princip standard, men det som kan skilja olika kort åt är ersättningsbelopp och hur stor del av totalpriset som måste betalas med kortet.

När det kommer till bonussystem är de normalt sett kopplade till specifika flygbolag. Mest relevant för svenskar är kanske SAS EuroBonus World Mastercard som ges ut av SEB och VISA-kortet från Bank Norwegian. Med dessa samlar du poäng vid flygbokningar på SAS och Norwegian som du senare kan nyttja vid betalning av nya flygresor, uppgradering av sittplats på flyg eller för att köpa något i bonus-shoppen. Norwegian Bank kreditkort och lojalitetsprogram är ett prisbelönt sådant. Man har flera gånger vunnit det årliga priset för bästa kreditkort på freddie awards - flygbranschens orscarsgala.

Boka hyrbil

Väl på plats på destinationen kan det vara bekvämt att ta sig fram med bil. I synnerhet om man har många platser att besöka eller längre sträckor att ta sig. Att hyra en bil är då något som är populärt. Flera av kortutgivarna har samarbete med hyrbilsfirmor. De förmåner som finns kan vara att du får en lägre hyreskostnad, fler mil, självriskeliminering eller att hyran är bonusgrundande. Har du ett kreditkort där du samlar bonuspoäng kan det vara så att du får boka hyrbil och betala med poäng istället för pengar.

Det finns många biluthyrningsfirmor och det är vanligast att de större, ex. Hertz, Avis, Budget, Sixt m.fl., har samarbeten med kortutgivare.

Boka boende med kreditkort

Oavsett om du väljer ett kort definierat som ett resekort eller ej är det vanligt med förmåner kopplat till boende. Det är ofta specifika hotellkedjor som har samarbete med kortutgivarna. Några vanligt förekommande kedjor. Det finns också de som samarbetar med generella sajter för hotellbokning. Tittar vi exempelvis på Norwegian-kortet har de ett samarbete med hotels.com där du kan boka rum på flera olika hotell och kedjor världen över. När du bokar boende genom Norwegian Hotels i samarbete med hotels.com med Norwegian-kortet får du CashPoints som Norwegians bonussystem använder sig av.

Förmåner för boende som är vanliga på kreditkort är:

 • Bonusgrundande bokning
 • Betala med bonuspoäng
 • Rabatt på boende
 • Paketerbjudande

Handla och ta ut pengar i automat med kreditkort utomlands

Vid vistelse på annan ort kan det bli en del shopping, restaurangbesök och inte helt sällan uppkommer det oväntade utgifter. I synnerhet på semesterresor kan det normala shopping-beteendet förändras något och man är ofta mer frikostig. Det kan uppstå möjligheter att handla något till ett bättre pris jämfört med hemma eller något som inte ens finns att köpa på hemmaplan. Det kan också uppstå situationer som olyckor eller annat där man helt enkelt, och oplanerat, blir tvungen att betala något. I dessa situationer kan krediten kopplat till ett resekort komma till hands.

Oavsett kommer man med stor sannolikhet att betala för något, eller ta ut pengar i automat, under sin vistelse och då är det åter växelkursen som kan vara av intresse. Ditt kort är troligtvis kopplat till SEK och när du betalar för något i en annan valuta måste en valutaväxling ske. Antingen väljer du att göra valutaväxling direkt (landets lokala bank bestämmer avgift) och betalar eller tar ut i SEK. På ditt kvitto står det då vad du betalat i svenska kronor. Även om det kan tyckas smidigt så innebär det i de flesta fall en merkostnad. Alternativet är att du betalar och tar ut pengar i landets lokala valuta och låter MasterCard, VISA eller dyl. sköta växlingen.

Försäkringar som kan ingå i resekort

Något som är vanligt med resekort är att de innehåller försäkringar. Detta är samarbete mellan kortutgivaren och ett försäkringsbolag. Nedan ser du några av de försäkringar som kan följa med ett kreditkort och värda att hålla ögonen efter när du väljer ett kort.

 • Flygbolagskonkurs
 • Självriskeliminering vid skada på hyrbil
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Försenat bagage
 • Försenat flyg
 • Resestartskydd (merkostnader som kan uppstå för att ta dig fram i tid, exempelvis till flygplats)

Tänk på detta när du reser med kreditkort

 • Du är tryggare med ett kort jämfört med kontanter. Tappar du ditt kort är det enkelt att spärra. Blir du av med kontanter så är det inte mycket att göra.
 • Betala din resa med kortet. Det ingår ofta avbeställningsskydd, både för dig och medresenär.
 • Avbeställningsskydd gäller inte alltid då det blir avrådan från UD att resa till en destination.
 • Ska du göra några riskfyllda aktiviteter eller vara på resande fot i mer än 45 dagar kan du behöva komplettera din reseförsäkring ytterligare.
 • Det är oftast mer fördelaktigt att välja den lokala valuta när du betalar eller tar ut pengar i automat. Växelkursen blir då, oftast, betydligt bättre.
 • Även om kortutgivaren inte gör något valutapåslag vid uttag eller betalning utomlands tillkommer det en växlingsavgift. Kortnätverket (Mastercard, VISA m.fl.) tar alltid en avgift vid valutaavgift. Ett kort utan ytterligare valutapåslag är dock billigare än ett med.
 • Titta vad som gäller för resor i din hemförsäkring. Kreditkortets försäkring är normalt sett tänkt att utöka och förstärka denna.
Relaterade ämnen: Kreditkort
JÄMFÖR ALLA LÅN