Bästa kreditkortet för resor 2023

Artikelserie: Bästa kreditkortet
Publicerad: 2021-04-30,
Uppdaterad: 2023-09-20

Under olika skeden i livet funderar många på kreditkort med förmåner och bonuspoäng för flygresor, boende, bilhyra och andra resrelaterade utgifter. Antingen har man redan ett sådant kort och drar nytta av dess bonuspoäng och avbeställningsskydd, eller så önskar man att man hade ett. Kortet kan användas både privat och i tjänsten. Till exempel, under pandemier som covid-19, hamnar resor inte högt upp på prioriteringslistan, och möjligheten att resa är begränsad. Vid sådana tillfällen kan reskort ha mindre värde, men i normala tider kan de vara mycket fördelaktiga. Ett resekort är både bekvämt och ekonomiskt fördelaktigt. Så varför inte sträva efter att ha det bästa möjliga kreditkortet för just dina resor!?

Flera kreditkort för resande
Ett resekort är ett kreditkort med rabatter, bonuspoäng på flyg, reseförsäkringar och andra fördelar.

Det finns de som reser mycket och de som reser mindre. Det finns också kreditkort med mer eller mindre förmånliga bonusar, försäkringar, rabatter med mera. Om du inte reser med flyg alls kan ett resekort vara överflödigt och det kan vara bättre med ett annat typ av kort. Även om du inte reser speciellt mycket kan det vara en god idé att skaffa ett. Det finns resekort utan årsavgifter där förmåner som avbeställningsskydd kan vara användbara. Här granskar vi de tjänster, erbjudanden, bonusprogram och annat som följer med resekort, och jämför olika kort som passar dig som reser.

Klassificering av kreditkort för resor

Kreditkort kan klassificeras på flera sätt. Här fokuserar vi på resekort, men grundläggande typer, varumärken och företag eller nätverk inkluderar VISA, Mastercard, Diners med flera. Banker och andra kortutgivare har upphandlingar av dessa typer, och de har i många fall inte alltid samma typ av kort. I Sverige dominerar två huvudtyper av kort, nämligen VISA och MasterCard. Till exempel innehar över 4 miljoner svenskar ett VISA-kort.

Att väga in grundtypen av kort är något som ofta inte övervägs när man väljer ett resekort, men faktum är att även detta påverkar vad som kan vara bäst för dig. En viktig faktor att titta på är avgift för valutaväxling. Om kortutgivaren inte lägger till extra avgifter för valutaväxling när du handlar i andra länder, är det vanligtvis VISA eller Mastercard som hanterar detta. Deras växelkurser kan variera något. Skillnaden är marginell, men om du handlar för stora belopp kan det vara fördelaktigt att använda olika typer av kort för att få den bästa valutakursen för dagen.

Mastercard ger dig tillgång till erbjudanden genom Priceless® Cities. Här kan du hitta exklusiva erbjudanden från 43 platser världen över, speciellt framtagna för Mastercard-kortinnehavare. Dessutom erbjuder Mastercard en reseförsäkring, men var noga med att kontrollera med din kortutgivare att detta inkluderas, eftersom det inte alltid är fallet.

Även VISA har fördelar när det gäller resor. Det är ett kort som accepteras vid uttagsautomater och för betalning över hela världen. Precis som Mastercard har även VISA erbjudanden i form av Visa Offers + Perks i flera länder. Här kan du spara pengar på hotellbokningar och restaurangbesök.

Jämför kreditkort för resor

Vilket som är det bästa resekortet är upp till dig att välja. Det finns många faktorer att beakta, beroende på hur mycket du reser, hur mycket du handlar i andra länder och vilka flygbolag du reser med. Här nedanför finns en lista över kreditkort som på olika sätt ger förmåner vid resor.

Bank Norwegian
Bonus Resa
VISA Bank Norwegian
Recension
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift0 kr
Årsränta21.99 %
Räntefri kredit45 dagar
Uttag Utomlands0,00 %
Valutaavgift1,75 %
Rabatt på flygresor. Intjäning av CashPoints. Få avgifter. Betala räkningar.
Reseförsäkring: Från Moderna Försäkringar; Avbeställningsskydd, olycksfall på resa, transportförsening (4 h), bagageförsening (6 h), självriskskydd . Gäller för dig och nära familjemedlem när du betalar minst 50 % av resan med kortet och UD inte avråder från att resa till landet.

Kreditgivare: Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group AB (publ)
Exempel vid uppskjuten betalning: Effektiv ränta 24,35%, 15 000 ö/12 m. Totalt 16 849 kr

Mer information
Marginalen Traveller
Bonus Resa Lämpat för shopping
Mastercard Marginalen Traveller
Recension
Kreditgräns150000 kr
Årsavgift395 kr
Årsränta16.90 %
Räntefri kredit50 dagar
Uttag Utomlands3,00 % (minst 35 kr)
Valutaavgift1,65 %
Bra reseförsäkring. Utan årsavgift år 1. Återbäring på köp.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Avbeställningsskydd, resestartskydd, vid försening av allmänt transportmedel (4 h), bagageförsening (4 h), missat anslutningsflyg, flygbolagskonkurs och självriskskydd vid bilbärgning och bilassistans. Gäller för dig och medresenärer när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: Marginalen Bank Bankaktiebolag
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 16,9%: Effektiv ränta 18,99%, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Collector Easyliving
Bonus Resa
Mastercard Collector Easyliving
Recension
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift195 kr
Årsränta17.65 %
Räntefri kredit56 dagar
Uttag Utomlands3,00 % (minst 45 kr)
Valutaavgift0,00 %
Inget valutapåslag. Utan årsavgift år 1. Evenemangsförsäkring.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Självriskeliminering för hyrbil, avbeställningsskydd, bagageförsening (6 h), personförsening (6 h). Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 50 % av resan med kortet. Dessutom ingår en rad andra försäkringar inte specifikt kopplade till resor, t.ex. evenemangsskydd.

Kreditgivare: Norion Bank AB
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 17,65 %: Effektiv ränta 17,67 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information
Santander
Bonus Resa Lämpat för shopping
VISA Santander
Recension
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift195 kr
Årsränta14.95 %
Räntefri kredit54 dagar
Uttag Utomlands3,00 % (minst 35 kr)
Valutaavgift0,00 %
Inget valutapåslag. Utan årsavgift år 1. Upp till 25% återbäring i utvalda butiker.
Reseförsäkring: Från Europæiske Rejseforsikring A/S; Självriskeliminering för hyrbil, outnyttjade aktiviteter under resa, avbeställningsskydd, bagageförsening (6 h), personförsening (4 h). Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: Santander Consumer Bank
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 14,95%: Effektiv ränta 17,55%, 10 000 ö/12 m. Totalt 10 903 kr.

Mer information
ICA Bankkort Plus
Bonus Resa Bonus Matbutik Lämpat för shopping
MasterCard ICA Bankkort Plus
Recension
Kreditgräns100000 kr
Årsavgift324 kr
Årsränta14.70 %
Räntefri kredit60 dagar
Uttag Utomlands2,00 % (minst 35 kr)
Valutaavgift1,65 %
Bonus på ICA och Apoteket Hjärtat. Trygghetsförsäkring. Utökad reseförsäkring.
Reseförsäkring: Från ICA Försäkring AB; Försening av allmänt färdmedel (3 h), avbeställningsskydd, bagageförsening (0 h), resestartskydd, självriskskydd vid bilbärgning, missat anslutningsflyg, självriskeliminering för hyrbil. Gäller för dig och familjemedlem när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Kreditgivare: ICA Banken
Exempel vid uppskjuten betalning med ränta 14,70 %: Effektiv ränta 15,73 %, 20 000 ö/12 m.

Mer information

Fördelar med resekort i olika resesituationer

Ett resekort är användbart i flera olika situationer i samband med resor. En resa inkluderar ofta bokning av flyg, hotell, restaurangbesök samt transporter till och från flygplatsen. Även under vistelsen på resmålet kan ett kreditkort anpassat för resor vara fördelaktigt. Här tittar vi närmare på varför kreditkort för resor är fördelaktiga i dessa olika situationer.

Boka flygresor

Att boka flygresor är vanligtvis det första som kommer i åtanke när man talar om resekort. Bonuspoäng är ofta det incitament som lockar. Det är också viktigt att undersöka försäkringsförmåner, särskilt avbeställningsskydd. Vid bokning av flyg erbjuder flygbolagen ofta avbeställningsskydd, men om det redan ingår när du betalar med kreditkort kan du spara dessa pengar.

Avbeställningsskydd som ingår i kortet gäller vanligtvis både för kortinnehavaren och eventuella medresenärer som betalningen omfattar. Skyddet träder i kraft om någon i sällskapet blir sjuk, råkar ut för en olycka eller avlider. Det finns vanligtvis en begränsning för hur mycket ersättning som kan ges, både per person och per sällskap. Avbeställningsskyddet är nästan alltid standard, men skillnaderna mellan olika kort ligger i ersättningsbeloppen och hur stor del av totalpriset som måste betalas med kortet.

När det gäller bonussystem är dessa vanligtvis kopplade till specifika flygbolag. För svenskar är SAS EuroBonus World Mastercard som utfärdas av SEB och VISA-kortet från Bank Norwegian de mest relevanta. Med dessa kort samlar du poäng när du bokar flyg med SAS och Norwegian, poäng som senare kan användas för att betala nya flygresor, uppgradera sittplatser eller för att handla i bonusbutiken. Norwegian Bank kreditkort och dess lojalitetsprogram har vunnit priset för bästa kreditkort vid freddie awards, flygbranschens Oscarsgala, vid flera tillfällen.

Boka hyrbil

När du väl är på resmålet kan det vara bekvämt att ta sig runt med bil, särskilt om du har många platser att besöka eller längre sträckor att färdas. Att hyra en bil är därför populärt. Många kortutgivare har samarbeten med biluthyrningsföretag. Förmånerna kan inkludera lägre hyreskostnader, fler körda mil, reducerad självrisk eller att hyran grundas på bonuspoäng. Om du samlar bonuspoäng med ditt kreditkort kan det hända att du kan boka hyrbil och betala med poäng istället för kontanter.

Många biluthyrningsföretag, särskilt de större som Hertz, Avis, Budget, Sixt med flera, samarbetar med kortutgivare.

Boka boende med kreditkort

Oavsett om du väljer ett kort definierat som ett resekort eller ej, så finns det vanligtvis förmåner kopplade till boendet. Det är ofta specifika hotellkedjor som har samarbeten med kortutgivare. Vissa samarbetar även med generella hotellbokningssajter. Norwegian-kortet, till exempel, har ett samarbete med hotels.com där du kan boka rum på olika hotell och hotellkedjor över hela världen. När du bokar boende genom Norwegian Hotels i samarbete med hotels.com med Norwegian-kortet, tjänar du CashPoints, vilket är Norwegians bonussystem.

Vanliga förmåner vid boende kopplade till kreditkort inkluderar:

 • Bonusgrundande bokning
 • Betala med bonuspoäng
 • Rabatt på boende
 • Paketerbjudande

Shopping och uttag av pengar utomlands med kreditkort

Under vistelsen på annan ort kan det bli en del shopping, restaurangbesök och oväntade utgifter. Särskilt under semesterresor kanske det vanliga shoppingbeteendet förändras och man är mer frikostig. Det kan finnas möjligheter att köpa något till ett bättre pris jämfört med hemma eller något som inte ens är tillgängligt på hemmaplan. Olyckor eller andra oväntade situationer där man behöver betala kan också uppstå. I dessa situationer kan krediten kopplad till ett resekort komma till nytta.

SEK eller lokal valuta - Vikten av rätt valutaval vid betalningar

Oavsett var du befinner dig, är det högst troligt att du kommer att genomföra betalningar eller ta ut pengar i automater under din vistelse. I dessa situationer blir valet av valuta mycket viktigt. Ditt kort är vanligtvis kopplat till svenska kronor (SEK), och när du genomför transaktioner i en annan valuta måste en valutaväxling göras. Det finns två huvudsakliga sätt att hantera detta: antingen väljer du att göra valutaväxlingen direkt (där landets lokala bank, som är kortinlösare, bestämmer avgiften) och betalar eller tar ut i SEK. På ditt kvitto står det då beloppet i svenska kronor. Även om detta kan verka smidigt, medför det i de flesta fall extra kostnader. Det alternativa tillvägagångssättet är att betala och ta ut pengar i landets lokal valuta och låta kortutgivaren i Sverige hantera valutaväxlingen som sker mellan kortutgivaren och kortinlösaren.

Det kan finnas tillfällen då det verkar vara fördelaktigt att låta butiken där du handlar eller automaten där du tar ut pengar utföra valutaväxlingen. Men om du kontinuerligt genomför transaktioner och uttag i lokal valuta blir det fördelaktigare på lång sikt att välja landets lokal valuta, då detta minskar valutaväxlingsavgifterna över tid.

Försäkringar som kan ingå i resekort

Något som är vanligt med resekort är att de innehåller försäkringar. Detta är samarbete mellan kortutgivaren och ett försäkringsbolag. Nedan ser du några av de försäkringar som kan följa med ett kreditkort och värda att hålla ögonen efter när du väljer ett kort.

 • Flygbolagskonkurs
 • Självriskeliminering vid skada på hyrbil
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Försenat bagage
 • Försenat flyg
 • Resestartskydd (merkostnader som kan uppstå för att ta dig fram i tid, exempelvis till flygplats)

Tänk på detta när du reser med kreditkort

 • Du är tryggare med ett kort jämfört med kontanter. Tappar du ditt kort är det enkelt att spärra. Blir du av med kontanter så är det inte mycket att göra.
 • Betala din resa med kortet. Det ingår ofta avbeställningsskydd, både för dig och medresenär.
 • Avbeställningsskydd gäller inte alltid då det blir avrådan från UD att resa till en destination.
 • Ska du göra några riskfyllda aktiviteter eller vara på resande fot i mer än 45 dagar kan du behöva komplettera din reseförsäkring ytterligare.
 • Det är oftast mer fördelaktigt att välja den lokala valuta när du betalar eller tar ut pengar i automat. Växelkursen blir då, oftast, betydligt bättre.
 • Även om kortutgivaren inte gör något valutapåslag vid uttag eller betalning utomlands tillkommer det en växlingsavgift. Kortnätverket (Mastercard, VISA m.fl.) tar alltid en avgift vid valutaavgift. Ett kort utan ytterligare valutapåslag är dock billigare än ett med.
 • Titta vad som gäller för resor i din hemförsäkring. Kreditkortets försäkring är normalt sett tänkt att utöka och förstärka denna.
Relaterade ämnen: Kreditkort
JÄMFÖR ALLA LÅN