SMS-lån

Att skicka ett SMS för att låna pengar är något som endast ett fåtal långivare tillåter idag. Dessa långivare kräver vanligtvis att du redan är en befintlig kund och har lånat från dem tidigare. Vi har undersökt långivarnas webbplatser noggrant för att se om det fortfarande är möjligt att ansöka om lån via SMS. Dessutom har vi kontaktat de flesta långivare för att fråga om de accepterar nya lån eller tilläggsansökningar via SMS.

Idag är det lika enkelt, om inte enklare, att ansöka om lån genom att besöka långivarnas webbplatser med en smartphone jämfört med att använda SMS. Det som mest liknar SMS-lån idag är snabblån, små lån med kort löptid som erbjuds med fakturabetalning. Även lån med snabb utbetalning till ditt konto kan betraktas som det som tidigare var känt som SMS-lån. Bland lånen med snabb utbetalning vid godkänd ansökan hittar man snabblån, olika typer av kontokrediter samt privatlån.

Vad var ett sms-lån?

SMS-lån introducerades i Sverige omkring 2006 och blev det snabbaste och enklaste sättet att låna pengar på. Dessa lån var små, oftast upp till ca 5 000 kr, med höga effektiva räntor. Konsumentverket försökte senare få dessa räntor definierade som ocker hos åklagare. Det var ett ovanligt snabbt sätt att låna pengar där långivarna framhävde hur enkelt det var att få ett lån. Då hade inte alla kreditgivare en sund praxis för att bedöma kreditvärdighet. Lån beviljades lättvindigt utan noggranna beräkningar. Detta resulterade i att vissa låntagare hade svårt att återbetala lånen inom den korta löptiden och hamnade i skuld hos Kronofogden.

Under åren som har gått sedan dess har tekniken utvecklats och lagstiftningen skärpts. Långivarna gick från att erbjuda lån via SMS till att erbjuda möjligheten att ansöka online. Lånebeloppen blev större och många aktörer försvann från marknaden. Sedan 2014 regleras denna typ av lån genom Lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter och kräver tillstånd från Finansinspektionen. Denna förändring avlägsnade oseriösa aktörer från marknaden. År 2018 ändrades Konsumentkreditlagen (2010:1846) när begreppet högkostnadskredit infördes. Därmed försvann många varumärken och andra sänkte sina räntor eller ändrade sin kreditform. I korthet infördes följande förändringar i lagrummet för dessa lån:

 • Räntetak: Kreditränta och dröjsmålsränta får inte vara högre än referensränta + 40 %-enheter, vilket vid införandet innebar 39,5%.
 • Kostnadstak: Kostnaden för lånet får inte vara högre än lånebeloppet.
 • Kreditprövning: Måste nu också göras vid ansökan om ett räntefritt lån.
 • Dessutom: Om en högkostnadskredit (effektiv ränta högre än referensränta + 30 procentenheter, vid införandet = 29,5 %) tillhandahålls av långivaren, måste denne informera om att det är just en högkostnadskredit.

Trots dessa lagändringar finns det fortfarande aktörer som försöker kringgå reglerna. Även så sent som våren 2020 uppmärksammade Konsumentverket vissa jämförelsesidor för sms-lån som använde vilseledande reklam.

Snabblån är dagens SMS-lån

Snabblån är dagens motsvarighet till de forna sms-lånen. Här är några exempel på dessa. Se separat sida för alla snabblån.

Loanstep Snabblån
Låna10000 - 25000 kr
Löptid14 dgr - 3 år
Ränta22,59 %
Effektiv ränta33,99 %
Uppläggningsavgift2500 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 150000 kr/år
Utan UC Utan ränta Med BankID Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Loanstep: Låna 27500 kr i 36 mån med 36 avbetalningar, till ränta 22,59 % (rörlig). Kreditkostnad 13 111 kr och totalt att återbetala 40 611 kr. Effektiv ränta 33,99 %.

Mer information
Extralånet Snabblån
Låna10000 - 50000 kr
Löptid1 - 10 år
Ränta27,95 %
Effektiv ränta31,82 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningBisnode
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 180000 kr/år
Utan UC Med BankID Utan avgift (bara ränta) Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Extralånet: Låna 30 000 kr i 1 år med 12 avbetalningar, till ränta 27,95 % (fast). Kreditkostnad 20 160 kr och totalt att återbetala 50 160 kr. Effektiv ränta 31,82 %.

Mer information
Daypay Snabblån
Låna1000 - 20000 kr
Löptid1 - 36 mån
Ränta39,00 %
Effektiv ränta48,92 - 205,39 %
Uppläggningsavgift320 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 20 år
Inkomstkrav 50000 kr/år
Möjlig utbetalning direkt alla dagar till:
Handelsbanken, Swedbank & Sparbanken.
Utan UC Med BankID Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Daypay: Låna 5000 kr i 60 dagar med 2 avbetalningar, till ränta 39,0 % (fast). Kreditkostnad 743 kr och totalt att återbetala 5763 kr. Effektiv ränta 132 %.

Mer information

Lån med snabb utbetalning vid godkänd ansökan

Vissa långivare med privatlån, kontokredit eller snabblån kan betala ut lån av pengar till ditt bankkonto inom en kvart efter godkänd ansökan. Här är några exempel på dessa långivare. För listor med lån till konto i din bank, se sidan om lån med utbetalning direkt.

Klara Lån Låneförmedlare
Låna5000 - 150000 kr
Löptid1 - 8 år
Ränta6,48 - 25,95 %
Effektiv ränta8,57 - 29,99 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe,Bisnode
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100000 kr/år
Möjlig utbetalning direkt alla dagar till:
Handelsbanken, Nordea, Swedbank & Sparbanken, Danske Bank, SEB.
Utan UC Med BankID Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Klara Lån: Låna 30 000 kr i 2 år med 24 avbetalningar, till ränta 26,05 % (rörlig). Kreditkostnad 8 808 kr och totalt att återbetala 38 808 kr. Effektiv ränta 29,4 %.

Mer information
Ferratum Kontokredit
Låna1000 - 40000 kr
LöptidFlexibel
Ränta44,00 %
Effektiv ränta54,05 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 21 år
Inkomstkrav 24000 kr/år
Möjlig utbetalning direkt alla dagar till:
Handelsbanken, Nordea, Swedbank & Sparbanken, SEB.
Utan UC Med BankID Utan avgift (bara ränta) Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Ferratum: Låna 25 000 kr i 12 mån med 12 avbetalningar, till ränta 43,5 % (rörlig). Kreditkostnad 5958 kr och totalt att återbetala 30 958 kr. Effektiv ränta 54,05 %.

Mer information
Smspengar Kontokredit
Låna1000 - 30000 kr
Löptid8 - 180 mån
Ränta44,00 %
Effektiv ränta47,91 - 718,88 %
Uppläggningsavgift280 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
Möjlig utbetalning direkt dygnet runt vardagar till:
Handelsbanken, Nordea, Swedbank & Sparbanken, SEB.
Utan UC Med/utan BankID Med betalningsanmärkning

Exempellån hos Smspengar: Låna 15 000 kr i 12 mån med 12 avbetalningar, till ränta 44,0 % (rörlig). Kreditkostnad 4725 kr och totalt att återbetala 19 725 kr. Effektiv ränta 71,04 %.

Mer information

Få långivare med ”SMS-lån”

Idag finns få långivare hos vilka man kan ansöka om ett lån med SMS. För att kunna göra detta måste du dock vara en existerande kund hos dessa sms-långivare. För förstagångskunder sker ansökan på deras hemsida.

Hur används termen SMS-lån idag?

Termen SMS-lån används än idag enormt flitigt i dagstidningar, hos långivare och hos aktörer som jämför olika typer av lån. Man finner ordet i rubriker, texter, metabeskrivningar och till och med domännamn. Det finns ett par olika anledningar till att ordet SMS-lån fortfarande finns kvar, trots att det egentligen inte längre finns några SMS-lån. Den primära anledningen hos samtliga är att det är en laddad term med en innebörd av pengar.

För långivare handlar det om att termen är så pass allmänt vedertagen att det fortfarande är många potentiella låntagare som använder den i sökmotorer på nätet. Därför används den i såväl positiv som negativ bemärkelse av långivare för att fånga upp de som vill idag vill ha ett lån som motsvarar dåtidens SMS-lån.

Exempel på några kreditgivare som fortfarande nyttjar ordet sms-lån, även om man inte kan ansöka om ett lån med SMS hos dessa långivare:

 • Nätlån: "Vi erbjuder säker och direkt handläggning av snabblån och smslån".
 • Smspengar: "Sms-lån hos Smspengar!"..."Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!".
 • Meddelandelån: "SMS-lån från Meddelandelån".
 • Nanoflex (meta content på sidan Kreditvillkor): "Ta ett snabblån hos oss via sms eller telefon, du har pengarna på kontot samma dag. Vi erbjuder microlån, även kallat privatlån eller korttidslån. Snabbt & smidigt lån via SMS hos Nanoflex".
 • Viaconto: "Smslån upp till 20 000 kr. Besked direkt, gratis ansökan. Sms lån utan dolda kostnader. Låna pengar snabbt redan idag!"

Vanligt bland de kreditgivare som använder termen sms-lån i informationen på sina webbsidor är att:

Exempel på kreditgivare som använder termen SMS-lån i negativ bemärkelse:

 • Credway: "Till skillnad från andra lån utan UC-förfrågan, som exempelvis sms lån eller snabblån, är Credway dessutom riktigt billigt och har en flexibel återbetalningstid."
 • Bank Norwegian: "Smslån är för dyrt - Snabblån från 5.000 kr".
 • Advisa: "SMS-lån - Fakta, tips och smarta alternativ".
 • Snabbfinans: "Nej. Krediter från Snabbfinans är inte traditionella sms lån och du kan endast ansöka via internet. Vi har valt att endast tillåta internetansökningar så att du som kund inte ska ta ett smslån snabbt utan istället göra en noga genomtänkt ansökan."

För dags- och kvällstidningar handlar det ofta om att kunna skapa rubriker och bygga upp texter med innebörden "dåliga lån" som genererar stora skulder. Detta ger i sin tur läsare. Ofta handlar artiklarna om personer som till följd av något annat beroende, som spelmissbruk, varit i behov av att låna pengar och så småningom handlat i en skuldfälla. De kan också handla om hur finansiärer och andra personer i kulisserna bakom dessa lån, i rak motsats till låntagarna, tjänar stora pengar och lever lyxliv. Hos vissa av dessa nyhetstidningar finner man ofta annonser för casinon samt långivare, ibland i samma koncern som tidningen själv, i nära anslutning till artiklarna.

Klassisk SMS-lånebild

Många gånger i kombination med dessa nyhetsartiklar används ett och samma foto. Ett foto med en mobiltelefon där kreditgivaren Mobillåns webbsida syns. Kreditgivaren Mobillån marknadsförde sig under SMS-lånetiden med jingeln Smsa låna. Mobillån erbjuder idag en kontokredit, men också en låneform de primärt kallar mobillån. Mobillånet benämns många gånger också SMS-lån på deras sida även om man som svar på frågan om man kan ansöka med SMS svarar: "Nej. Krediter från Mobillån är inte traditionella sms lån och du kan endast ansöka via internet. Vi har valt att endast tillåta internetansökningar så att du som kund inte ska ta ett smslån snabbt utan istället göra en noga genomtänkt ansökan."

Sms-lån utan UC

En egenskap hos SMS-lån som av låntagare sågs som en fördel var att man kunde låna pengar utan att en kreditupplysning togs hos UC. Detta då man kanske redan hade många förfrågningar hos UC eller då man vill undvika att få för många. Vid lånens begynnelse var det heller inte ovanligt att en kreditupplysning inte togs över huvud taget, eftersom det var så små lån. Det är lag på att en kreditprövning måste göras när man lånar pengar även om det handlar om små belopp. Praxis är att man tar en kreditupplysning för detta och även idag kan det i vissa fall vara en fördel med att låna pengar utan UC kreditupplysning.

Idag finns det såväl snabblån och kontokrediter som privatlån utan UC. De kreditupplysningar som tas då är Creditsafe, Safenode och Bisnode Kredit. Dessa lån listas på sidorna om Lån med Creditsafe, Lån med Safenode och Lån med Bisnode.

Jämför sms-lån och andra lån

Det kan tyckas råda en sorts ambivalens i branschen när det kommer till terminologi. I synnerhet när enskilda långivare säger sig erbjuda SMS-lån samtidigt som de på en annan sida säger att inte gör det. Gemensamt för sms-lån/snabblån och andra krediter utan säkerhet, så som privatlån/blancolån samt revolverande krediter som kontokredit och kreditkort är att de är konsumentkrediter. Vissa av dessa konsumentkrediter är högkostnadskrediter och vissa är det inte.

Vare sig det är ett sms-lån eller snabblån eller någon annan typ av lån är det viktigaste som konsument att jämföra långivare och deras villkor innan man lånar pengar. Det är troligt att du inte får det bästa lånet för dig om du bara väljer en kreditgivare på måfå. Vår rekommendation är att du använder vår sökmotor för lån och där använder filter för att lista just de långivare där du har bäst möjlighet att bli beviljad ett lån. Bland dessa långivare kan det finnas sms-lån eller snabblån som de heter idag, men också andra typer av lån som sannolikt har en bättre effektiv ränta.