Test av ekonomi-appar

Sverige är ett land som har lockar väldigt mycket kapital i så kallade fintech-investeringar. Detta märks inte minst på antalet ekonomi-appar som svenska företag skapat under senare år. Här informerar vi om några appar i olika kategorier som vi själva tycker är bra och kan användas som hjälpmedel för en bättre ekonomi. Det finns oväntat många sätt att spara pengar på med hjälp av dagens teknologi.

Appar för kreditupplysning

Se UC-score med Kreditkollen Vill du se och förbättra din UC-score kan du läsa om Kreditkollen från UC här.

Att göra en kreditupplysning på sig själv kan vara en bra idé i flera lägen. Kanske vill du se att kreditupplysningsbolagen har rätt information om dig, eller vill du bara få en bra överblick av din ekonomiska situation innan du ska låna pengar. Här följer två appar som hjälper dig med detta.

uScore

Utvecklad av Defero

Tjänsten uScore (tidigare Min Kreditkoll) ger dig tillgång till den information som långivare och banker använder när de bestämmer om du får låna pengar och till vilken ränta. Den är liknande tjänsten Kreditkollen från UC, men gratis. Med tjänsten kan du:

  • Se din kreditkoll och kreditscore
  • Se vilken ränta ditt kreditscore ger
  • Se om du har betalningsanmärkningar
Registrera dig här hos

Kreddy

Utvecklad av Schibsted Fintech AB tillsammans med UC, ägs idag av Lendo AB.

Med Kreddy kan du gratis se en enkel variant av en kreditupplysning på dig själv, du ser ditt kreditbetyg och kan jämföra det med resten av Sverige. Du ser vilka lån och krediter du har i dagsläget och får även tips på hur din privatekonomi kan bli bättre än vad den är idag. Att använda Kreddy är idag gratis.

Kreditkollen

Vill du istället använda Kreditkollen, en separat tjänst från UC, som visar vilken UC-score du har och hela din kreditupplysning betalar du 49 kr i månaden. Läs mer om Kreditkollen här.

Min upplysning

Utvecklad av kreditupplysningsbolaget Bisnode Sverige AB.

Liksom i Kreddy kan du med denna app få en vy över din ekonomiska situation genom en enkel variant på en kreditupplysning, som också är gratis. Du ser hur din inkomst förändrats över åren och annan information om dig själv, som till exempel om du har någon betalningsanmärkning.

Bisnodes app samlar också elektroniska kopior på de upplysningar som gjorts på dig av andra företag. De har även en tjänst som du kan betala för där du kan få notiser om det inträffar något som kan vara tecken på bedrägeriförsök i form av ID-kapning. Med denna tjänst får du till exempel information om någon har gjort en adressändring eller skapat ett mobilabonnemang i ditt namn. Bisnode Min Upplysning finns för både Android och iPhone.

Appar för budget och Privatekonomi

Att göra en budget och hålla den kan vara svårt, men med en app som hjälpreda kan det bli riktigt kul. Dessa appar hjälper dig med budget, att få bättre bolåneränta och att fatta smarta ekonomiska beslut.

Neobanker

Det dyker upp allt fler nya banker, med målsättning att utmana storbankerna. Dessa så kallade neobanker erbjuder en app och en/flera varianter på betalkort eller kreditkort. I grundutförande är dessa neobanker oftast gratis att använda. I apparna hittar man hos de flesta en funktion för budgetering och funktioner för kategorisering av köp, delad ekonomi med mera.

Bankernas app och tillhörande kort kommer ofta med moderna features som Apple Pay, Google Pay med mera. På Kreditkoll kan du läsa mer om de neobanker som finns i Sverige.

Enerfy

Utvecklad av Greater Than

Kör bil billigare och roligare! Om du är en bra bilförare och inte kör mer än 1 200 mil per år så kan du spara pengar på din bilförsäkring genom att använda Enerfy bilförsäkring. Är du en aggressiv bilförare kan du dock sluta läsa här.

Med Enerfys försäkring får du en lite mojäng kallad Enerfy Plug-In som du monterar i bilens OBD-uttag som oftast sitter någonstans nedanför ratten. Du laddar också ned appen Enerfy som kommunicerar med modulen. På detta sätt kan du se hur du kör, vilket också försäkringsbolaget kan. Du betalar sedan din försäkringspremie utefter hur du kör - en sporre att fokusera på bra bilkörning.

I appen kan du också se hur och var på en karta du har kört samt hur mycket körningen har kostat dig i försäkring. Du ser också bilens eventuella felkoder, annan statistik och får en egen körcoach. Appen är tillgänglig både på App Store och Google Play. Den finns tillgänglig även om du inte har en försäkring, men för att kunna nyttja den tecknar du en försäkring, skriver in verifieringskoden i appen, kopplar in modulen och parkopplar med bluetooth.

Tink

Utvecklad av företaget Tink AB.

Till Tink kopplar du dina bankkonton och kort och får därmed dina transaktioner, såväl utgifter som inkomster, presenterade och analyserade i appen. Här får du en bra överblick av ditt pengaflöde. Genom Tink kan du också byta bank för bolån och få en bättre ränta. Du kan också starta sparkonto, betala dina räkningar och göra överföringar mellan konton genom appen.

Säkerheten i Tink är något som man kan undra över, men den är certifierad enligt standarder med höga krav och du identifierar dig med hjälp av mobilt BankID. Tink erbjuder sina tjänster även till andra företag. Exempelvis använder Kreditz information som Tink hämtar från banker för analys av risk när man lånar pengar. Istället för att man exempelvis ska skicka in specifikationer över lön eller andra inkomster kan det göras automatiskt. Här finns en lista med lån som använder Kreditz. Kreditz har för övrigt en egen app där man kan se ett kreditbetyg.

Lyxfällan

Utvecklad av Fincity AB.

En annan app i temat budget är Lyxfällan-appen inspirerad av TV-programmet med samma namn. Inte lika tekniskt avancerad och funktionell som Tink, men likväl rolig att använda. Här får du göra din budget som du sedan kan följa upp och jämföra resultatet mot. Precis som i TV-programmet använder du sedlar på en tavla. Appen kan kopplas till en annan app, Sparakvittot, där du kan läsa in dina kvitton på inköp, för lite halvt automatiserad jämförelse mot din budget. Denna app kan räcka väl och samtidigt vara lite underhållande för att få ordning på sin ekonomi, men vill man vara lite mer ambitiös rekommenderar vi ändå appen Tink.

Buddy

Utvecklad av Nattkod AB/Buddy Budgeting AB.

Med appen Buddy kan du sätta upp din budget och registrera dina utgifter på egen hand eller delat tillsammans med partnern i hushållet. Med appen kan du också hålla koll på utgifterna med dina kompisar så att de blir rättvisa när ni är ute på turné. I appen kan du skapa grupper och bjuda in andra att delta och räkna ut hur ni blir kvitt. Appen är gratis, men innehåller också en premium-del.

Dreams

Utvecklad av Dreams Nordic AB.

Att spara pengar är inte alltid lätt, men med appen Dreams kan det bli något enklare. Syftet med appen är att skapa motivation och intresse för att spara pengar. Här sätter du upp ett mål med ditt sparande, kanske till en resa till New York, eller till en ny dator. Du sparar pengar med appen i ett konto hos Ålandsbanken (med ränta) och ser tydligt hur långt du har kvar till ditt mål. Du kan också skapa en grupp och spara med vänner eller familj. För att nyttja appen måste du vara 18 år, folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto.

Appar för Pension

Om man blickar lite längre fram i tiden så kommer det en dag då man går i pension. Även då vill man ha en bra ekonomi, även om det kan vara svårt att motivera sig för det idag. För allt sparande gäller att ju längre man sparar desto mer avkastning får man. Detta på grund av effekten av ränta-på-ränta - den sparränta som kapitaliseras på sparkontot vid varje årsskifte får du också ränta på vid nästa årsskifte. Därför är det viktigt att komma igång tidigt med pensionssparande även om man inte behöver spara så mycket de inledande åren. Det är idag känt att den pension man får från staten räcker föga till pensionärerna. I vår lista med svenska sparkonton kan du se vilken bank som för tillfället har den bästa sparräntan.

Nowo - Spara smart i vardagen

Utvecklad av Nowonomics

Med appen Nowo kan du spara pengar till din pension på olika sätt och tanken är att du knappt ska märka av ditt sparande. Du kan spara en liten summa varje dag, eller automatiskt avsätta 1 - 10 % för varje köp du gör med ditt kort. Ibland dyker det också upp enkäter du kan svara på och därmed få pengar till ditt sparande. Med Nowo får du också återbäring på det du sparar: I skrivande stund 2 %. Skaffar du också ett Nowo kreditkort får du reseförsäkring samt en massa rabatterbjudanden hos Nowos partners. Det finns idag 60 000 medlemmar i Nowo och medlemskapet är gratis och man registrerar sig med BankID.

Byt Fonder

Utvecklad av Pensionsmyndigheten.

Med appen Byt Fonder från Pensionsmyndigheten kan du se dina fonder i din Premiepension, som ingår i den allmänna pensionen. Du kan också söka efter fonder och byta dina fonder. När man väljer fonder kan det vara bra att titta på vilken rating fonderna har. Den visar på X. Det är också bra att titta på hur stor avgift fondförvaltaren tar för fonden. Hög rating och låg avgift är ett bra tecken. Att byta fonderna i premiepensionen är något man lätt glömmer, men med denna app blir du ofta påmind om dem. Även om du inte vill byta dina fonder, kan det vara trevligt att enkelt se hur de utvecklas. Du loggar in i appen med mobilt BankID.