Test av ekonomi-appar

Sverige är det land som i skrivande stund har flest så kallade fintech-investeringar per capita. Detta märks inte minst på antalet ekonomi-appar som svenska företag spottar ur sig. Här informerar vi om några appar i olika kategorier som vi själva tycker är bra och kan användas som hjälpmedel för en bättre ekonomi.

Relaterade sidor

Appar för budget och Privatekonomi

Att göra en budget och hålla den kan vara svårt, men med en app som hjälpreda kan det bli riktigt kul. Dessa appar hjälper dig med budget, att få bättre bolåne-ränta och att fatta smarta ekonomiska beslut.

Tink

Utvecklad av företaget Tink AB.

Till Tink kopplar du dina bankkonton och kort och får därmed dina transaktioner, såväl utgifter som inkomster, presenterade och analyserade i appen. Här får du en bra överblick av ditt pengaflöde. Genom Tink kan du också byta bank för bolån och få en bättre ränta. Du kan också starta sparkonto, betala dina räkningar och göra överföringar mellan konton genom appen.

Säkerheten i Tink är något som man kan undra över, men den är certifierad enligt standarder med höga krav och du identifierar dig med hjälp av mobilt BankID.

Lyxfällan

Utvecklad av Fincity AB.

En annan app i temat budget är Lyxfällan-appen inspirerad av TV-programmet med samma namn. Inte lika tekniskt avancerad och funktionell som Tink, men likväl rolig att använda. Här får du göra din budget som du sedan kan följa upp och jämföra resultatet mot. Precis som i TV-programmet använder du sedlar på en tavla. Appen kan kopplas till en annan app, sparakvittot, där du kan läsa in dina kvitton på inköp, för lite halvt automatiserad jämförelse mot din budget. Denna app kan räcka väl och samtidigt vara lite underhållande för att få ordning på sin ekonomi, men vill man vara lite mer ambitiös rekommenderar vi ändå appen Tink.

Appar för kreditupplysning

Att göra en kreditupplysning på sig själv kan vara en bra idé i flera lägen. Kanske vill du se att kreditupplysningsbolagen har rätt information om dig, eller vill du bara få en bra överblick av din ekonomiska situation. Här följer två appar som hjälper dig med detta.

Kreddy

Utvecklad av Schibsted Fintech AB tillsammans med UC.

Med Kreddy kan du gratis se en enkel variant av en kreditupplysning på dig själv, du ser ditt kreditbetyg och kan jämföra det med resten av Sverige. Du ser vilka lån och krediter du har i dagsläget och får även tips på hur din privatekonomi kan bli bättre än vad den är idag.

Min upplysning

Utvecklad av kreditupplysningsbolaget Bisnode Sverige AB.

Liksom i Kreddy kan du med denna app få en vy över din ekonomiska situation genom en enkel variant på en kreditupplysning, som också är gratis. Du ser hur din inkomst förändrats över åren och annan information om dig själv, som t.ex. om du har någon betalningsanmärkning.

Bisnodes app samlar också elektroniska kopior på de upplysningar som gjorts på dig av andra företag. De har även en tjänst som du kan betala för där du kan få notiser om det inträffar något som kan vara tecken på bedrägeriförsök i form av ID-kapning. Med denna tjänst får du t.ex. information om någon har gjort en adressändring eller skapat ett mobilanonneman i ditt namn.

Appar för Pension

Om man blickar lite längre fram i tiden så kommer det en dag då man går i pension. Även då vill man ha en bra ekonomi, även om det kan vara svårt att motivera sig för det idag.

Byt Fonder

Utvecklad av Pensionsmyndigheten.

Med appen Byt Fonder från Pensionsmyndigheten kan du se dina fonder i din Premiepension, som ingår i den allmänna pensionen. Du kan också söka efter fonder och byta dina fonder. När man väljer fonder kan det vara bra att titta på vilken rating fonderna har. Den visar på X. Det är också bra att titta på hur stor avgift fondförvaltaren tar för fonden. Hög rating och låg avgift är ett bra tecken. Att byta fonderna i premiepensionen är något man lätt glömmer, men med denna app blir du ofta påmind om dem. Även om du inte vill byta dina fonder, kan det vara trevligt att enkelt se hur de utvecklas. Du loggar enkelt in i appen med mobilt BankID.

LÅNJÄMFÖRELSE