Ny bil 2020: El, hybrid, bensin eller diesel?

Publicerad: 2020-08-07

Att välja bil efter drivmedel är idag ett av de första och mer grundläggande valen man gör vid bilköp. Det finns inget enkelt svar på frågan vad man ska välja och det är individuella faktorer som avgör.

Elbilar som laddas
Elbilar på laddning, billigare än fossila drivmedel

När det förr var frågan om man skulle välja Saab eller Volvo är det idag en större fråga att välja bil efter drivmedel. Klimatpåverkan, kostnader i drift och skatt är parametrar att ta hänsyn till. Exempelvis Bonus Malus som infördes 2018 innebär att skatten blir högre ju mer koldioxid bilen släpper ut. Med WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) som infördes i EU 1 januari 2020 blir fordonsskatten för både bensin- och dieselbilar högre. Elbilar, laddhybrider och elhybrider tar allt mer plats på vägarna och utan tvekan är det ett säkert val för framtiden. Idag är det inte glasklart vad man ska välja trots allt högre kostnader för bensin och dieselbilar under bilens livslängd.

Populäraste nybilsköpen under 2020

Följer man strömmen och väljer bil enligt vad de flesta andra gör kan man kika på vilka som är de populäraste nya bilar folk köper idag. Tittar vi på nya bilar som registrerats under 2020 är som vanligt Volvo i en egen klass. Volvo S/V60 är den bil som handlas mest och då i diesel-variant. Även när det kommer till hybrider är det Volvo som gäller i år med Volvo XC60 elhybrid och V60 laddhybrid. Vad gäller bensinbilar ser Volvo XC40 i år ut att ta över tronen från Volkswagen. Bland elbilar är det Tesla model 3 som är den populäraste bilen före Renault Zoe.

Topp 3 populäraste bilar 2020

 • Bensin: Volvo CX40, Volkswagen T-CROSS, Volkswagen Golf
 • Diesel: Volvo S/V60, Volvo S/V90N, Fiat Ducato
 • Hybrid: Volvo XC60, Volvo S/V60, Volkswagen Passat
 • El: Tesla Model 3, Renault Zoe, Audi E-tron

Tillfällen då olika drivmedel är lämpliga

Att välja bil efter drivmedel beror idag till stor del på hur mycket pengar du vill lägga på ditt fordon, samt på din livsstil.

 • Bensin väljer du om du vill ha en bil som är billigare i inköp och när du kanske inte kör så frekvent eller så långa sträckor.
 • Diesel väljer du om du vill ha en bil som är billigare i inköp och om du kör många och långa sträckor, drar släpvagn etc.
 • Hybrid väljer du om du kör mycket blandat - korta och långa resor. Till exempel kör du dagligen till jobbet, men du gör också många långresor under året. Med hybrid med elmotor bör du också ha laddningsmöjlighet på jobbet/hemma för att dra nytta av den ekonomiska vinsten.
 • Elbil väljer du om du mestadels kör i stadsmiljö och har god möjlighet att ladda bilens batteri på hemmaplan. Självklart väljer du en elbil om du vill värna om miljön.

Fördelar med olika drivmedel till bilen

 • Hybrid: Lägre skatt, billig i drift om man laddar den frekvent.
 • Diesel: Enkelt att tanka, relativt billig i inköp.
 • Bensin: Enkelt att tanka. Billig i inköp
 • El: Inga utsläpp, billigare tankning/"laddning", lägre service-kostnader, lägre skatt, tystgående.

Nackdelar med olika drivmedel till bilen

 • Hybrid: Mer Service och relativt dyr i inköp.
 • Diesel: Bidrar mest till ökad växthuseffekt och klimatförändringar då den släpper ut mer kväveoxid, kolväten och andra partiklar.
 • Bensin: Bidrar till ökad växthuseffekt och klimatförändringar.
 • El: Avsaknad av el/laddstationer i landet, dyr i inköp, kortare räckvidd.

Färre nya bilar under Corona, men fler miljöbilar

Under 2019 registrerades 356 013 nya bilar. Enligt BIL Sweden är prognosen att 270 000 nya bilar registreras under 2020, vilket alltså är 20-25. % färre. Precis som det gjorde under finanskrisen 2008 har antalet nybilsregistreringar, enligt statistik från BIL Sweden, gått ner under Coronapandemin. Det är alltså vanligt att man skjuter upp större inköp när det råder ekonomisk osäkerhet.

Det totala antalet nybilsregistreringar i Sverige under de första 7 månaderna (Januari - Juli) gick ner 22,5 % jämför med samma period 2019. Positivt för miljön är dock att fler elbilar och hybrider finns på vägarna i samma jämförelseperiod. Nästan 80 % fler nya hybrider fick rulla igång H1 2020 jämfört med H1 2019. Antalet nya elbilar ökade med drygt 10 %.

Nya bilar 2019.01-2019.07Nya bilar 2020.01-2020.07
Bensin8615355228 (-35%)
Diesel6734133790 (-50%)
Hybrid2645347249 (+79%)
El948510495 (+10%)

Finansiera bilköpet

En fossildriven bil är billigare än en elbil eller hybridbil i inköp. Sett över bilägandets livslängd, om man har bra tillgång till el för laddning kan det vara ett bra val med elbil eller laddhybrid. El är mycket billigare än bensin och diesel och skillnaden i inköpspris jämnas ut allt mer i drivmedel och underhåll. En ny bil kostar många gånger mer än vad man har i sparkapital och därför är det ett naturligt val att vända sig till en kreditgivare för att finansiera bilköp. Att låta en låneförmedlare jämföra lån hos flera aktörer är då ett bra alternativ. Hos lånjakt.se kan du se en förklaringsvideo hur låneförmedlare jobbar.

Begagnade bilar

Vill man inte köpa en ny bil och komma ner i kostnad finns det många ställen att köpa begagnad bil på. Blocket är ett ställe som är populärt både för privatpersoner och bilhandlare att marknadsföra sina bilar på. Här är utbudet av fossildrivna bilar i särklass störst, men det finns även hybrid- och elbilar. Hos Blocket kan man få hjälp med finansiering av banken rocker.

Antal till salu på Blocket 2020-08-07:

 • Diesel: 50 104 st
 • Bensin: 54 905 st
 • Miljöbränsle/Hybrid: 9 946 st
 • El: 2 545 st
Relaterade ämnen:
JÄMFÖR ALLA LÅN