Centralt kreditupplysningsregister i Sverige

Publicerad: 2020-02-24,
Uppdaterad: 2021-06-10

Att låna pengar hos kreditgivare som inte känner till låntagarens alla existerande skulder är något som Finansinspektionen vill få bort från lånemarknaden. Syftet är att se till att konsumenter inte sätter sig i överskuldsättning. Detta problem vill man få bukt med genom ett nationellt skuldregister - ett centralt register för kreditupplysning, likt det man har i Norge. Begrepp som lån utan UC kan då få en decimerad innebörd.

Kreditkort skuld
E-handel på faktura eller delbetalning kan leda till överskuldsättning

Idag saknar kreditgivare möjlighet att få en samlad bild av svenskarnas totala skulder. Det finns många kreditupplysningsbolag i Sverige. Även om UC är mest förekommande hos långivare använder många exempelvis Creditsafe, Bisnode eller Safenode. Fördelar med att använda något alternativt bolag för kreditupplysning är att chansen att bli beviljad ett lån är större. Exempelvis ser man i många fall inte kreditengagemang där Creditsafes kreditupplysning använts vid en kreditupplysning hos UC. Nackdelen å andra sidan är att kreditprövningen kan bli skev om kreditgivaren inte känner till den potentiella låntagarens existerande kreditengagemang.

I Finansinspektionens Konsumentskyddsrapport 2020 meddelar man att det finns behov av att utveckla reglerna kring konsumentskydd genom att regeringen utreder möjligheten för kreditgivare att kunna få en sådan totalbild.

Totala skulder syns i många andra länder

Ur Norges synvinkel har man ansett att kreditgivare i Sverige kan få en relativt heltäckande bild vid kreditprövningar. Där har man nu infört en ny lagstiftning och under sommaren 2019 infördes Gjeldsregisteret, ett centralt register med norrmännens skulder. Med registret vill norrmännen få mer korrekt kreditprövning av de som söker kredit och därmed motverka överskuldsättning.

Ett halvt år efter införandet var över 160 finansföretag kopplade till registret och flera rapporterade att deras utlåning i Norge minskat. I Finland håller man just nu att utreda frågan.

Rekordfå skuldsatta i Sverige

Även om man vill minska överskuldsättning i Sverige finns det positiva nyheter på området. I Sverige får många nu hjälp med skuldsanering och under 2019 drev Kronofogden in 13 miljarder kr. Detta har lett till att det inte har funnits så få skuldsatta personer i Sverige sedan 1990 då man började mäta. Detta enligt Kronofogdens årsredovisning 2019 från februari 2020. Även avskaffandet av TV-avgiften uppges har bidragit till att färre personer försatts i skuld. De vanligaste orsakerna till överskuldsättning har varit sjukdom, överkonsumtion och arbetslöshet.

Tips för att minska dina skulder

Kreditkoll vill förmedla tips på hur du som idag har lån eller planerar att ta lån i framtiden kan minska dina skulder och förbättra dina kreditupplysning. Har du idag flera lån kan det vara smart att samla lån till ett för att sänka månadskostnaden. Du kan också klippa och avsluta revolverande krediter, som kontokrediter och kreditkort, som du inte nyttjar eller sänka gränsen för din kreditlimit. Här hittar du fler av våra tips för att förbättra din kreditvärdighet.

Uppdatering

Konsumentverket och Finansinspektionen, i samverkan med Kronofogden höll den 2 januari 2021 ett webbinarium följt av ett slutet samtal med kreditgivare. Under webbinariet belyste man återigen att ett centralt kreditupplysningsregister vore bra.

Relaterade ämnen: Bisnode Creditsafe Utan UC Lagar Kreditvärdighet Skuldproblem
JÄMFÖR ALLA LÅN