Stoppa bedragaren

Publicerad: 2022-06-10

Bedrägeri, stulna identiteter, lån i annans namn, falska sms-utskick där någon utger sig för att vara någon annan. Det är lätt att bli lurad i dagens samhälle när tekniken hela tiden utvecklas och mycket går i ett allt högre tempo. Det gäller att inte vara naiv utan istället dra öronen åt sig när man får ett telefonsamtal, ett sms eller ett e-post som verkar lurt eller för bra för att vara sant.

Utklipp från informationsbroschyr
Tips och råd för att minska risken för bedrägeri i informationsbroschyren.

I dagarna har BankID gått ut med information om bedrägeriförsök. I dessa försök har det skickats ut SMS från falsk avsändare med information om att man behöver uppdatera sitt BankID med en bifogad länk. Det är alltså inte BankID själva som skickat ut detta utan en bedragare. Länken går till en sida där man blir ombedd att skriva in sitt personnummer och verifiera med sitt BankID. Vad bedragaren som ligger bakom detta använder uppgifterna till framgår inte, men troligtvis något kriminellt som inte ligger till den drabbades fördel. Man bör inte klicka på denna länk och absolut inte fylla i några uppgifter.

Lämna aldrig ut personliga uppgifter

Med anledning av alla försök till befogenhetsbedrägerier, likt detta, har Svenska Bankföreningen, SSF Stöldskyddsföreningen och seniororganisationer gått ut med en informationskampanj – Stoppa bedragaren. Broschyren kan beställas hos Svenska Bankföreningen och innehåller tips på hur man minskar risken för att utsättas för bedrägeri.

Några av tipsen som ges är följande:

  • Logga aldrig in med BankID om du blir uppringd.
  • Lägg på luren om det känns obekvämt eller svara inte om okänt nummer ringer vid oväntat tillfälle.
  • Lägg på telefonen och ring sedan själv upp den myndighet eller annan aktör personen utger sig komma ifrån.
  • Ha ytterdörren låst och öppna inte dörren om någon okänd ringer på.

Rädsla för risker med e-legitimation

Just rädslan för risker kring BankID och andra e-legitimationer kan vara en anledning till att många väljer att inte ens skaffa det. Men kan man leva utan BankID idag? Främst bör sägas att e-legitimationerna BankID, Freja eID Plus och AB Svenska Pass är tre etablerade legitimationer som kvalitetsmärkts med Svensk e-legitimation, vilket visar att de är granskade och godkända av staten (genom myndigheten DIGG). Riskerna med legitimationer ligger i stort sett i hur man hanterar dem och just kring detta får man bra information i broschyren som nu getts ut.

Vill man leva utan BankID (som är den vanligaste e-legitimationen i Sverige) så finns det oftast möjligheter, även om det inte alltid är det lättaste. Exempelvis ser du här en lista med aktörer där du får ansöka om både kreditkort och lån utan BankID. Utan en e-legitimation blir möjligheterna dock färre då det finns enskilda aktörer som helt enkelt kräver att man legitimerar sig på det sättet.

Mer information och tips för ett bättre skydd

Önskar du mer information om bedrägeriskydd och e-legitimationer finns det på Säkerhetskollen och elegitimation.se. Har du ett utfärdat kreditkort, lån, sparkonto eller någon annan tjänst hos någon av Sveriges hundratals banker och kreditinstitut? Det finns ofta aktuell information om pågående bedrägeriförsök de känner till på deras hemsidor. Ett tips är därför att ha för vana att kika in på deras hemsidor. Även BankID informerar om aktuella pågående försök till bedrägerier eller falsk användning av BankID.

Relaterade ämnen: BankID Kreditgivare
JÄMFÖR ALLA LÅN