Dags att betala elräkningen, eller ta den till elräkningsakuten

Publicerad: 2022-01-25,
Uppdaterad: 2022-12-08

Januari 2022 slutade med att många fick ovanligt höga elräkningar. Många fick många ta av sina besparingar för att täcka de extraordinära kostnaderna. Elstödet från staten täckte dessa hos vissa, vissa tjänade till och med pengar på det, men för många fick det grävas djupare i fickorna än vanligt. Elpriserna har delvis varit mindre nådiga även under året 2022 och med kyla i december och januari tillsammans med kärnkraftreaktorer (Ringhals 3, 4 och Oskarshamn 3) på underhåll kommer det svida i mångas plånböcker.

Glödlampa som är sprucken, men lyser
Elstödet hjälper en del, men inte alla. Snooza räkningen eller avbetalning med räntefritt kreditkort kan vara en tillfällig lösning.

För att nyttja el i sitt hem behöver man ett elavtal hos ett av Sverige 100-tals bolag som säljer el. Dessa bolag köper el från den nordiska elbörsen. Där är det utbud och efterfrågan som styr och under 2021/2022 har dessa priser stigit radikalt. I december 2021 såg vi priser som var nära dubbelt så höga som i november - och då var det höga priser redan i november. Tittar vi på aktuell månad, när en fjärdedel av December 2022 passerat, så ligger vi hittills på ett elpris som i genomsnitt är dubbelt så högt som 2021! Än värre är skillnaden i de två norra elområdena SE1 och SE2, där priset i december hittills är fem gånger högre än vad det var i december 2021.

Ett elavtal kan vara fast eller rörligt (eller en blandning). Med ett fast elavtal betalar man samma pris per nyttjad kilowattimme (kWh) varje månad under avtalets bindningstid. Bindningstiden kan vara 1 - 3 år. De som har haft ett fast elavtal under denna tid har klarat sig relativt bra, så klart beroende på när avtalet tecknades. Ett rörligt elavtal innebär att man betalar olika mycket varje månad och kostnadens svängningar följer i stort de priser som elbolagen köpt in el för. Man har alltså drabbats stort under de månader spotpriset på el nu varit högt.

Varför så höga elpriser?

I vanliga tider blir elpriserna högre ju mer el vi använder. Vintertid använder vi mer el för att värma upp våra hushåll och då stiger priserna. De senaste åren har politiker både i Sverige och på EU-nivå fattat energipolitiska beslut som påverkar priserna. Man har exempelvis stängt ner kärnkraftverk som bidrog till en mer stabil elproduktion. Detta på grund av att man vill använda mer miljövänliga alternativ. Under 2021 började det dock gå lite utanför styr, även till följd av väder och tillgång till gas. Vid tillfällen har vi i Sverige varit tvungna att köra igång eldning av kol i Karlshamn, vilket är dyrt och dåligt för miljön, för att möta efterfrågan på el i Europa.

Elstöd, högkostnadsskydd och elräkningsakut

Även regeringen kom fram till att situationen inte blivit som det var tänkt. I början av året återbetalade man pengar till de som drabbats värst av de höga elpriserna. Elstödet innebar att man fick upp till 6000 kr för månaderna December, Januari och Februari 2021/2022. För att få maximalt stöd var man tvungen att använda 2 000 kilowattimmar eller mer. För att vara berättigad det lägsta stödet på 100 kr krävdes en energiförbrukning på 700 kWh under en månad. Mellan 700 - 2000 kWh fanns en trappa som styrde ersättningen. Detta gäller alltså oavsett om man har ett fast elavtal eller ett rörligt och det spelar därmed ingen roll hur mycket man har betalat för sin el. Det innebär att vissa hushåll inte hjälps så stort av stödet medan andra får en väldigt stor relativ besparing. Stödet betalades ut av nätbolagen - alltså de bolag som äger nätet där just du bor.

post it-lapp med texten störst av allt är kärleken(överstruket) elräkningen

Nu är det tal om ett omdebatterat högkostnadsskydd eller elprisstöd som enligt nuvarande prognos kan betalas ut tidigast i februari till boende i elområde 3 och 4. Utbetalningen är tänkt att baseras på förbrukningen under föregående period, vilket då torde innebära att det blir skevt för vissa och fördelaktigt för andra. Boende i elområde 1 och 2 som även de numera har höga elpriser ser ut att bli helt utan stöd, de som byggt nytt ser ut att bli utan stöd då det inte fanns någon förbrukning på adressen tidigare, etc. etc.

Elräkningsakuten då? Ja, det är något Socialdemokraterna uppmanar regeringen att införa. En sådan skulle göra att konsumenter kan skjuta upp eller avbetala sina elräkningar i väntan på det nya elstödet. Huruvida det införs en elräkningsakut eller inte är ännu oklart, men för den aktive finns det andra sätt att skjuta upp betalning.

Snooza fakturan eller delbetala utan ränta

Elräkningen som kommer i januari kommer troligen slå alla rekord i mångas hushåll, även om man följer många av de tips och råd som finns. Vill du snooza någon av dina räkningar denna månad kan vi informera om tjänsten Billender. För ett fast pris på 19 eller 59 kr kan du fota din räkning, skicka den till Billender och istället betala om 30 dagar. På så sätt får du lite mer andrum att täcka månadens ovanliga kostnader, i väntan på elstödet. Du kan läsa mer om Billender i vår recension eller .

Ett annat alternativ är att ansöka om ett kreditkort som erbjuder dels räntefri period fram till slutet på kommande månad, men även räntefri delbetalning på 6, 12 eller 24 månader. Det kan vara svårt att betala räkningar med kreditkort, men det kan då användas för andra utgifter för att skapa utrymme för att betala elräkningen. Alternativt finns det även möjlighet att betala elräkningen med kreditkort. Ett par exempel på kreditkort med räntefri avbetalning är:

  • - delbetala alla typer av köp mellan 3000 kr och 20 000 kr i 6, 12 eller 24 månader. En administrativ kostnad på 57 kr per månad tillkommer. Om du delbetalar 10 000 kr i 6 månader blir den effektiva räntan på grund av avgiften då 12,27 %. Kortet i sig kostar 0 kr per år.
  • - Med detta kort kan du delbetala i upp till 6 månader. Kostnaden är en uppläggningsavgift på 97 kr samt avi-avgifter på 39 kr, vilket ger den effektiva räntan 5,82 % över 6 månader. Även Resurs Classic kreditkort är utan årsavgift.
Relaterade ämnen: Kontokredit Kreditkort Utbetalning Räntefria lån
Föregående artikel:
⇐ Gratis kreditkoll
Nästa artikel:
Stoppa bedragaren ⇒
JÄMFÖR ALLA LÅN