Dags att betala elräkningen

Publicerad: 2022-01-25

Januari 2022 närmar sig sitt slut, lönen trillar in på kontot, men det är även dags att betala månadens räkningar. Denna månad är det många som har ovanligt höga elräkningar och har man dåligt med besparingar kan det bli kännbart fram till nästa lön. Även om det med stor sannolikhet kommer ett litet elstöd från staten täcker det inte de ökade kostnaderna för många.

Glödlampa som är sprucken, men lyser
Elstödet hjälper en del, men inte alla. Snooza räkningen kan vara en tillfällig lösning.

För att nyttja el i sitt hem behöver man ett elavtal hos ett av Sverige 100-tals bolag som säljer el. Dessa bolag köper el från den nordiska elbörsen. Där är det utbud och efterfrågan som styr och under 2021/2022 har dessa priser stigit radikalt. I december såg vi priser som var nära dubbelt så höga som i november - och då var det höga priser redan i november. Tittar vi på aktuell månad, Januari 2022, så kommer vi med stor sannolikhet hamna på ett månadspris som är dubbelt så högt som i januari 2021.

Ett elavtal kan vara fast eller rörligt (eller en blandning). Med ett fast elavtal betalar man samma pris per nyttjad kilowattimme (kWh) varje månad under avtalets bindningstid. Bindningstiden kan vara 1 - 3 år. De som har haft ett fast elavtal under denna tid har klarat sig relativt bra, så klart beroende på när avtalet tecknades. Ett rörligt elavtal innebär att man betalar olika mycket varje månad och kostnadens svängningar följer i stort de priser som elbolagen köpt in el för. Man har alltså drabbats stort under de månader spotpriset på el nu varit högt.

Varför så höga elpriser?

I vanliga tider blir elpriserna högre ju mer el vi använder. Vintertid använder vi mer el för att värma upp våra hushåll och då stiger priserna. De senaste åren har politiker både i Sverige och på EU-nivå fattat energipolitiska beslut som påverkar priserna. Man har exempelvis stängt ner kärnkraftverk som bidrog till en mer stabil elproduktion. Detta på grund av att man vill använda mer miljövänliga alternativ. Under 2021 gick det dock lite utanför styr, även till följd av väder och tillgång till gas. Vid tillfällen har vi i Sverige varit tvungna att köra igång eldning av kol i Karlshamn, vilket är dyrt och dåligt för miljön, för att möta efterfrågan på el i Europa.

Elstödet

Även regeringen har kommit fram till att situationen inte blivit som det var tänkt. Nu har man föreslagit för riksdagen att man ska ge pengar till de som drabbats värst av de höga elpriserna. Elstödet innebär att man kan få upp till 6000 kr för månaderna December, Januari och Februari. För att få maximalt stöd måste man använda 2 000 kilowattimmar eller mer. För att vara berättigad det lägsta stödet på 100 kr krävs en energiförbrukning på 700 kWh under en månad. Mellan 700 - 2000 kWh finns en trappa som styr ersättningen. Detta gäller alltså oavsett om man har ett fast elavtal eller ett rörligt och det spelar därmed ingen roll hur mycket man har betalat för sin el. Det innebär att vissa hushåll inte hjälps så stort av stödet medan andra får en väldigt stor relativ besparing.

Stödet kommer att betalas ut av nätbolagen - alltså de bolag som äger nätet där just du bor. När det sker är ännu oklart.

Snooza fakturan

Vill du snooza någon av dina räkningar denna månad kan vi informera om tjänsten Billender. För ett fast pris på 19 eller 59 kr kan du fota din räkning, skicka den till Billender och istället betala om 30 dagar. På så sätt får du lite mer andrum att täcka månadens ovanliga kostnader, i väntan på elstödet. Du kan läsa mer om Billender i vår recension eller

Relaterade ämnen: Kontokredit Utbetalning
Föregående artikel:
⇐ Gratis kreditkoll
Nästa artikel:
Stoppa bedragaren ⇒
JÄMFÖR ALLA LÅN