Betala räkning med kreditkort

Publicerad: 2022-12-12,
Uppdaterad: 2023-01-24

Det vanligaste tillvägagångssättet för att betala räkningar är att man gör en banköverföring från sitt konto till mottagaren, genom bankgiro eller liknande. Det finns fler sätt att betala på och ett av de mindre kända och vanliga är att betala räkningar med ett kreditkort. Det är faktiskt fullt möjligt att göra så och det kan finnas flera fördelar. Se här hur du går tillväga för att betala fakturor och räkningar med kreditkort, och vilka kreditkort som stöds.

Dator och kreditkort
För att betala räkningar med kreditkort behöver man dator eller mobil och internet.

Varför betala med kreditkort?

Det kan kännas avigt att använda sitt kreditkort för att betala en räkning, men det blir mer och mer vanligt. Vad är då anledningen till att göra det? Det känns mer naturligt att istället logga in på internetbanken, fylla i OCR-nummer, belopp, betaldatum och exempelvis bankgiro för att göra en vanlig överföring. I vissa fall kan det vara bra att använda kreditkortet - för eventuell bonus eller som ett alternativ till lån. Fördelarna med att betala en räkning med ett kreditkort är egentligen desamma som att göra andra, mer naturliga köp med kortet. Några fördelar följer här:

  • Många kreditkort har ett så kallat lojalitetsprogram kopplat som ger dig någonting tillbaka för varje krona som spenderas med kortet. Det kan vara så att du får pengar tillbaka på matkortet, fondandelar, poäng för flygresor eller något annat som lockar. Det kan då vara bra att betala så mycket som möjligt med kreditkortet av de utgifter man har.
  • Man vill nyttja kortets räntefria period. En betalning med ett kreditkort ger dig fram till nästa månads slut att betala tillbaka kortets transaktionsbelopp till den som givit ut kortet. Det innebär att du har minst 30 dagar på dig att återbetala summan. Det kan likställas med ett lån utan ränta. Vissa kort ger dig, utöver den räntefria krediten, dessutom möjlighet till räntefri avbetalning under några månader därefter.
  • Man saknar likvider. Den traditionella anledningen till att betala med kreditkort är kanske att man vid tillfällen saknar likvider. Det kanske har dykt upp en plötslig ej helt planerad större kostnad, en ny diskmaskin, en dyr elräkning eller något annat. Räntan på kreditkort är ganska hög jämfört med lån med säkerhet eller vissa privatlån, men man har en räntefri period och låter man inte återbetalning ta för lång tid kan det vara en bra lösning istället för att ta upp ett nytt lån.

Om du inte redan har ett kreditkort finns det fördelar med det i sig, bortsett från det faktum att man kan betala räkningar med det. Ett kreditkort har utöver lojalitetsprogram också andra fördelar kopplade till sig. Du kan t.ex. få drivmedelsrabatt, reseförsäkring och andra erbjudanden.

Kostnad

Vad kostar det då att betala räkningar med ett kreditkort? Det beror på hur du går tillväga och vem du vänder dig till. Dels finns det tredjepartsaktörer som kan hjälpa dig, till viss del oberoende av vilket kreditkort du kanske redan har. Kortutgivare samarbetar med dessa tredjepartsaöktörer för att öka sina transaktionsvolymer och skapa mervärde för kunder som använder deras kort.

Dels finns det även enskilda kreditkort där kreditkortsutgivaren själv möjliggör betalning av räkningar och fakturor.

I Sverige finns främst 3 tredjepartsaktörer - Billender, Billhop och Betalo. Dessa tar en procentuell avgift av beloppet som betalas, men den (serviceavgiften) beror på vilket kreditkort du använder. Hos Betalo varierar den från 0 % till 2,4 %. För att få 0 % krävs det att du har Santander kreditkort. Detta är oss veterligen det enda sättet att betala räkningar med kreditkort gratis (notera dock att kreditkortet i sig har en årsavgift på 195 kr). Hos Billhop och Billender är kostnaden 3,5 % av transaktionsbeloppet. Billender erbjuder även en tjänst med möjlighet att skjuta upp betalning av av räkningar mot en fast avgift på upp till 59 kr i månaden.

Det finns även kreditkort där du kan logga in på ”Mina Sidor” och betala räkningar med kreditkort. Det medför även det ofta en kostnad som är procentuell i förhållande till betalningens belopp. Kostnaden är ofta densamma som avgiften för ett vanligt uttag med kreditkortet. Exempelvis re:member kreditkort tar en avgift på 2 %, eller lägst 35 kr, för betalningen, vilket är samma avgift som uttag. Värt att notera vad gäller just re:member är att det även tillkommer en dag-för-dag ränta enligt kreditkortets ordinarie räntesats efter betalningen är genomförd. Även Bank Norwegian kreditkort erbjuder räkningsbetalningar med ränta som pålöper från dag 1. Billigare blir det med Resurs kreditkort. De tar 1 % i avgift på beloppet, men hos Resurs pålöper ingen ränta på betalningen förrän i slutet på kommande månad och då har du möjlighet till räntefri delbetalning. Du betalar med kortet genom Resurs app där du fyller i OCR-nummer etc.

Hur betalar jag räkningar med kreditkort?

Vid en första tanke kan det kännas svårt att förstå hur man ska betala räkningar med kreditkortet. Det är ju ett plastkort som ska hållas fram eller stickas in i en kortterminal som läser av det. Proceduren är i princip densamma som när du betalar genom din internetbank. Du loggar in på ditt konto på kreditkortsutgivarens eller tredjepartsaktörens hemsida. Du anger OCR-nummer, belopp som ska betalas och betaldatum även där.

Relaterade ämnen: Kreditkort
JÄMFÖR ALLA LÅN