Sämre kreditvärdighet med flera UC-förfrågningar

Att söka efter lån utan UC eller kanske till och med lån utan kreditupplysning är något som förekommer väldigt ofta, men det är inte lika vanligt förekommande att man förstår varför. Till att börja med kan vi reda ut att lån utan kreditupplysning inte är något som existerar. Använder man sig av det uttrycket är det sannolikt lån utan UC man avser. Men vad är då anledningen till att man inte vill ha en kreditupplysning gjord på sig själv via UC?

Relaterat till kreditvärdighet

Varför sämre kreditvärdighet med UC kreditupplysning?

Det är helt enkelt så att UC sänker kreditbetyget på dig för varje kreditupplysning som görs. Ju sämre kreditbetyg du har desto sämre blir dina förutsättningar att få låna pengar till bra villkor, eller kanske till och med att få låna pengar över huvud taget. Dina förutsättningar att få betala något på faktura, till exempel ett mobilabonnemang minskar också i och med detta. En annan anledning till att kreditvärdigheten sänks är av en tidsaspekt. Om du gör en låneansökan då du till exempel vill låna 50 000 kr och långivaren gör en kreditupplysning på dig, med avseende på det beloppet och du får lånet beviljat, så tar det ett tag innan en ny kreditupplysning visar på att du har ett existerande lån. Skulle du under den här tiden ansöka om ett nytt lån eller vilja köpa en relativt dyr produkt och betala den på faktura, och långivaren/säljaren gör en kreditupplysning på dig, så ser de inte om du blev beviljad den krediten. De ser däremot att det gjorts en kreditupplysning och vet därmed inte med säkerhet hur stora skulder du har. Detta leder till en större risk att du som långivare/köpare inte kommer kunna betala.

Informationen om tidigare upplysningar finns inte kvar för evigt. Normalt sett försvinner denna information efter 1 år. Vet du att ingen UC gjorts på dig de senaste 12 månaderna behöver du därmed inte vara orolig, såvida du inte planerar att ta upp flera krediter, köpa på faktura och kanske skriva på ett hyresavtal för en lägenhet inom en kort period. Det finns också andra alternativ till att undvika för många UC-förfrågningar på en kort tid.

Lån utan UC med många förfrågningar

Det faktum att kreditvärdigheten blir sämre i takt med att antalet kreditupplysningar hos UC görs är något som används som försäljningsargument för vissa varumärken och produkter. Det finns långivare som använder sig av andra kreditupplysningsbolag än UC, där historiska kreditupplysningar inte syns. De två mest förekommande kreditupplysningsbolagen som inte visar historiska upplysningar i sina kreditupplysningar är Creditsafe och Bisnode. Det finns också låneförmedlare som inte själva är kreditgivare. De samarbetar istället med ett antal långivare. Du gör din låneansökan hos låneförmedlaren och de gör en bedömning av din kreditvärdighet med hjälp av 1 kreditupplysning, därefter förmedlar de dina uppgifter till de långivare de samarbetar med och de får i sin tur ”tävla” om att få dig som kund. Fördelen med detta istället för att du själv som långivare skulle ansöka om ett lån hos samtliga dessa för att få reda på bästa villkor är att det endast görs en kreditupplysning istället för en hos varje långivare.

Om du har många förfrågningar om kreditupplysning den senaste tiden och behöver låna pengar så är ett lån utan UC ett alternativ. Några exempel på lån man kan söka om man har många förfrågningar hos UC är lån med Creditsafe eller Bisnode och presenteras här nedan.

Klara Lån Låneförmedlare
Låna5000 - 500000 kr
Löptid1 - 8 år
Ränta6.48 - 25.95 %
Effektiv ränta8.57 - 29.99 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe, Bisnode
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100000 kr/år
möjlig utbetalning direkt alla dagar till
Handelsbanken Nordea Swedbank & Sparbanken Danske Bank SEB
Utan UC. Med/utan BankID. Med betalningsanmärkning.
Exempel på lån genom Klara Lån: Låna 30 000 kr i 2 år med 24 avbetalningar, till ränta 26,05 % (rörlig). Kreditkostnad 8 808 kr och återbetala totalt 38 808 kr. Effektiv ränta 29,4 %.
Mer information
Lumify Kontokredit
Kreditgräns2000 - 70000 kr
LöptidFlexibel
Ränta40.25 %
Effektiv ränta1.47 - 2685.61 %
Uppläggningsavgift685 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
möjlig utbetalning direkt alla dagar till
Handelsbanken Nordea Swedbank & Sparbanken SEB
Utan UC. Utan ränta. Med BankID.
0 kr uppläggningsavgift 0 kr ränta. Gäller endast nya kunder vid lån från 16000 kr. Aviavgift om 60 kr/mån samt ränta efter de första 30 dagarna tillkommer.
Exempel på lån hos Lumify: Låna 5 000 kr i 6 mån med 6 avbetalningar, till ränta 39,5 % (rörlig). Kreditkostnad 2533 kr och återbetala totalt 7533 kr. Effektiv ränta 129,59 %.
Mer information
Wästgöta Finans Privatlån
Wästgöta Finans Recension
Låna30000 - 300000 kr
Löptid2 - 10 år
Ränta6.5 - 17.95 %
Effektiv ränta6.72 - 24.68 %
Uppläggningsavgift350 kr
KreditupplysningBisnode
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
Exempel på lån hos Wästgöta Finans: Låna 90 000 kr i 3 år med 36 avbetalningar, till ränta 9,60 % (rörlig). Kreditkostnad 14 188 kr och återbetala totalt 104 188 kr. Effektiv ränta 10,24 %.

När det kommer till upplysningar hos UC finns det också alternativ. De har olika typer av kreditupplysningar som innehåller olika mängd och detaljer av information. Det är inte alla alternativ hos UC som innehåller just information om tidigare kreditupplysningar. I många fall räcker det kanske att det görs en kreditupplysning där denna information inte finns med. Dock är det bra att känna till att om du är en ny kund, hos till exempel en långivare är det med stor sannolikhet en fullskalig kreditupplysning som görs på dig. Enligt konsumentkreditlagen är långivare nämligen tvungna att göra en kreditprövning och vidta tillräckliga åtgärder för att kunna bedöma din betalningsförmåga. Dessa lagar är skärpta sedan det tidigare var alltför många långivare som var alltför ivriga att låna ut pengar och sedan förlita sig till att Kronofogden skulle driva in skulderna åt dem.

Vi på Kreditkoll.nu hjälper privatpersoner att få bättre kreditvärdighet. Du kan få tips och idéer om vad du ska tänka på, varför din kreditvärdighet sänks och vilka kreditgivare du kan vända dig till utan att din kreditscore sänks.

JÄMFÖR ALLA LÅN