Sämre kreditvärdighet med flera UC-förfrågningar

Att söka lån utan UC eller till och med lån utan kreditupplysning är något som många efterfrågar, men det är inte lika vanligt att man förstår varför. För att reda ut detta, vill vi först klargöra att lån utan kreditupplysning inte existerar. Vanligtvis syftar man på lån utan UC när man använder detta uttryck. Men varför vill man undvika en kreditupplysning via UC?

Varför försämras kreditvärdigheten med UC kreditupplysning?

Det enkla svaret är att UC sänker ditt kreditbetyg för varje kreditupplysning som görs. Ju lägre kreditbetyg du har, desto svårare blir det att låna pengar till bra villkor eller kanske ens att låna pengar över huvud taget. Dina möjligheter att få postfaktura, som till exempel ett mobilabonnemang, minskar också på grund av detta. En annan anledning till att kreditvärdigheten försämras är tidsaspekten. Om du exempelvis vill låna 50 000 kr, och långivaren gör en kreditupplysning om dig i samband med ansökan, tar det ett tag innan en ny kreditupplysning visar att du har ett existerande lån. Om du under den här tiden ansöker om ett nytt lån eller vill köpa en relativt dyr produkt och betala med faktura, och långivaren/säljaren gör en kreditupplysning, ser de inte om du blev beviljad den tidigare krediten. De ser bara att en kreditupplysning gjordes och vet inte säkert hur mycket skulder du har. Detta ökar risken för långivaren/försäljaren att du inte kommer att kunna betala.

Informationen om tidigare kreditupplysningar finns inte kvar för evigt. Normalt sett försvinner denna information efter 1 år. Om du vet att ingen UC har gjorts på dig de senaste 12 månaderna behöver du inte vara orolig, såvida du inte planerar att ansöka om flera krediter, köpa på faktura och kanske skriva under ett hyresavtal för en lägenhet inom en kort period. Det finns också andra alternativ för att undvika för många UC-förfrågningar på kort tid.

Lån utan UC trots flera förfrågningar

Försämringen av kreditvärdigheten i takt med antalet kreditupplysningar från UC används som säljargument för vissa varumärken och produkter. Det finns långivare som använder andra kreditupplysningsbolag än UC där historiska kreditupplysningar inte syns. De vanligaste är Creditsafe och Bisnode. Det finns också låneförmedlare som inte är direkta långivare utan samarbetar med flera långivare. Du skickar in din låneansökan till låneförmedlaren, som sedan gör en bedömning av din kreditvärdighet med hjälp av 1 kreditupplysning. Därefter skickar de dina uppgifter till de långivare de samarbetar med, som får "tävla" om att få dig som kund. Fördelen med detta jämfört med att du själv ansöker hos varje långivare är att det bara görs en kreditupplysning istället för en hos varje långivare.

Om du har många förfrågningar om kreditupplysning på senare tid och behöver låna pengar är lån utan UC ett alternativ. Här är några exempel på lån du kan överväga om du har många UC-förfrågningar.

Klara Lån Låneförmedlare
Låna5000 - 150000 kr
Löptid1 - 8 år
Ränta6.48 - 25.95 %
Effektiv ränta8.57 - 29.99 %
Uppläggningsavgift0 kr
KreditupplysningCreditsafe, Bisnode
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav 100000 kr/år
Möjlig utbetalning direkt alla dagar till:
Handelsbanken, Nordea, Swedbank & Sparbanken, Danske Bank, SEB.
Utan UC Med BankID Med betalningsanmärkning
Exempel på lån genom Klara Lån: Låna 30 000 kr i 2 år med 24 avbetalningar, till ränta 26,05 % (rörlig). Kreditkostnad 8 808 kr och återbetala totalt 38 808 kr. Effektiv ränta 29,4 %.
Mer information
Lumify Kontokredit
Kreditgräns2000 - 70000 kr
LöptidFlexibel
Ränta43.5 %
Effektiv ränta1.47 - 2685.61 %
Uppläggningsavgift505 kr
KreditupplysningCreditsafe
Ålderskrav 18 år
Inkomstkrav Ja
Möjlig utbetalning direkt alla dagar till:
Handelsbanken, Nordea, Swedbank & Sparbanken, SEB.
Utan UC Utan ränta Med BankID
Exempel på lån hos Lumify: Låna 9 500 kr i 10 mån med 10 avbetalningar, till ränta 43,5 % (rörlig). Kreditkostnad 4847 kr och återbetala totalt 14 347 kr. Effektiv ränta 181,78 %.
Mer information
Wästgöta Finans Privatlån
Låna25000 - 600000 kr
Löptid1 - 15 år
Ränta5.9 - 15.95 %
Effektiv ränta6.07 - 24.34 %
Uppläggningsavgift395 kr
KreditupplysningUC
Ålderskrav 20 år
Inkomstkrav 180000 kr/år
Exempel på lån hos Wästgöta Finans: Låna 142 000 kr i 10 år med 120 avbetalningar, till ränta 8,10 % (rörlig). Kreditkostnad 63 198 kr och återbetala totalt 205 198 kr. Effektiv ränta 8,48 %.

Lån med Creditsafe eller Bisnode

När det gäller upplysningar hos UC finns det också alternativ. UC erbjuder olika typer av kreditupplysningar med varierande information. Inte alla alternativ hos UC innehåller information om tidigare kreditupplysningar. I många fall räcker det med en kreditupplysning där denna information saknas. Dock är det bra att veta att om du är en ny kund hos en långivare, görs det sannolikt en omfattande kreditupplysning på dig. Enligt konsumentkreditlagen måste långivare genomföra en kreditprövning och vidta tillräckliga åtgärder för att kunna bedöma din betalningsförmåga. Dessa lagar har skärpts eftersom många långivare tidigare var alltför villiga att låna ut pengar och förlitade sig på att Kronofogden skulle driva in skulderna åt dem.

Vi på Kreditkoll.nu hjälper privatpersoner att förbättra sin kreditvärdighet. Här får du tips och råd om vad du bör tänka på, varför din kreditvärdighet sänks och vilka långivare du kan vända dig till utan att din kreditvärdering försämras.