Att välja rätt låneförmedlare

Publicerad: 2019-10-04,
Uppdaterad: 2023-03-23

Att låna pengar genom en låneförmedlare har blivit alltmer populärt. Detta i takt med att de stora aktörerna marknadsför sig i så gott som alla kanaler, men också att många nya låneförmedlare dyker upp. Är det någon skillnad på olika låneförmedlare och vilken ska man vända sig till?

Svenska låneförmedlare
Läs om alla aktörer på sidan om låneförmedlare

Låneförmedlare kallas de aktörer som har Finansinspektionens tillstånd för konsumentkreditförmedling eller bostadskreditförmedling. De kategoriseras vanligtvis som konsumentkreditinstitut eller bostadskreditinstitut, men i folkmun kallas de alltså låneförmedlare.

Fördelen med att vända sig till en låneförmedlare är att det möjligtvis:

 • Finns bättre chans att få ett lån beviljat
 • Går att få ett lån med bättre villkor
 • Inte har samma negativa påverkan på din UC-score som om du själv skulle göra en ansökan hos flera kreditgivare

En låneförmedlare samarbetar med ett antal kreditgivare, som kan erbjuda privatlån eller kontokredit. I princip alla låneförmedlare använder UC för kreditupplysning. Att det görs en omfrågan hos UC på den som ansöker om lån påverkar som bekant personens UC-score negativt. Att ha för många UC-förfrågningar i sin historik kan göra det svårt att få ett lån. Genom ett samarbete mellan låneförmedlare och UC med deras låneförmedlarlösning registreras endast en kreditupplysning för kunden. Kopior av denna upplysning tillåts skickas till de kreditgivare som låneförmedlaren samarbetar med.

Är du i behov av ett lån på upp till 300 000 kr och söker låneförmedlare för att undvika försämrad UC-score finns det kreditgivare som använder alternativa bolag för kreditupplysning. Dessa långivare listas på sidan om lån utan UC.

4 skillnader på låneförmedlare

Det är vanligt att man tittar framförallt på ränta och avgifter när man lånar pengar. Vilken kostnaden blir för ett lån som förmedlas genom en låneförmedlare beror på vilka av låneförmedlarens samarbetspartners som kommer med erbjudande. När det kommer till låneförmedlare finns det också andra saker man kan titta på för att jämföra. Här lyfter vi fram några låneförmedlare som utmärker sig på några sätt i jämförelse med andra låneförmedlare

 • Storlek på låneförmedlarna: Att en låneförmedlare är väletablerat och har stor erfarenhet av utlåning kan vara en trygghetsfaktor när man väljer förmedlare. Den största aktören vad gäller låneförmedling i Sverige är Lendo. Näst störst är Freedom Finance Kreditservice AB, som framförallt inkluderar varumärket Freedom Finance samt Zmarta. I mellansegmentet finns Advisa, Sambla, MyLoan och Zensum. Advisa och Sambla som numera har samma ägare är på god väg att ta plats 1 som största förmedlare.
 • Samarbetspartners Totalt finns det runt 65 st kreditgivare som låneförmedlare på Kreditkoll samarbetar med, men det finns ingen som samarbetar med alla dessa. Den låneförmedlare som har det största antalet samarbetspartners är Sambla som samarbetar med hela runt 50 av dessa. Advisa som länge haft flest långivare har halkat ner på plats 2 med strax över 40 partners. Med närmare 40 samarbetspartners finner vi låneförmedlarna Lendo, Axo Finans, Freedom Finance och strax därefter kommer Zmarta.

  När man kollar på låneförmedlarnas samarbetspartners ska man inte stirra sig blind på antalet. Man bör också titta närmare på vilka kreditgivarna är som de samarbetar med. Det finns många kreditgivare som har som strategi att erbjuda sina lån framförallt genom låneförmedlare. Dessa kreditgivare återfinns hos de flesta förmedlare och exempel på dessa är Collector, Marginalen Bank, Santander Consumer Bank, Avida, SevenDay, Lunar och Euroloan.

  Vill man välja en låneförmedlare som är lite mer unik i urvalet av samarbetspartners finns det några som sticker ut. De tre förmedlare med störst andel unika samarbeten är Sambla, Advisa och Lendo. Hos dessa förmedlare hittar du kreditgivare som inte samarbetar med så många låneförmedlare.
 • Typer av lån Låneförmedlare jobbar framförallt med privatlån utan säkerhet med återbetalning över flera år. Alla låneförmedlare har också samarbete med någon kreditgivare som har produkten kontokredit att erbjuda. Vill du även ha möjlighet att jämföra ett snabblån med övriga kreditgivare är det AXO Finans du ska vända dig till. AXO Finans och övriga varumärken som samarbetar med eller marknadsför AXOs utbud är ensamma om att ha ett snabblån som samarbetspartner.
 • Kreditupplysning Lån utan UC hos låneförmedlare? Ja, det är möjligt. Det finns två låneförmedlare som faktiskt erbjuder lån där samarbetspartners använder Creditsafe eller Bisnode. Exempelvis har Klara lån utan UC där man istället använder Bisnode eller Creditsafe för kreditupplysning vid låneansökan upp till 30 000 kr.

Summering

Söker man låneförmedlare utefter dessa 4 faktorer är det totalt sett framförallt Lendo som sticker ut lite jämfört med övriga. Kanske är det just därför de är den största förmedlaren av konsumentkrediter i Sverige.

På vår sida om låneförmedlare kan du hitta mer information om låneförmedlare, deras villkor, räntespann, samarbetspartners m.m. Där kan du själv skapa dig en uppfattning om vilken låneförmedlare du ska välja.

Största låneförmedlarna (efter omsättning)
 1. Lendo
 2. Freedom Finance Kreditservice
 3. Compricer
 4. Advisa
 5. Sambla
Flest antal samarbetspartners
 1. Sambla
 2. Advisa
 3. Lendo
 4. Axo Finans
 5. Zmarta
Störst andel unika samarbetspartners
 1. Sambla
 2. Advisa
 3. Lendo
 4. Zmarta
 5. Axo Finans
Relaterade ämnen: Låna pengar Låneförmedlare
JÄMFÖR ALLA LÅN